Ciasto migdałowe z rabarbarem i kruszonką

przez Malwina

W sezonie wiosenno-letnim piekę to ciasto przynajmniej dwa razy w miesiącu. Wykorzystuję wówczas sezonowe owoce, rabarbar, jagody, maliny. Mój Połówek uwielbia tego typu wypieki, wilgotne z dużą ilością kruszonki. Należy pamiętać, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej, szczególnie dotyczy to jogurtu. Nie zdarzyło mi się jeszcze, aby w cieście tym powstał zakalec. 
Na przygotowanie tego ciasta skusili się również Irenka i Andrzej. Sezon rabarbarowy uznaję za otwarty w pełni. 

Przepis dodaję do akcji Olciaky- Rabarbarowa akcja;) oraz akcji Usagi- Czas na piknik. 

CIASTO MIGDAŁOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Składniki (na tortownicę 22 cm):
[przepis Bei]

  • 150 g mąki
  • 40 g obranych ze skórki i zmielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki amaretto
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g rabarbaru
  • kruszonka- 60 g miękkiego masła, pół szklanki mąki, 6 łyżek cukru
Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami. Rabarbar myjemy,kroimy w kawałki. Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem. Masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem. Dodajemy amaretto, miksujemy. Wrzucamy po jednym jajku dalej miksując. Dodajemy na zmianę jogurt i mąkę, miksujemy za każdym razem aż składniki dobrze się połączą (dodaje zazwyczaj w trzech partiach). Do keksówki wyłożonej papierem  do pieczenia wlewamy ciasto, na wierzchu układamy rabarbar, lekko go wciskając w ciasto. Posypujemy 2-3 łyżkami ciasta, a następnie kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez 55 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Studzimy na kratce. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 5 minut.

35 komentarzy
0

Podobne posty:

35 komentarzy

grumko 15/05/2012 - 2:38 am

Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu;-)

Odpowiedz
Marzena 15/05/2012 - 4:13 am

Mniam pyszne!!!:) Uwielbiam rabarbar i takie wiosenne ciasta:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 15/05/2012 - 5:07 am

migdał, kruszonka, rabarbar… tak!
wspaniałe.

Odpowiedz
Fuchsia 15/05/2012 - 5:32 am

Też mam ten przepis na liście do wypróbowania w tym sezonie! A Twój wpis jeszcze bardziej mnie do tego przekonuje. Pyszności 🙂

Odpowiedz
majka 15/05/2012 - 5:41 am

Mniam, to ciasto musi byc przepyszne. Przepis koniecznie do wyprobowania 🙂

Pozdrowienia.

Odpowiedz
Kermeet 15/05/2012 - 5:43 am

Fajne ciasto, ładne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Paulina 15/05/2012 - 5:59 am

To na prawdę smaczne połączenie składników. Chyba kupiłam babci kiedyś podobną filiżankę.

Odpowiedz
bartoldzik 15/05/2012 - 6:03 am

Na weekend czuję się zmuszony upiec!!! 🙂

Odpowiedz
manoria 15/05/2012 - 6:05 am

Pycha, my również uwielbiamy dużo kruszonki 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Kamila 15/05/2012 - 6:30 am

Świetne to ciacho!

Odpowiedz
judik 15/05/2012 - 6:30 am

Migdałowe z rabarbarem? Brzmi cudownie!:)

Odpowiedz
CornerWithRecipes 15/05/2012 - 7:35 am

Kruszonka jest pycha, ale bardzo grzeszna;)Pozdrawiam!

Odpowiedz
KucharzyTrzech 15/05/2012 - 7:54 am

Zapchniało mi tym ciastem. Pysznie wygląda!

Odpowiedz
Brenia 15/05/2012 - 7:59 am

Apetycznie wygląda 🙂 ja tam póki jest rabarbar to czasem i co tydzień piekę ciasto z nim, trzeba korzystać 🙂

Odpowiedz
Kasia 15/05/2012 - 8:04 am

wspaniała propozycja 🙂 szkoda tylko, że mi akurat ciasta jogurtowe nie wychodzą :/ piekłam już ze trzy razy jakieś ciasta jogurtowe z owocami i każdorazowo miałam tak mocno gumowe ciasto, że lądowało w koszu na śmieci 🙁 może spróbuję po raz czwarty tym razem Twój przepis. Będę go miała na uwadze 🙂 pozdrowienia

Odpowiedz
Malwina 15/05/2012 - 8:07 am

Kasiu, wypróbuj. Najczęstszym błędem jest za zimny jogurt. Powinien on znajdować się poza lodówką minimum godzinkę.

Odpowiedz
Kasia 15/05/2012 - 8:16 am

To takie ciasto od którego warto zacząć sezon rabarbarowy 😉

Odpowiedz
AnnaA-G 15/05/2012 - 8:18 am

i ja spróbuję, chociaż w ciastach nie jestem aż tak dobra:)

Odpowiedz
Gosia 15/05/2012 - 8:26 am

mniam, wygląda przepysznie!

Odpowiedz
Aga 15/05/2012 - 8:31 am

Dużo ostatnio rabarbaru na blogach, podoba mi się to, bo od tego sezonu jestem jego wielką fanką. A Twoja propozycja bardzo przypadła mi do gustu:)

Odpowiedz
Maggie 15/05/2012 - 8:46 am

Wspaniale! Uwielbiam takie ciasta, czy to na jogurcie, czy na maslance. A najlepiej nadaja sie do nich kwasne owoce, takie jak rabarbar wlasnie.

Odpowiedz
mojetworyprzetwory 15/05/2012 - 9:01 am

Przepysznie i pięknie! Bardzo smaczny przepis!

Odpowiedz
Przypraw mnie 15/05/2012 - 9:28 am

Oj tak. U mnie był w ostatnią sobotę. Będąc u rodziców upiekłam i jak zrobiłam tak szybko zostało zjedzone. Lubię tą kwaskowatość. Lubię słodycz , i chrupkość kruszonki. Do tego smaki i zapachy.
Do zrobienia raz jeszcze.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Usagi 15/05/2012 - 9:59 am

Wspaniałe ciacho. A tera grzecznie klikasz tu: Akcja, klikasz "zgłoś przepis" i dopisujesz się z nim u mnie w podsumowaniu 🙂
Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
kulinarne-smaki 15/05/2012 - 10:52 am

Kawałek takiego ciasta mógłby mnie dzisiaj uszczęśliwić

Odpowiedz
Karolka 15/05/2012 - 12:16 pm

Rabarbarum….:) pyszności

Odpowiedz
Madleine 15/05/2012 - 1:40 pm

ale puszyste – mmm wyglada bosko!

Odpowiedz
Bon Appetit! 15/05/2012 - 2:10 pm

Oczom nie wierzę!!!! Zajrzyj proszę do mnie, co od rana mam na blogu! 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/05/2012 - 5:44 pm

Kochana, my chyba ostatnio nadajemy na tych samych falach;)

Odpowiedz
Majana 15/05/2012 - 2:42 pm

Robiłam to ciasto w zeszłym roku. Było pyszne. Jedno z najlepszych połączeń :). U Bei są świetne pomysły na rabarbar, w tym roku pokazała także fajne z kokosem:)
Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 15/05/2012 - 7:26 pm

u mnie w domu też rabarbarowo i smacznie:) nie ma to jak korzystać z tego co sezonowe:) a ciasta z kruszonką to i ja uwielbiam:) pozdrawam ciepło

Odpowiedz
pasjonatka 15/05/2012 - 8:31 pm

ładnie wyroslo jak na tak malo maki ;D

Odpowiedz
Wiera 16/05/2012 - 7:21 am

Oł, ekstra. ja nigdy nie jadłam jogurtowych, szukam idealnego przepisu! Być może wypróbuję… 🙂

Odpowiedz
Ola 17/05/2012 - 9:14 am

z migdałowym dodatkiem-to musi być poezja!

życie & podróże
gotowanie

Odpowiedz
Biedr_ona 18/05/2012 - 9:14 am

Muszę się zaopatrzyć w pewne produkty, których brakuje mi do przygotowania tego smacznego deseru 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies