Brownies z masłem orzechowym

przez Malwina
Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Gdy zobaczyłam to ciasto po raz pierwszy, od razu wiedziałam, że muszę je upiec. Połączenie czekolady z masłem orzechowym zapowiadało się niezwykle smakowicie. I nie pomyliłam się. Brownie do wypiek idealny dla czekoladoholików. Wśród moich znajomych zdobywa coraz więcej wielbicieli. Jeśli jeszcze nie próbowaliście brownie w takim wydaniu, koniecznie to nadróbcie.  Razem ze mną to czekoladowe cudo upiekła także Maggie. 
Brownie z masłem orzechowym
BROWNIES Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki:
[taste.com.au]

  • 150 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 100 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 160 g brązowego cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 150 g masła orzechowego 
W garnku umieszczamy masło. Podgrzewamy je na małym ogniu, a kiedy zacznie się topić dodajemy cukier i czekoladę. Podgrzewamy mieszając łyżką, aż powstanie jednolita masa i czekolada się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Wbijamy po jednym jajku, miksujemy. Dodajemy mąkę i kakao, ponownie miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (wykładamy także boki foremki). Na wierzchu nakładamy przy pomocy łyżeczki górki z masła orzechowego. Przy pomocy wykałaczki lub patyczka do szaszłyków robimy esy-floresy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy od 25 do 40 minut w zależności od wielkości użytej foremki. Ja piekłam w formie kwadratowej o boku 23 cm przez 28 minut. Jeśli chcecie, by Wasze ciasto było wyższe, użyjcie wówczas formy o boku 20 cm. Po przestudzeniu ciasto kroimy na 16 porcji.

Czas przygotowania: 45 minut

Brownie z masłem orzechowym

Polecam Wam także brownies z malinami. 
30 komentarzy
0

30 komentarzy

Antenka 30/01/2013 - 6:06 pm

pięknie ci wyszło:) smakowite!

Odpowiedz
Gosia 30/01/2013 - 6:38 pm

o matko, takich pyszności to nie można tak wieczorem ludziom pokazywać 🙂

Odpowiedz
GrowingUp 30/01/2013 - 7:12 pm

Coś dla mnie<3

Odpowiedz
Kamila 30/01/2013 - 7:40 pm

Pyszności!

Odpowiedz
majka 30/01/2013 - 7:46 pm

Wow, cudowne! Uwielbiam brownies. Z maslem orzechowym to czasta poezja smaku… 🙂

Pozdrowienia.

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 30/01/2013 - 8:01 pm

Miałam okazję próbować, nie wiem czy dokładnie z takiego samego przepisu, ale
z masłem orzechowym i muszę przyznać, że było w smaku obłędne 🙂

Odpowiedz
Inspirowane Smakiem 30/01/2013 - 8:05 pm

Jakie piękne! Oszalałam!

Odpowiedz
Roz Airad 30/01/2013 - 8:15 pm

Wygląda bardzo smakowicie ;D

Odpowiedz
Zielaczek 30/01/2013 - 8:32 pm

Mój Połówek uwielbia masło orzechowe, jednak nie lubi zwykłej czekolady. Chyba zrobię blondies w takim wydaniu! 🙂

Odpowiedz
patison w kuchni 30/01/2013 - 9:07 pm

Mniam,
Ja ostatnio piekłam brownie ze śliwkami. Zapraszam:
http://patisonwkuchni.blogspot.com/2013/01/brownie-ze-sliwkami.html

Odpowiedz
Chocoholiczka 30/01/2013 - 9:10 pm

Ta wersja jeszcze przede mną 🙂 Ale skoro tak polecasz to nie ma co dłużej zwlekać 🙂

Odpowiedz
TRZY CYTRYNY. 30/01/2013 - 9:21 pm

AAAAAAAAAAAAAAAAAA dlaczego zawsze robisz takie piękne rzeczy?! wygląda cudownie

Odpowiedz
Justyna Bąk 30/01/2013 - 9:45 pm

ale pychota:)

Odpowiedz
pasjonatka 30/01/2013 - 9:49 pm

strasznie lubie maslo orzechowe 😉 wszedzie

Odpowiedz
justka2712 30/01/2013 - 11:10 pm

O Boże, jak je przed chwilą zobaczyłam u Ciebie to też stwierdziłam, że muszę je upiec. I to jak najszybciej! 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 31/01/2013 - 4:19 am

ale słodko , muszę kiedyś zrobić ;d

Odpowiedz
Ola 31/01/2013 - 7:05 am

Piękne i zapewne bardzo smaczne to brownie 🙂

Odpowiedz
Olinka 31/01/2013 - 10:27 am

śliczny marmurek wyszedł :))) jak sobie wyobraziłam jego smak to przypomniały mi się ciasta, które piekłam w stanach własnie z masełkiem orzechowym :))))

pozdrawiam i życzę kolejnych pięknych inspiracji :))
Olinka – Smakowy Raj

Odpowiedz
gin 31/01/2013 - 3:04 pm

Wygląda obłędnie – wzorki z masła orzechowego sprawiają, że jest zupełnie wyjątkowe 🙂

Odpowiedz
Veggie 31/01/2013 - 3:45 pm

cóż za pyszności u Ciebie, w dodatku takie piękne, marmurkowe 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 31/01/2013 - 6:24 pm

Żałuję, że nie piekłam tego ciasta z Wami! Jest cudowne!

Odpowiedz
Anonimowy 31/01/2013 - 8:05 pm

Ciasto obłędne, istna perwersja!! ;-)) Nie dość, że kocham klasyczne brownie, to jeszcze uwielbiam masło orzechowe (robię sama). Nie chcę wiedzieć, ile kalorii ma jeden kawałek, ale MUSZĘ je upiec. Mój "Połówek" oszaleje ze szczęścia ;D pozdrawiam, Alicja

Odpowiedz
MartynCia ^^ 31/01/2013 - 9:25 pm

Przewspaniale sie prezentuje ten marmurek brownie i masła orzechowego! mmmmmmmm

Odpowiedz
DarkANGELika 02/02/2013 - 7:37 pm

Pokochałabym to brownie, bo masło orzechowe uwielbiam;)

Odpowiedz
Wiera 03/02/2013 - 10:57 am

Świetne! Muszę zrobić, koniecznie. Koniecznie!

Odpowiedz
Magducha 25/02/2013 - 11:56 am

Miałam obiekcje co do połączenia czekoladowego brownie ze słonym masłem orzechowym ale się skusiłam i… i właśnie je pałaszuję z zapałem godnym zapamiętania więc jeśli Luby nie przyjedzie dzisiaj, to nie wiem czy zostanie dla niego na jutro… 😉

Odpowiedz
Malwina 25/02/2013 - 12:02 pm

Akurat tym ciastem częstowałam wiele osób i każdej przypadło do gustu. Nawet moja babcia jadła je ze smakiem (chociaż była przekonana, że to warstwa chałwy :))
Cieszę się , że i Tobie posmakowało!

Odpowiedz
magducha 08/08/2013 - 5:59 pm

Nie wiem juz ile raz to brownie robiłam… Uwielbiam je 🙂

Odpowiedz
Smagop 01/04/2016 - 6:44 am

Super! Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Marta 24/09/2019 - 1:40 pm

Boskie! Właśnie upiekłam pierwsze brownie w życiu <3 Dzięki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies