Blondies z karmelem i bananami

przez Malwina
Jakiś czas temu Maggie przesłała mi link do bardzo smakowitego przepisu. Kiedy tylko zobaczyłam tego smakowitego blondaska, postanowiłam go upiec. Do pieczenia oczywiście przyłączyła się też sama Maggie. Ciasto budziło we mnie wiele obaw. No bo jak to, bez miksera, w jednym garnku? Przyznaję, że to moje pierwsze blondies w życiu, stąd też pojęcia zielonego nie miałam, jaką ostatecznie ma mieć to ciasto konsystencję. Efekt był na prawdę niesamowity. Samo ciacho miało bardzo krótki żywot, zniknęło bowiem w oka mgnieniu. To była moja pierwsze przygoda z blondaskiem i na pewno nie ostatnia. Maggie, dziękuję ślicznie za ten przepis!

Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik. 

BLONDIES Z KARMELEM I BANANAMI

Składniki (na blachę o boku 20 cm):
[przepis pochodzi z Good Food]

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g masy kajmakowej (plus dwie łyżki)
  • 170 g cukru (w oryginale 250 g)
  • 200 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany 
W garnku umieszczamy masę kajmakową, cukier, masło i połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy mieszając łyżką, aż powstanie gładka masa (u mnie cukier nie rozpuścił się do końca). Masę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. Do masy karmelowej dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy łyżką, aż połączy się z masą. Dodajemy rozgniecione banany (rozgniotłam je dłońmi), mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę, na wierzchu robimy kleksy z dodatkowego karmelu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, pieczemy 45-50 minut. Po wyjęciu ciasto studzimy na kratce. 
19 komentarzy
0

19 komentarzy

Dorota 13/05/2012 - 3:19 pm

Bardzo smakowicie wygląda…czas by upiec moze????

Odpowiedz
Ania 13/05/2012 - 4:57 pm

takie ciasto musi być świetne i bardzo podoba mi się nazwa:)

Odpowiedz
Patyska 13/05/2012 - 6:22 pm

O kurczę, ale to musi być pyszne…

Odpowiedz
Kamila 13/05/2012 - 6:31 pm

Świetne ciasto 🙂

Odpowiedz
shinju 13/05/2012 - 6:38 pm

Wygląda pysznie 🙂 Ja jeszcze przygodę z blondies mam przed sobą… muszę jakieś upiec 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 13/05/2012 - 8:14 pm

wygladaja bosko, zapowiadaja sie niebiansko, nic tylko wskakuja na moja liste 😉

Odpowiedz
Madame Edith 13/05/2012 - 8:23 pm

Bardzo fajny przepis. Taki jak lubię: łatwy, prosty i przyjemny 🙂
Rezultat wygląda nader zachęcająco, więc pokuszę się któregoś dnia i sama wypróbuję.

Pozdrawiam serdecznie,
Edith

Odpowiedz
tu-tusia 14/05/2012 - 4:16 am

Wygląda cudnie i łączy wszystko co uwielbiam – biała czekolada, karmel i banany. Mmmm… Zamierzam już dziś je upiec 🙂

Odpowiedz
vanilla 14/05/2012 - 6:30 am

przypomina mi się moja ulubiona czekolada. biala z bananowym musem. wspaniale polaczenie, dawno jej nie jadlam, za to to blondies moze jest dla niej zamiennikiem 🙂

Odpowiedz
Maggie 14/05/2012 - 7:09 am

Malwi, ciesze sie, ze ciacho smakowalo – u mnie tez zniklo w ekspresowym tempie. Zostalo mi jeszcze troche masy karmelowej, wiec mysle, ze zrobie je znow, i to calkiem niedlugo.

Odpowiedz
Olciaky vel Olcik 14/05/2012 - 7:34 am

banany- ostatnio się nimi wręcz zajadam

Odpowiedz
Barbara 14/05/2012 - 3:15 pm

Fajny blondasek ;D Już kiedyś piekłam blondies, ale nie wiem czy wyszło tak jak powinno. Wypróbuję ten przepis 🙂

Odpowiedz
Dota 14/05/2012 - 3:58 pm

czlowiek glodnieje jak sobie poczyta i pooglada…

Odpowiedz
Majana 14/05/2012 - 6:18 pm

Cudowne to ciasto ! Połączenie idealne wg mnie:)
Piękny bez, uwielbiam:)

Odpowiedz
bistro mama 14/05/2012 - 6:24 pm

mam zamiar niedługo wypróbować 🙂

Odpowiedz
aga 14/05/2012 - 7:46 pm

uwielbiam takie smaki, pycha:)

Odpowiedz
Kaś 14/05/2012 - 10:25 pm

z karmelem? ślinka cieknie na samą myśl 🙂

Odpowiedz
Natalia 23/05/2012 - 12:52 pm

Wypróbowałam i potwierdzam, że są przepyszne!!!

Odpowiedz
Malwina 23/05/2012 - 2:01 pm

Bardzo się cieszę;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies