Dziś w cyklu Śniadanie Mistrzów przenosimy się na chwilkę do naszych sąsiadów z Północy. Vispipuuro to danie popularne zarówno w kuchni fińskiej, jak i szwedzkiej (w Szwecji określane jako klappgröt). To owocowa kasza manna, bardziej puszysta od tej, jaką najczęściej przygotowuje się w Polsce. Semolina gotowana jest w wodzie lub mleku z dodatkiem puree z owoców (najczęściej są to owoce leśne). Gotowy budyń z kaszy jest następnie ubijany przy pomocy miksera do otrzymania delikatnej i puszystej konsystencji. Do tak przygotowanej kaszki możecie dodać Wasze ulubione dodatki, np. syrop, świeże owoce, bitą śmietanę czy czekoladę. Wypróbujcie koniecznie, póki trwa sezon truskawkowy.
TRUSKAWKOWA KASZA MANNA
Śniadanie Mistrzów #170
Śniadanie Mistrzów #170
Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 150 g truskawek (waga po pozbawieniu szypułek)
- 3 łyżki kaszy manny
- do podania: bita śmietana, świeże truskawki, tarta czekolada
Umyte truskawki miksujemy na gładkie puree. W garnku umieszczamy pół szklanki mleka, cukier i mus truskawkowy, dokładnie mieszamy do połączenia i stawiamy na palniku. Podgrzewamy na małym ogniu. Do pozostałego mleka (pół szklanki) dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Gdy truskawkowe mleko zagotuje się, zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszkę z pozostałym mlekiem, cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż kaszka zgęstnieje (zajmie to 3-5 minut). Kaszkę odstawiamy do przestygnięcia (nie musi być całkowicie zimna). Kaszkę miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera, aż zrobi się puszysta. Przekładamy ją do miseczki, dekorujemy bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą.
Czas przygotowania: 20 minut.
26 komentarzy
genialne! ja w zeszłym roku robiłam ryż na mleku z truskawkami :]
bardzo lubię kasze manną a z truskawkami to już niebo w gębie:)
Rzeczywiście niebo w gębie! 🙂
Uwielbiam mannę, ale na takie połączenie z musem bym nie wpadła! Dziękuję, na pewno wypróbuję 🙂
wygląda jak chmurka! truskawkowa chmurka, mniam 😉
Ojejku, pyszności!
Zapowiada się pysznie, również jako deser 🙂
Mniam! Koniecznie muszę spróbować taką wersję kaszki.
Mniam! Koniecznie muszę spróbować taką wersje kaszki.
Wygląda obłędnie!
Truskawki, truskawki, wszędzie truskawki… a ja dalej nie mam ich dość!!! :))) I dzisiaj jako deser planuję zaserwować właśnie Twoją truskawkową kaszkę! 🙂
Pyszny pomysł na kaszę 🙂
oj zjadłabym takie śniadanko – wygląda jak deser:)
pozdrawiam
Marta
wygląda niesamowicie ale zastanawiam się jakim cudem mleko się nie zważyło?
Aleksandra, a czemu miałoby się zważyć?
nam właśnie zważyło się mleko gotowane z truskawkami 🙁
To, co przychodzi mi do głowy: zbyt duży ogień pod garnkiem, zbyt długie gotowanie, kwaśna odmiana truskawek. Kolejnym razem możesz ugotować normalnie mannę i dopiero na końcu dodać do niej truskawkowy przecier.
Kaszka zrobiona dziś na śniadanie na mleku sojowym,niebo w ustach 🙂
Cieszę się, że to truskawkowe niebo przypadło Ci do gustu 🙂
Kaszka zrobiona dziś na śniadanie,zastąpiłam mleko krowie sojowym,niebo w ustach 🙂
Oj jutro sobie taką do pracy robię 🙂 Ten kolor mnie zachwycił!
wypróbowana i podbiła moje serce! <3 pyszności!
Super 🙂
Super pomysl! 😉
Oj będę robić. Super deser 🙂
pyszne!