Ciasta ucierane są nie tylko banalnie proste w wykonaniu ale i przepyszne. Troszkę rustykalne, kojarzą mi się zawsze z wakacjami spędzanymi u Dziadków na wsi. Mam duży sentyment do tego typu wypieków, co zapewne mogliście już zauważyć, biorąc pod uwagę ilość przepisów na ucierańce na blogu. Zawsze obowiązkowo oprószone cukrem pudrem. W końcu w prostocie tkwi siła.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
[przepis własny]
- 110 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 300 g truskawek
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, miksując za każdym razem do połączenia. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy truskawki. Pieczemy przez około 40-45 minut w temp. 180 stopni lub do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyciągnięciu. Ciasto z truskawkami studzimy na metalowej kratce.
Czas przygotowania: 50 minut.
23 komentarze
Wygląda przepysznie 🙂 Na pewno wypróbuję!
najlepsze 🙂
przepis pierwsza klasa.
Pyszniaste! Ulubione z truskawkami!
o pyszności:) wyślij mi kawałek:D
Mniam mniam! I w tym momencie się oblizuję na te widoki 🙂
najprostsze i zarazem najlepsze 🙂
Proste i pyszne! Nie może być nic lepszego 🙂
Ale prosty przepis, to cos dla mnie, bo wlasnie dzis chce upiec ciasto z truskawkami, trzymaj za mnie kciuki:) dziekuje za przepis, na zdjeciach wyglada pieknie i niesamowicie apetycznie 🙂
Marto, z pewnością wszystko się uda 🙂
upiekłam wczoraj, trochę się wystraszyłam, bo ciasto wyszło bardzo gęste i martwiłam się, że nie wyrośnie, ale wyszło super 🙂 dzięki za przepis!
Cieszę się, że smakowało 🙂
Patrząc na te fotografie stwierdzam, że truskawki są bardzo fotogeniczne – pozdrawiam :)))
Jeśli podwoję składniki to wystarczy ciasta na taką dość sporą formę (prostokątną)? i czy czas pieczenia się zmienia? z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Przy dużej blasze (około 25×40) potroiłabym składniki. Inaczej wyjdzie bardzo niskie. Stopień wypieczenia najlepiej sprawdzać patyczkiem (nawet wcześniej).
Zabieram sie do pieczenia ale ze sliwkami! 🙂
I ja też ze śliwkami bo akurat je posiadam
Czadowy, bardzo prosty w wykonaniu przepis. Ciasto (bo bez masy) łatwo przewieźć na łono natury na piknik pod chmurką. Smakuje jeszcze lepiej niż w domu 🙂
Jaką mąke ? 🙂
Oczywiście pszenna. Najczęściej używam mąki typ 500 lub 550.
Super!!! Syncio znalazł:)
Zrobiłam na większej formie i z podwójną ilością składników. Oczywiście z truskawkami. Wyszło przepyszne – wszystkim smakowało. Dziękuję za przepis.
Aga
Vielen Dank für dieses tolles Rezept! Ich habe Heute den Kuchen gebacken und fand ich lecker! Nur habe ich 3 Eier benutzt(sonnst musste ich den morgen weg schmeißen). Es war super-lecker mit Schlagsahne! Das Ergebnis können Sie in mein Blog sehen. 🙂
Andrea