W sezonie wiosenno-letnim piekę to ciasto przynajmniej dwa razy w miesiącu. Wykorzystuję wówczas sezonowe owoce, rabarbar, jagody, maliny. Mój Połówek uwielbia tego typu wypieki, wilgotne z dużą ilością kruszonki. Należy pamiętać, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej, szczególnie dotyczy to jogurtu. Nie zdarzyło mi się jeszcze, aby w cieście tym powstał zakalec.
Na przygotowanie tego ciasta skusili się również Irenka i Andrzej. Sezon rabarbarowy uznaję za otwarty w pełni.
Przepis dodaję do akcji Olciaky- Rabarbarowa akcja;) oraz akcji Usagi- Czas na piknik.
CIASTO MIGDAŁOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
Składniki (na tortownicę 22 cm):
[przepis Bei]
- 150 g mąki
- 40 g obranych ze skórki i zmielonych migdałów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g miękkiego masła
- 130 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki amaretto
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 250 g rabarbaru
- kruszonka- 60 g miękkiego masła, pół szklanki mąki, 6 łyżek cukru
Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami. Rabarbar myjemy,kroimy w kawałki. Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem. Masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem. Dodajemy amaretto, miksujemy. Wrzucamy po jednym jajku dalej miksując. Dodajemy na zmianę jogurt i mąkę, miksujemy za każdym razem aż składniki dobrze się połączą (dodaje zazwyczaj w trzech partiach). Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy ciasto, na wierzchu układamy rabarbar, lekko go wciskając w ciasto. Posypujemy 2-3 łyżkami ciasta, a następnie kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez 55 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Studzimy na kratce.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 5 minut.
35 komentarzy
Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu;-)
Mniam pyszne!!!:) Uwielbiam rabarbar i takie wiosenne ciasta:)
migdał, kruszonka, rabarbar… tak!
wspaniałe.
Też mam ten przepis na liście do wypróbowania w tym sezonie! A Twój wpis jeszcze bardziej mnie do tego przekonuje. Pyszności 🙂
Mniam, to ciasto musi byc przepyszne. Przepis koniecznie do wyprobowania 🙂
Pozdrowienia.
Fajne ciasto, ładne zdjęcia 🙂
To na prawdę smaczne połączenie składników. Chyba kupiłam babci kiedyś podobną filiżankę.
Na weekend czuję się zmuszony upiec!!! 🙂
Pycha, my również uwielbiamy dużo kruszonki 🙂 Pozdrawiam
Świetne to ciacho!
Migdałowe z rabarbarem? Brzmi cudownie!:)
Kruszonka jest pycha, ale bardzo grzeszna;)Pozdrawiam!
Zapchniało mi tym ciastem. Pysznie wygląda!
Apetycznie wygląda 🙂 ja tam póki jest rabarbar to czasem i co tydzień piekę ciasto z nim, trzeba korzystać 🙂
wspaniała propozycja 🙂 szkoda tylko, że mi akurat ciasta jogurtowe nie wychodzą :/ piekłam już ze trzy razy jakieś ciasta jogurtowe z owocami i każdorazowo miałam tak mocno gumowe ciasto, że lądowało w koszu na śmieci 🙁 może spróbuję po raz czwarty tym razem Twój przepis. Będę go miała na uwadze 🙂 pozdrowienia
Kasiu, wypróbuj. Najczęstszym błędem jest za zimny jogurt. Powinien on znajdować się poza lodówką minimum godzinkę.
To takie ciasto od którego warto zacząć sezon rabarbarowy 😉
i ja spróbuję, chociaż w ciastach nie jestem aż tak dobra:)
mniam, wygląda przepysznie!
Dużo ostatnio rabarbaru na blogach, podoba mi się to, bo od tego sezonu jestem jego wielką fanką. A Twoja propozycja bardzo przypadła mi do gustu:)
Wspaniale! Uwielbiam takie ciasta, czy to na jogurcie, czy na maslance. A najlepiej nadaja sie do nich kwasne owoce, takie jak rabarbar wlasnie.
Przepysznie i pięknie! Bardzo smaczny przepis!
Oj tak. U mnie był w ostatnią sobotę. Będąc u rodziców upiekłam i jak zrobiłam tak szybko zostało zjedzone. Lubię tą kwaskowatość. Lubię słodycz , i chrupkość kruszonki. Do tego smaki i zapachy.
Do zrobienia raz jeszcze.
Pozdrawiam
Ania
Wspaniałe ciacho. A tera grzecznie klikasz tu: Akcja, klikasz "zgłoś przepis" i dopisujesz się z nim u mnie w podsumowaniu 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Kawałek takiego ciasta mógłby mnie dzisiaj uszczęśliwić
Rabarbarum….:) pyszności
ale puszyste – mmm wyglada bosko!
Oczom nie wierzę!!!! Zajrzyj proszę do mnie, co od rana mam na blogu! 🙂
Kochana, my chyba ostatnio nadajemy na tych samych falach;)
Robiłam to ciasto w zeszłym roku. Było pyszne. Jedno z najlepszych połączeń :). U Bei są świetne pomysły na rabarbar, w tym roku pokazała także fajne z kokosem:)
Pozdrowienia 🙂
u mnie w domu też rabarbarowo i smacznie:) nie ma to jak korzystać z tego co sezonowe:) a ciasta z kruszonką to i ja uwielbiam:) pozdrawam ciepło
ładnie wyroslo jak na tak malo maki ;D
Oł, ekstra. ja nigdy nie jadłam jogurtowych, szukam idealnego przepisu! Być może wypróbuję… 🙂
z migdałowym dodatkiem-to musi być poezja!
życie & podróże
gotowanie
Muszę się zaopatrzyć w pewne produkty, których brakuje mi do przygotowania tego smacznego deseru 😉
http://www.przysmakiewy.pl