Bułki pełnoziarniste z siemieniem lnianym

przez Malwina
Bułki pełnoziarniste

Dzisiejsze bułeczki to prawdziwa gratka dla osób dbających o linię. W 75% składają się z mąki pełnoziarnistej, dodatkowo wzbogaciłam je o siemię lniane. Najlepiej jeść je kilka godzin po upieczeniu. Niestety minusem wypieków z dużą ilością mąki razowej jest  to, że lekko się kruszą. 

Bułki pełnoziarniste przepis
BUŁKI PEŁNOZIARNISTE Z SIEMIENIEM

Składniki (na 4 bułki):
[przepis własny]

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)*
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego**
  • 7 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 20 g miękkiego masła 
Mąkę mieszamy z solą i siemieniem. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy okrągłą bułkę lub w kształcie łezki, oprószamy mąką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika bułki można naciąć wzdłuż przy pomocy ostrego noża. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Bułki studzimy na metalowej kratce. 
*sprawdzi się także mąka pszenna o typie 500, 550 i 750.
** siemię przed dodaniem do ciasta można zmielić na proszek w młynku do kawy

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut

Bułki pełnoziarniste przepis

23 komentarze
0

23 komentarze

Anonimowy 31/01/2013 - 7:43 am

Bułeczki pierwsza klasa 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 31/01/2013 - 8:07 am

Wyglądają smakowicie, wezmę się sama za zrobienie tego 🙂 Dziękuję.

Odpowiedz
pieczarka mySia 31/01/2013 - 8:46 am

cudne! Poproszę jedna na sniadanie! 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 31/01/2013 - 9:03 am

pięknie wyszły, śniadanie z takimi bułkami byłoby pyszne:)

Odpowiedz
siostraelwa 31/01/2013 - 9:10 am

Mąka pszenna bułeczkowa… musze poszukać 🙂 Super wyglądają, jeszcze na dodatek składniki bardzo mi sie podobaką. Wypróbuję!!

Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 31/01/2013 - 9:18 am

Ja kupuję ją w lidlu. Widziałam też w realu i chyba w biedronie.

Odpowiedz
Agata 31/01/2013 - 9:27 am

Wyglądają świetnie:)

Odpowiedz
basia 31/01/2013 - 9:44 am

zakochalam sie w tych buleczkach, wyglądaja swietnie i do tego zdrowe. Koniecznie musze sprobowac

Odpowiedz
zuzayana 31/01/2013 - 9:51 am

zabieram się do działania 🙂

Odpowiedz
zuzayana 01/02/2013 - 8:28 am

zrobiłam je z pestkami dyni i czubrycą – bardzo polecam wszystkim niezdecydowanym 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/02/2013 - 8:35 am

Widzę, że działasz ekspresowo. Cieszę się, że bułeczki przypadły Ci do gustu. Fajny pomysł z dodaniem czubricy 🙂

Odpowiedz
Marzena 31/01/2013 - 9:59 am

Wyglądają bardzo profesjonalnie. Porywam jedną na śniadanko:-)

Odpowiedz
Karmel-itka. 31/01/2013 - 11:07 am

wyglądają pięknie.
są eleganckie, takie rustykalne.

Odpowiedz
Nemi 31/01/2013 - 2:05 pm

Świetne i fajny kształt im nadałaś:)

Odpowiedz
Anonimowy 31/01/2013 - 3:23 pm

Ślicznie wyglądają. I do tego rzeczywiście samo zdrowie i szczupła linia 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Kamciss 31/01/2013 - 3:38 pm

Wyglądają pysznie 🙂 Muszę zrobić podobne bułeczki 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 31/01/2013 - 6:38 pm

Piękne te Twoje bułeczki i do tego takie zdrowe. 🙂

Odpowiedz
gin 31/01/2013 - 7:29 pm

Jak Ty to robisz, że wszystkie Twoje bułeczki mają idealny kształt? Moje zawsze takie krzywaśne…
Ciekawi mnie dodatek siemienia 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 31/01/2013 - 9:05 pm

bardzo ciekawe, pierwszy raz widzę dodatek siemienia lnianego w bułkach 🙂
niemniej jednak podobają mi się bardzo!

Odpowiedz
siankoo 01/02/2013 - 9:23 am

pięknie prezentujące się bułeczki i do tego zdrowe, czego więcej potrzeba na dobre śniadanie :)))

Odpowiedz
Jola Szyndlarewicz 01/02/2013 - 3:53 pm

alez piekny kształt mają te bułasie:) …. wprawdzie o linię nie dbam, ale taką bułkę zjadłabym:) pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 26/02/2015 - 7:04 pm

Zrobiłam wczoraj bułeczki. Są ciężkie i "mięsiste", bardzo zapychające. Nie są pulchne, suchawe – ogólnie, takie sobie. Raczej nie powtórzę wypieku. Jedyny plus jest taki, że wychodzi ich tylko 4 szt.

Odpowiedz
Malwina 27/02/2015 - 6:36 am

To właśnie bułki z gatunku dość zwartych i pożywnych. Do jedzenia najlepsze do kilku godzin po upieczeniu (o czym pisałam we wstępnie), później twardnieją.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies