Lemoniada truskawkowa to pyszny i orzeźwiający napój na upalne dni. Ostatnio przygotowuję ją w praktycznie każdy weekend. Przypadnie do gustu każdemu, kto jest miłośnikiem tych smacznych czerwonych owoców. Dosładzam ją bardzo delikatnie, jeśli jednak wolicie słodsze napoje, zwiększcie ilość miodu w przepisie. Lemoniadę truskawkową najlepiej podawać mocno schłodzoną z dodatkiem kostek lodu i listkami mięty. Zajrzyjcie do Karoliny i Edyty i zobaczcie lemoniadę truskawkową w ich wydaniu.
LEMONIADA TRUSKAWKOWA
Składniki:
- 700 g dojrzałych truskawek
- 2-3 łyżki miodu (lub innego środka słodzącego)
- pół litra wody mineralnej niegazowanej lub gazowanej (lub więcej wg preferencji)
- sok z 2-3 cytryn
- kotki lodu
Truskawki miksujemy przy pomocy blendera na gładki mus. Przecieramy je przez sito, by pozbyć się pestek (po przetarciu otrzymałam około pół litra truskawkowego soku). Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn (uważamy, by do naszego napoju nie dostały się pestki). W szklance ciepłej wody rozpuszczamy miód lub inny środek słodzący (woda nie może być gorąca). Osłodzoną wodę dodajemy do soku truskawkowego, wlewamy jeszcze jedną szklankę wody, mieszamy. Lemoniadę możecie ponownie przecedzić przez sito, ja już tego nie robiłam. Jeśli jest dla Was zbyt gęsta lub zbyt intensywna w smaku, dodajcie więcej wody. Lemoniadę truskawkową chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Podajemy z kostkami lodu i plasterkami cytryny. Możecie dodać do niej kilka listków mięty, która doskonale orzeźwia.
Czas przygotowania: 10 minut.
10 komentarzy
wczoraj taką zrobiłam z miętą:) świetne są w smaku i gaszą pragnienie:)
W mojej lemoniadzie jest więcej wody i tak samo jak Ty przetarłam truskawkowy mus przez sitko.
Dziękuję za pomysł na kolejne wspólne, tym razem bardzo orzeźwiające spotkanie w kuchni 🙂
wygląda naprawdę orzeźwiająco! piękne zdjęcia (jak zwykle;p)
pozdrawiam Marta
super pomysł!! chętnie wypróbuję 😉
Jej kolor mnie przyciągnął:)
Cudownie wygląda ta lemoniada 🙂
Uwielbiam, szkoda, że niedługo truskawki się skończą, już teraz nie wyobrażam sobie życia bez nich 🙂
Cudowne zdjęcia i pyszna lemoniada!
Jutro lecę rano po truskawki i robię 🙂 trzeba korzystać póki są i truskawki i upały 😉
Fajna literówka w przepisie 😀
ufff, na szczęście posiadam dwa kotki 🙂