Lemoniada truskawkowa

przez Malwina
Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa to pyszny i orzeźwiający napój na upalne dni. Ostatnio przygotowuję ją w praktycznie każdy weekend. Przypadnie do gustu każdemu, kto jest miłośnikiem tych smacznych czerwonych owoców. Dosładzam ją bardzo delikatnie, jeśli jednak wolicie słodsze napoje, zwiększcie ilość miodu w przepisie. Lemoniadę truskawkową najlepiej podawać mocno schłodzoną z dodatkiem kostek lodu i listkami mięty. Zajrzyjcie do Karoliny i Edyty i zobaczcie lemoniadę truskawkową w ich wydaniu.
Lemoniada truskawkowa przepis

LEMONIADA TRUSKAWKOWA


Składniki:

  • 700 g dojrzałych truskawek
  • 2-3 łyżki miodu (lub innego środka słodzącego)
  • pół litra wody mineralnej niegazowanej lub gazowanej (lub więcej wg preferencji)
  • sok z 2-3 cytryn
  • kotki lodu
Truskawki miksujemy przy pomocy blendera na gładki mus. Przecieramy je przez sito, by pozbyć się pestek (po przetarciu otrzymałam około pół litra truskawkowego soku). Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn (uważamy, by do naszego napoju nie dostały się pestki). W szklance ciepłej wody rozpuszczamy miód lub inny środek słodzący (woda nie może być gorąca). Osłodzoną wodę dodajemy do soku truskawkowego, wlewamy jeszcze jedną szklankę wody, mieszamy. Lemoniadę możecie ponownie przecedzić przez sito, ja już tego nie robiłam. Jeśli jest dla Was zbyt gęsta lub zbyt intensywna w smaku, dodajcie więcej wody. Lemoniadę truskawkową chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Podajemy z kostkami lodu i plasterkami cytryny. Możecie dodać do niej kilka listków mięty, która doskonale orzeźwia.

Napój z truskawek

Truskawkowa lemoniada

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Justyna Żak 18/06/2014 - 7:04 am

wczoraj taką zrobiłam z miętą:) świetne są w smaku i gaszą pragnienie:)

Odpowiedz
Edyta 18/06/2014 - 7:05 am

W mojej lemoniadzie jest więcej wody i tak samo jak Ty przetarłam truskawkowy mus przez sitko.
Dziękuję za pomysł na kolejne wspólne, tym razem bardzo orzeźwiające spotkanie w kuchni 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2014 - 7:40 am

wygląda naprawdę orzeźwiająco! piękne zdjęcia (jak zwykle;p)

pozdrawiam Marta

Odpowiedz
agnieszka 18/06/2014 - 9:24 am

super pomysł!! chętnie wypróbuję 😉

Odpowiedz
Olga Pi 18/06/2014 - 1:50 pm

Jej kolor mnie przyciągnął:)

Odpowiedz
Magda C. 18/06/2014 - 6:06 pm

Cudownie wygląda ta lemoniada 🙂

Odpowiedz
Veggie 18/06/2014 - 8:39 pm

Uwielbiam, szkoda, że niedługo truskawki się skończą, już teraz nie wyobrażam sobie życia bez nich 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/06/2014 - 7:33 am

Cudowne zdjęcia i pyszna lemoniada!

Odpowiedz
Usmażona :) 01/07/2015 - 2:06 pm

Jutro lecę rano po truskawki i robię 🙂 trzeba korzystać póki są i truskawki i upały 😉

Odpowiedz
rudakitka 05/08/2017 - 9:36 am

Fajna literówka w przepisie 😀
ufff, na szczęście posiadam dwa kotki 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies