Masło orzechowe

przez Malwina
Domowe masło orzechowe
Masło orzechowe można lubić lub nie. Ja wykorzystuję je bardzo często w kuchni, najczęściej jako dodatek do wytrawnych sosów lub składnik ciast i ciasteczek. Domowe jest o niebo lepsze od kupnego, mamy pewność, że składa się w 100% z orzechów. Nie ma w nim dodatkowego cukru czy innych zbędnych dodatków. Jego dużym plusem jest także cena. Okazuje się, że za 350 g masła orzechowego zapłacicie w sklepie średnio około 10 zł. Koszt identycznej porcji masła przygotowanego w domu to około 4,9 zł (ja orzeszki ziemne bez łupinek kupuję na wagę po 13-14 zł). Jak widać różnica w cenie jest ogromna. 
Jak zrobić masło orzechowe
MASŁO ORZECHOWE

Składniki (na mały słoik masła):

  • 200 g niesolonych orzechów arachidowych (waga po obraniu ze skorupek i łupinek)
  • szczypta soli
Orzechy umieszczamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Prażymy przez około 10-12 minut. Smak i zapach orzechów wzmocni się dzięki ich podpieczeniu. Przestudzone orzechy wkładamy do pojemnika blendera (zamykany pojemnik z ostrzami), całość miksujemy. Początkowo orzeszki zamienią się w drobinki, później zaczną przypominać pastę. Pod koniec masło dosalamy i ponownie miksujemy. Cały proces miksowania zajął mi niespełna 3 minuty (jeśli macie blender o mniejszej mocy, może zająć to troszkę dłużej). Jeśli macie blender o małej mocy lub po prostu boicie się, by go nie spalić, róbcie przerwy w trakcie miksowania. Masło przelewamy do słoiczka a kiedy przestygnie słoik zakręcamy i chowamy do lodówki. W lodówce masło lekko zgęstnieje. Wykorzystujemy je do dań słodkich i wytrawnych lub zwyczajnie wyjadamy łyżeczką prosto ze słoiczka. 

Czas przygotowania: 20 minut

*jeśli chcecie uzyskać masło typu crunchy, wówczas użyjcie 230-240 g orzeszków. Po uprażeniu w piekarniku odłóżcie 30-40 g i drobno posiekajcie nożem. Drobinki orzeszków dodajcie do masła zaraz po jego przygotowaniu i wymieszajcie. 
** na zdjęciach znajduje się masło zaraz po zmiksowaniu. Po włożeniu do lodówki masło gęstnieje. 
*** do przygotowania masła możecie użyć solonych orzeszków, ja jednak wolę wersję z orzeszkami niesolonymi, wówczas mogę sama je dosolić tak, jak najbardziej mi odpowiada. Często kupne solone orzeszki zawierają dodatkowo olej.

Masło orzechowe możecie wykorzystać do przygotowania amerykańskich ciasteczek lub pysznego czekoladowego brownie. 
27 komentarzy
0

27 komentarzy

Justyna Bąk 24/01/2013 - 5:59 pm

czasami podjadam masło orzechowe ale nigdy nie robiłam w domu, najwyższy czas popróbować:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 24/01/2013 - 6:41 pm

mmm.. takie masełko, pycha!

Odpowiedz
Paulina 24/01/2013 - 6:44 pm

Fantastyczny przykład na to jak prosto zaoszczędzić domowy budżet:D No i na pewno zdrowszy.

Odpowiedz
grazyna 24/01/2013 - 7:03 pm

Super, zrobię 🙂

Odpowiedz
Capacitier 24/01/2013 - 7:12 pm

3 minuty? Nie wiedziałam, że domowe masło orzechowe można zrobić tak szybko 😉

Odpowiedz
Roz Airad 24/01/2013 - 8:21 pm

…UWIELBIAM ;D

Odpowiedz
pasjonatka 24/01/2013 - 8:45 pm

wprost uwielbiam maslo orzechowe 😉

Odpowiedz
Aurora 24/01/2013 - 9:20 pm

Ja wałśnie lubię takie lekko słonawe, nie przecukrzone 😉

Odpowiedz
teenager ;) 25/01/2013 - 4:09 am

ja wprost uwielbiam masło orzechowe , domowe najpyszniejsze ;d i najzdrowsze ;D

Odpowiedz
Majana 25/01/2013 - 5:44 am

Świetne! Mam nawet orzeszki i w sumie cały czas nie wiem, co z nimi zrobić.
Może takie masełko?
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Avelina 25/01/2013 - 7:18 am

Chyba się będę musiała przestawić na domowe, jednak jest to trudne, bo za każdym razem jak kupię orzeszki na masełko to je wcześniej zjadam nim zabiorę się za robienie. 🙂

Odpowiedz
Maggie 25/01/2013 - 10:08 am

Tutaj maslo orzechowe, nawet to dobre, nie jest drogie, wiec chodze na latwizne i kupuje, ale moze kiedys sie skusze i zrobie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/01/2013 - 1:02 pm

Ja jestem wielbicielką masła orzechowego crunchy ….oj te chrupiace kawałki orzeszków:)… jak się dorobię blendera to na pewno sobie takowe masło zrobię:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Zielaczek 25/01/2013 - 2:10 pm

Mam jeszcze lidlowe zapasy masła orzechowego, ale jak się skończy to się skuszę na Twoje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/01/2013 - 3:21 pm

Lubię jakieś nowe smakołyki na pewno pyszne.Pozdrawiam milutko:)))

Odpowiedz
Just Try Eat 25/01/2013 - 9:20 pm

WOW!!! Boskie! swietne! Rewelacja! Kocham! Boże! A ja kupowałam kiedyś 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/01/2013 - 5:30 pm

Nigdy nie robiłam. Przyznam, że rzadko je jem. Twoje zdjęcia sprawiły jednak, że mam ochotę zrobić masełko orzechowe.

Odpowiedz
Marysiup 01/02/2013 - 9:54 am

Mam pytanie o blender. Czy to taki z możliwością rozdrabniania? Ile W? W instrukcji do mojego jest napisane, że nadaje się tylko do substancji miękkie i płynne, ale pora z nim skończyć i kupić prawdziwego Herkulesa! Tylko własnie nie wiem o jakich parametrach 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/02/2013 - 10:16 am

Potrzebny jest blender, który w zestawie ma osobny zamykany pojemnik z nożem (pojemnik do rozdrabniania). Ja mam blender o mocy 750 W (od około 2 lat). Używam go często i radzi sobie bez większych problemów.

Odpowiedz
iv 01/02/2013 - 1:14 pm

Faktycznie masło orzechowe – sklepowe tanie nie jest. Zrobię Twoje już jutro. Tylko nie mam ładnych słoików;/ na te po majonezie już patrzeć nie mogę…

Odpowiedz
magducha 06/12/2013 - 4:57 pm

Kurzę, jakbym od razu uwierzyła, że to takie proste to przestałabym je kupować już 2 słoiki temu 😉

Odpowiedz
Ems 28/12/2013 - 6:01 pm

O proszę jakie proste do zrobienia 😀 Na pewno wykonam, uwielbiam !:)

Odpowiedz
Marcin Bangkok 08/09/2014 - 9:36 pm

dzięki za przepis, wersja crunchy wyszła dobrze 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/10/2014 - 9:41 pm

Ile można przechowywać takie masełko w słoiku ??

Odpowiedz
Malwina 24/10/2014 - 6:27 am

Postoi przez kilka dobrych miesięcy, o ile wcześniej go nie zjesz 😉

Odpowiedz
Ola Jęśko 07/09/2015 - 6:34 pm

Zrobiłam, ale bez dodatku soli, bo staram się ją ograniczać. Mój malakser dał radę w 5 minut. Zabierałam się do tego jak pies do jeża, a jest to banalny, prosty i szybki przepis. A przede wszystkim masło nie ma olejów utwardzonych, które są we wszystkich sklepowych jakie widziałam.

Pyszności!

Odpowiedz
MasloMyLove 10/12/2019 - 10:36 am

Super sprawa takie domowe masło, tylko trzeba mieć mocny mikser. Najlepsze jest to, że można samemu tworzyć swoej mixy orzechowe. Ja np. lubię robić mieszankę orzechów ziemnych z brazylijskimi i migdałami. W sklepach takiej nie widziałem. Jeszcze inna wersja, to orzechy ziemnie, trochę oleju kokosowego i surowego kakao + erytrol. Taka kokosowa nutella 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies