Kotlety z kurczaka z kasztanami wodnymi

przez Malwina
Kotlety mielone odchudzone

Tym razem mam dla Was przepis na ciekawe kotlety drobiowe z dodatkiem kasztanów wodnych. Jakby nie patrzeć to takie mielone, odchudzone i na azjatycką nutę. Ale co mnie tchnęło, by do masy mięsnej dodać kasztany wodne? Osobiście je uwielbiam, przede wszystkim za ich strukturę, bo o smaku ciężko w ich przypadku mówić. Są chrupiące, a jak wiadomo, każdy od czasu do czasu lubi sobie coś pochrupać. Jedni chrupią paluszki, inni kasztany wodne w daniu typu stir-fry. Po trzech dniach zajadania się kasztanami, puszka w dalszym ciągu nie była pusta, a ja szczerze mówiąc nie miałam ochoty jeść ich czwarty dzień z rzędu. Postanowiłam, że podzielę się nimi z Połówkiem, który jakby nie patrzeć chyba nigdy do tej pory nie miał okazji ich próbować. W jego diecie dominuje mięso drobiowe, dlatego też wymyśliłam sobie takie oto kotlety. Masę mięsną doprawiłam sosem rybnym, chili, świeżą kolendrą i czosnkiem. Wyszły pikantne i bardzo aromatyczne. W środku pełne kawałków chrupiących kasztanów wodnych. Takie kotlety możecie potraktować jak burgery i nadziać nimi bułkę lub zjeść z porcją węglowodanów w postaci ryżu lub smażonego makaronu.

Kotlety z kurczaka przepis

KOTLETY Z KURCZAKA Z KASZTANAMI WODNYMI


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 300 g mięsa drobiowe (kurczak lub indyk), zmielonego
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1/2-1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 duża dymka (cebulka plus szczypior), posiekana
  • 8 kasztanów wodnych z zalewy, pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 białko
  • bułka tarta to zagęszczenia masy
Do mięsa dodajemy imbir, czosnek, chili, dymkę, kasztany, kolendrę, sos rybny i sojowy. Całość wyrabiamy dłonią. Dodajemy białko, dalej wyrabiamy, dosypując stopniowo bułkę tartą (u mnie wystarczyły dwie łyżki). Z masy formujemy kotlety (warto robić to lekko zwilżonymi zimną wodą dłońmi). Smażymy je na patelni lub pieczemy w piekarniku (ja moje kotlety przygotowałam na patelni grillowej). Podajemy jako dodatek do pieczywa lub dań obiadowych.

*kasztany wodne są fajnym dodatkiem do potraw azjatyckich i nie tylko. Niestety w moim mieście ani razu nie udało mi się spotkać puszki z kasztanami w sklepach stacjonarnych, dlatego od czasu do czasu zamawiam je w sieci.

Mielone z kurczaka

Kotlety drobiowe z kasztanami

Drobiowe kotlety z kasztanami wodnymi

Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Kamila 02/05/2014 - 6:45 pm

Bardzo ciekawy i smakowity pomysł! Pozdrawiam

Odpowiedz
Beata FS 02/05/2014 - 7:51 pm

jak zawsze zaskakujące połączenie 😉

Odpowiedz
Magda C. 03/05/2014 - 9:47 am

Jaki zaskakujący przepis! Jestem bardzo ciekawa smaków 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/05/2014 - 8:06 am

Nigdy nie jadłam kasztanów wodnych. Ciekawa jestem tego dania!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/05/2014 - 12:48 pm

Nigdy nie jadłam, ba nie słyszałam nawet o kasztanach wodnych …. podobaja mi się Twoje kotlety:)

Odpowiedz
Anonimowy 04/08/2014 - 1:45 pm

😉

Odpowiedz
Cotakpachnie? 20/08/2015 - 6:34 am

skąd Pani zamawia kasztany wodne? Super przepis, na pewno wypróbuję i zamieszczę (z przekierowaniem oczywiście) na swojego bloga. pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 20/08/2015 - 6:59 am

Zamawiałam dawniej u Skworca (nie wiem, czy nadal ma, musisz sobie sprawdzić). Ewentualnie poszukaj w dużych marketach na dziale z kuchniami świata.

Odpowiedz
Cotakpachnie? 20/08/2015 - 7:29 am

właśnie też mam ze Skworcu, zamówiłam na próbę i byłam ciekawa czy są dobre. dziękuję za odpowiedź!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies