Proste ciasto z truskawkami

przez Malwina
Ciasto z truskawkami

Ciasta ucierane są nie tylko banalnie proste w wykonaniu ale i przepyszne. Troszkę rustykalne, kojarzą mi się zawsze z wakacjami spędzanymi u Dziadków na wsi. Mam duży sentyment do tego typu wypieków, co zapewne mogliście już zauważyć, biorąc pod uwagę ilość przepisów na ucierańce na blogu. Zawsze obowiązkowo oprószone cukrem pudrem. W końcu w prostocie tkwi siła.


Łatwe ciasto z truskawkami

CIASTO Z TRUSKAWKAMI


Składniki:
[przepis własny]

  • 110 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 300 g truskawek
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, miksując za każdym razem do połączenia. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy truskawki. Pieczemy przez około 40-45 minut w temp. 180 stopni lub do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyciągnięciu. Ciasto z truskawkami studzimy na metalowej kratce.

Ciasto ucierane z truskawkami

Placek z truskawkami

Czas przygotowania: 50 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Magdalinne 17/06/2014 - 4:06 pm

Wygląda przepysznie 🙂 Na pewno wypróbuję!

Odpowiedz
Ola Sz 17/06/2014 - 6:42 pm

najlepsze 🙂

Odpowiedz
*Nataleczka* 17/06/2014 - 7:06 pm

przepis pierwsza klasa.

Odpowiedz
Kamila 17/06/2014 - 7:16 pm

Pyszniaste! Ulubione z truskawkami!

Odpowiedz
Justyna Żak 17/06/2014 - 9:06 pm

o pyszności:) wyślij mi kawałek:D

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/06/2014 - 9:10 pm

Mniam mniam! I w tym momencie się oblizuję na te widoki 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 18/06/2014 - 3:48 am

najprostsze i zarazem najlepsze 🙂

Odpowiedz
Magda C. 18/06/2014 - 6:20 pm

Proste i pyszne! Nie może być nic lepszego 🙂

Odpowiedz
Marta Sieniawska 19/06/2014 - 6:41 am

Ale prosty przepis, to cos dla mnie, bo wlasnie dzis chce upiec ciasto z truskawkami, trzymaj za mnie kciuki:) dziekuje za przepis, na zdjeciach wyglada pieknie i niesamowicie apetycznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 19/06/2014 - 8:15 am

Marto, z pewnością wszystko się uda 🙂

Odpowiedz
Olga 19/06/2014 - 8:36 am

upiekłam wczoraj, trochę się wystraszyłam, bo ciasto wyszło bardzo gęste i martwiłam się, że nie wyrośnie, ale wyszło super 🙂 dzięki za przepis!

Odpowiedz
Malwina 19/06/2014 - 8:37 am

Cieszę się, że smakowało 🙂

Odpowiedz
Halina Joskowska 07/07/2014 - 8:07 pm

Patrząc na te fotografie stwierdzam, że truskawki są bardzo fotogeniczne – pozdrawiam :)))

Odpowiedz
Anonimowy 01/08/2014 - 5:05 pm

Jeśli podwoję składniki to wystarczy ciasta na taką dość sporą formę (prostokątną)? i czy czas pieczenia się zmienia? z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/08/2014 - 5:10 pm

Przy dużej blasze (około 25×40) potroiłabym składniki. Inaczej wyjdzie bardzo niskie. Stopień wypieczenia najlepiej sprawdzać patyczkiem (nawet wcześniej).

Odpowiedz
Aga Osiewacz 26/08/2014 - 5:20 pm

Zabieram sie do pieczenia ale ze sliwkami! 🙂

Odpowiedz
Hartypia 26/09/2014 - 7:58 am

I ja też ze śliwkami bo akurat je posiadam

Odpowiedz
Anonimowy 13/06/2015 - 10:06 am

Czadowy, bardzo prosty w wykonaniu przepis. Ciasto (bo bez masy) łatwo przewieźć na łono natury na piknik pod chmurką. Smakuje jeszcze lepiej niż w domu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/06/2015 - 2:56 pm

Jaką mąke ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/06/2015 - 7:18 pm

Oczywiście pszenna. Najczęściej używam mąki typ 500 lub 550.

Odpowiedz
Anonimowy 13/06/2015 - 3:12 pm

Super!!! Syncio znalazł:)

Odpowiedz
Anonimowy 14/07/2015 - 2:27 pm

Zrobiłam na większej formie i z podwójną ilością składników. Oczywiście z truskawkami. Wyszło przepyszne – wszystkim smakowało. Dziękuję za przepis.
Aga

Odpowiedz
AndreaDomingas 10/04/2016 - 2:35 pm

Vielen Dank für dieses tolles Rezept! Ich habe Heute den Kuchen gebacken und fand ich lecker! Nur habe ich 3 Eier benutzt(sonnst musste ich den morgen weg schmeißen). Es war super-lecker mit Schlagsahne! Das Ergebnis können Sie in mein Blog sehen. 🙂

Andrea

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies