Dzisiejsze bułeczki to prawdziwa gratka dla osób dbających o linię. W 75% składają się z mąki pełnoziarnistej, dodatkowo wzbogaciłam je o siemię lniane. Najlepiej jeść je kilka godzin po upieczeniu. Niestety minusem wypieków z dużą ilością mąki razowej jest to, że lekko się kruszą.
BUŁKI PEŁNOZIARNISTE Z SIEMIENIEM
Składniki (na 4 bułki):
[przepis własny]
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)*
- pół łyżeczki soli
- 2-3 łyżki siemienia lnianego**
- 7 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 20 g miękkiego masła
Mąkę mieszamy z solą i siemieniem. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy okrągłą bułkę lub w kształcie łezki, oprószamy mąką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika bułki można naciąć wzdłuż przy pomocy ostrego noża. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Bułki studzimy na metalowej kratce.
*sprawdzi się także mąka pszenna o typie 500, 550 i 750.
** siemię przed dodaniem do ciasta można zmielić na proszek w młynku do kawy
** siemię przed dodaniem do ciasta można zmielić na proszek w młynku do kawy
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Polecam Wam także bułki pełnoziarniste z płatkami owsianymi.
23 komentarze
Bułeczki pierwsza klasa 🙂
Wyglądają smakowicie, wezmę się sama za zrobienie tego 🙂 Dziękuję.
cudne! Poproszę jedna na sniadanie! 🙂
pięknie wyszły, śniadanie z takimi bułkami byłoby pyszne:)
Mąka pszenna bułeczkowa… musze poszukać 🙂 Super wyglądają, jeszcze na dodatek składniki bardzo mi sie podobaką. Wypróbuję!!
Pozdrawiam
Ja kupuję ją w lidlu. Widziałam też w realu i chyba w biedronie.
Wyglądają świetnie:)
zakochalam sie w tych buleczkach, wyglądaja swietnie i do tego zdrowe. Koniecznie musze sprobowac
zabieram się do działania 🙂
zrobiłam je z pestkami dyni i czubrycą – bardzo polecam wszystkim niezdecydowanym 🙂
Widzę, że działasz ekspresowo. Cieszę się, że bułeczki przypadły Ci do gustu. Fajny pomysł z dodaniem czubricy 🙂
Wyglądają bardzo profesjonalnie. Porywam jedną na śniadanko:-)
wyglądają pięknie.
są eleganckie, takie rustykalne.
Świetne i fajny kształt im nadałaś:)
Ślicznie wyglądają. I do tego rzeczywiście samo zdrowie i szczupła linia 🙂 Pozdrawiam!
Wyglądają pysznie 🙂 Muszę zrobić podobne bułeczki 🙂
Piękne te Twoje bułeczki i do tego takie zdrowe. 🙂
Jak Ty to robisz, że wszystkie Twoje bułeczki mają idealny kształt? Moje zawsze takie krzywaśne…
Ciekawi mnie dodatek siemienia 🙂
bardzo ciekawe, pierwszy raz widzę dodatek siemienia lnianego w bułkach 🙂
niemniej jednak podobają mi się bardzo!
pięknie prezentujące się bułeczki i do tego zdrowe, czego więcej potrzeba na dobre śniadanie :)))
alez piekny kształt mają te bułasie:) …. wprawdzie o linię nie dbam, ale taką bułkę zjadłabym:) pozdrawiam
Zrobiłam wczoraj bułeczki. Są ciężkie i "mięsiste", bardzo zapychające. Nie są pulchne, suchawe – ogólnie, takie sobie. Raczej nie powtórzę wypieku. Jedyny plus jest taki, że wychodzi ich tylko 4 szt.
To właśnie bułki z gatunku dość zwartych i pożywnych. Do jedzenia najlepsze do kilku godzin po upieczeniu (o czym pisałam we wstępnie), później twardnieją.