Bułki z prażona cebulką

przez Malwina
Dziś w wirtualnej kuchni wraz z kilkoma blogerkami przygotowałyśmy pieczywo z dodatkiem cebuli. Cebulowe bułki to jedne z ulubionych mojego Połówka. Tym razem zamiast świeżej cebulki postawiłam na prażoną, która zalegała w kuchennej szafce. Bułeczki mają lekko chrupiącą skórkę, delikatny i aromatyczny miąższ.  Z pewnością Wam posmakują. 
Zerknijcie, jakie cebulowe cuda wyczarowały Gin, Mirabela, Chantel, Mopsik i Siaśka. 

Bułki cebulowe przepis
BUŁKI Z PRAŻONĄ CEBULKĄ

Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]

  • 3 szklanki mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek prażonej cebulki (czubatych)
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g miękkiego masła
  • do posmarowania bułeczek: roztrzepane jajko*
Mąkę mieszamy z solą i cebulką. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, miękkie masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką . Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Z ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do napuszenia. Bułki nacinamy nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20-25 minut. Studzimy na kratce. 
* bułeczki można posmarować mlekiem lub wodą. 

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut

Bułki z prażoną cebulą

Polecam Wam także przepis na klasyczne bułeczki ze smażoną cebulką oraz na bułeczki cebulowe z czarnuszką.  
18 komentarzy
0

18 komentarzy

gin 29/01/2013 - 6:07 pm

Ależ piękne!
Takie z prażoną cebulką też kiedyś chciałabym zrobić, muszą smakować bosko 🙂

Odpowiedz
seledina 29/01/2013 - 6:28 pm

Ostatnie zdjęcie jest niezwykle sugestywne, ślinka cieknie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/01/2013 - 6:30 pm

mmmmmm, wyglądają tak pysznie!
pozdrawiam
6niebo:)

Odpowiedz
Nemi 29/01/2013 - 6:36 pm

Z cebulką…mniam!

Odpowiedz
MartynCia ^^ 29/01/2013 - 7:11 pm

ależ przepiękne nacięcie 🙂
uh, widać że chrupkie i doskonałe!

Odpowiedz
Majana 29/01/2013 - 7:28 pm

Świetne bułeczki! Pięknie nacięte i kształtne bardzo 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 29/01/2013 - 8:23 pm

pięknie wyrosły, uwielbiam bułki z cebulką:)

Odpowiedz
Diana 29/01/2013 - 8:46 pm

Nie wiem czemu do tej pory nie upiekłam jeszcze bułek, lub chleba. Chyba czas będzie zacząć! A te z całą pewnością są pyszne. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anucha S. 29/01/2013 - 9:02 pm

Niebo w gębie normalnie. bardzo smakowicie wyglądają. I jak zwykle piękne zdjęcia.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
pasjonatka 29/01/2013 - 9:07 pm

to pekniecia wrecz prosi sie o wgryzienie ;p

Odpowiedz
shinju 29/01/2013 - 9:09 pm

Och, zjadłabym taką bułeczkę 😀

Odpowiedz
teenager ;) 30/01/2013 - 4:26 am

mniam , muszą być pycha ! aromat cebulki nadaje pewnie przepyszny smak ;d

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 30/01/2013 - 10:28 am

Mniam, mniam …. śliczne i fajnie nacięte:) …. mi się naciecia jakoś zawsze rozpływają:) pozdrawiam

Odpowiedz
Maggie 30/01/2013 - 11:12 am

Sliczne, foremne, rumiane… No i na pewno pyszne!

Odpowiedz
mopswkuchni 30/01/2013 - 12:10 pm

Piękne i kształtne bułeczki, choć ja zastąpiłabym prażoną cebulkę taką podsmażoną, bo za tą pierwszą nie przepadam.

Odpowiedz
pieczarka mySia 30/01/2013 - 1:46 pm

Wspaniałe bułeczki 🙂 też dzisiaj upiekłam z podsmażaną cebulką i makiem – pyszne! 🙂

Odpowiedz
mnemonique 30/01/2013 - 3:33 pm

cudne te bułeczki, z tym, że ja muszę unikać drożdży ostatnio, więc poszukam podobnego przepisu na ciasto proszkowe. Wiem że nie będą takie wspaniałe, ale jak się nie ma co się lubi, to się robi tak aby polubić narzuconą rzeczywistość.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Kamciss 30/01/2013 - 7:59 pm

Wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies