Truskawkowa kasza manna

przez Malwina
Vispipuuro przepis

Dziś w cyklu Śniadanie Mistrzów przenosimy się na chwilkę do naszych sąsiadów z Północy. Vispipuuro to danie popularne zarówno w kuchni fińskiej, jak i szwedzkiej (w Szwecji określane jako klappgröt). To owocowa kasza manna, bardziej puszysta od tej, jaką najczęściej przygotowuje się w Polsce. Semolina gotowana jest w wodzie lub mleku z dodatkiem puree z owoców (najczęściej są to owoce leśne). Gotowy budyń z kaszy jest następnie ubijany przy pomocy miksera do otrzymania delikatnej i puszystej konsystencji. Do tak przygotowanej kaszki możecie dodać Wasze ulubione dodatki, np. syrop, świeże owoce, bitą śmietanę czy czekoladę. Wypróbujcie koniecznie, póki trwa sezon truskawkowy.



Kasza manna na mleku z owocami

TRUSKAWKOWA KASZA MANNA
Śniadanie Mistrzów #170


Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 150 g truskawek (waga po pozbawieniu szypułek)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • do podania: bita śmietana, świeże truskawki, tarta czekolada
Umyte truskawki miksujemy na gładkie puree. W garnku umieszczamy pół szklanki mleka, cukier i mus truskawkowy, dokładnie mieszamy do połączenia i stawiamy na palniku. Podgrzewamy na małym ogniu. Do pozostałego mleka (pół szklanki) dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Gdy truskawkowe mleko zagotuje się, zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszkę z pozostałym mlekiem, cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż kaszka zgęstnieje (zajmie to 3-5 minut). Kaszkę odstawiamy do przestygnięcia (nie musi być całkowicie zimna). Kaszkę miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera, aż zrobi się puszysta. Przekładamy ją do miseczki, dekorujemy bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą. 

Owocowa kasza manna na mleku

Kasza manna z truskawkami przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Karmel-itka. 01/06/2014 - 7:19 am

genialne! ja w zeszłym roku robiłam ryż na mleku z truskawkami :]

Odpowiedz
Justyna Żak 01/06/2014 - 7:30 am

bardzo lubię kasze manną a z truskawkami to już niebo w gębie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/06/2014 - 8:38 am

Rzeczywiście niebo w gębie! 🙂

Odpowiedz
martanovacka 01/06/2014 - 9:38 am

Uwielbiam mannę, ale na takie połączenie z musem bym nie wpadła! Dziękuję, na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Magda 01/06/2014 - 9:55 am

wygląda jak chmurka! truskawkowa chmurka, mniam 😉

Odpowiedz
Martucha na leśnej polanie 01/06/2014 - 10:08 am

Ojejku, pyszności!

Odpowiedz
Evi 01/06/2014 - 10:37 am

Zapowiada się pysznie, również jako deser 🙂

Odpowiedz
iska 01/06/2014 - 10:49 am

Mniam! Koniecznie muszę spróbować taką wersję kaszki.

Odpowiedz
iska 01/06/2014 - 10:51 am

Mniam! Koniecznie muszę spróbować taką wersje kaszki.

Odpowiedz
Magdalens. 01/06/2014 - 12:42 pm

Wygląda obłędnie!

Odpowiedz
Kraina miodem płynąca 02/06/2014 - 7:28 am

Truskawki, truskawki, wszędzie truskawki… a ja dalej nie mam ich dość!!! :))) I dzisiaj jako deser planuję zaserwować właśnie Twoją truskawkową kaszkę! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 02/06/2014 - 7:28 am

Pyszny pomysł na kaszę 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/06/2014 - 7:28 am

oj zjadłabym takie śniadanko – wygląda jak deser:)

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Aleksandra 02/06/2014 - 8:16 am

wygląda niesamowicie ale zastanawiam się jakim cudem mleko się nie zważyło?

Odpowiedz
Malwina 02/06/2014 - 8:35 am

Aleksandra, a czemu miałoby się zważyć?

Odpowiedz
Magda Fa 12/06/2016 - 5:13 am

nam właśnie zważyło się mleko gotowane z truskawkami 🙁

Odpowiedz
Malwina 12/06/2016 - 6:19 am

To, co przychodzi mi do głowy: zbyt duży ogień pod garnkiem, zbyt długie gotowanie, kwaśna odmiana truskawek. Kolejnym razem możesz ugotować normalnie mannę i dopiero na końcu dodać do niej truskawkowy przecier.

Odpowiedz
iska 02/06/2014 - 11:43 am

Kaszka zrobiona dziś na śniadanie na mleku sojowym,niebo w ustach 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/06/2014 - 11:44 am

Cieszę się, że to truskawkowe niebo przypadło Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
iska 02/06/2014 - 11:44 am

Kaszka zrobiona dziś na śniadanie,zastąpiłam mleko krowie sojowym,niebo w ustach 🙂

Odpowiedz
JustInka 04/06/2014 - 11:57 am

Oj jutro sobie taką do pracy robię 🙂 Ten kolor mnie zachwycił!

Odpowiedz
sandrowata 01/07/2014 - 8:07 am

wypróbowana i podbiła moje serce! <3 pyszności!

Odpowiedz
Malwina 01/07/2014 - 12:07 pm

Super 🙂

Odpowiedz
Marzena 24/05/2015 - 6:08 pm

Super pomysl! 😉

Odpowiedz
Aleksandra Rybinska 24/05/2015 - 11:34 pm

Oj będę robić. Super deser 🙂

Odpowiedz
Nina 03/06/2015 - 3:14 pm

pyszne!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies