KOTLETY WIEPRZOWE DUSZONE
Składniki (na 4 porcje):
- 8 plastrów schabu o grubości ok. 1 cm
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki musztardy (użyłam musztardy francuskiej)
- 125 ml kwaśnej śmietany
- sól i świeżo zmielony pieprz
Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i mąką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przekładamy je do rondla, wlewamy tłuszcz ze smażenia i wodę (tyle, by zakryła mięso), dokładamy liść laurowy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (zajmie to około 40-50 minut). Pozostałą mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody, musztardą i śmietaną tak, by nie było grudek. Dolewamy niewielką ilość sosu z mięsa i szybko mieszamy. Dodajemy do mięsa, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy. Podajemy z dodatkiem kaszy lub tłuczonych ziemniaków.
Czas przygotowania: 50 minut.
32 komentarze
bardzo smaczny obiadek:) chetnie wyprobuje takie miesko z dodatkiem musztardy:)
Malwinko, Twój obiadek jest tak apetyczny,że ślinka mi kapie na podłogę!
Super zdjęcia i wspaniałe jedzonko:)
Pozdrowienia.
Wow, udaje Ci się zrobić obiadowe zdjęcie kiedy jeszcze jest w miarę jasno, szacun 😀
A tak na poważnie, wygląda smakowicie i aromatycznie, myślę, że to obiadowa propozycja warta rozważenia :]
Malwinno wygląda bardzo apetycznie. Dodatek musztardy brzmi tak zachęcająco , że mogłabym od razu spróbować.
Pozdrawiam ciepło
Ania
surówka podoba mi się najbardziej 🙂
taki kotlet to bym sobie zjadła 😉 no moze jeszcze nie o tej godzinie 😉
Malwinko ależ apetycznie wyglądają te kotlety – oj bardzo apetycznie.
Ma to szczęście Twój W. ze tak mu podniebienie rozpieszczasz 🙂
buziak Kochana
mnie tez kusi bardzo ten obiadek a na jutro w planie kotlet,wiec przepis spadl mi z -Twojego bloga-jak z nieba…pozdrawiam!
Malwinko po raz kolejny odwiedzając Twojego bloga trafiłam na potrawę, którą jadłem … i muszę powiedzieć, że jest to moje ulubione podanie wieprzowiny – niesamowicie proste danie, zaskakuje wyrazistością smaku. Kuchnia polska rządzi;););)
wolę duszone mięsa od smażonych, więc to coś dla mnie 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie – będę musiała wypróbować Twój przepis.
Surówka z marchewki i jabłka – uwielbiam. A te kotlety super pomysł, troszkę jak bitki u nas w domu.
cóz za obiad!
mmm…
taka surówkę uwielbiałam jak byłam mała!! 🙂
kotleciki super…a surówkę zjadam …i zmykam…pozdrawiam!
ja bardzo lubię duszone schabowe, smażone już mi się znudziły (:
to jest dopiero obiad ! muszę przetestować i uraczyć drugą połówkę:) Pozdrawiam
Kotlety duszone to jest to, muszę to zrobić bo panierowane już mi sie obrzydły. Dzięki za pomysł.
czy to ma być śmietana 18%?
@Anonimowy- tak śmietana kwaśna, czyli 18 % najlepiej;)
2 razy pojawia się sól, przyprawić solą – ok, a potem ile wsypać do sosu tej soli? i czy przyprawienie samą solą wystraczy? nie potzreba pieprzu?
@Anonimowy- tak, sól jest dwa razy- najpierw solisz mięso przed smażeniem , a pod koniec cały sos doprawiasz solą (najlepiej po prostu dodać jej odrobinę i spróbować- sama musztarda jest już w sobie słona). Oczywiście możesz także dodać pieprzu, ale uważaj z nim, jeśli używasz pikantnej musztardy.
proszę podać czas duszenia miesa
Jestem właśnie w trakcie duszenia mięska ( powyższe pytanie jest ode mnie:)… przyznam się ze pierwszy raz smażę mięso wieprzowe – podobno długo się je smaży – godzina wystarczy? Boję sie ze bedzie twarde…..na razie dusze 1/2 godziny i twarde….Ciagle też muszę go podlewać bo szybko wyparowuje i miesko sie przykleja do patelni…. czy mam podlewać je większą ilością wody.? Ile ma być tego sosu ostatecznie?
@Anonimowy- jeśli wody jest za mało, oczywiście podlewaj większą ilością. By całość szybciej się robiła, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. Czas będzie uzależniony od grubości plastrów. Jeśli są dobrze rozbite i zostały wstępnie przesmażone z obu stron przed duszeniem, czas powinien wynieść jakieś 30-40 minut. Jeśli jednak mięso nadal jest twarde, smaż dłużej. Schab stosunkowo szybko się dusi.
@Anonimowy- z tego, co pamiętam mi duszenie zajmuje średnio 25 minut. Najlepiej odkrój kawałek mięsa i sprawdź, czy jest dobre.
Dziekuje za odpowiedzi…kolejne pytanie:) – przepraszam że tak zanudzam ale nie chce nic zepsuć – właśnie kończę dusić miesko, do odrobiny odlanego sosu dac 3 łyzki maki tak?
@Anonimowy- odlej troszkę sosu i dokładnie wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki, tak aby nie było grudek. Potem dodaj to stopniowo do sosu i mieszaj dokładnie. Chwilę podgrzej (całość powinna zgęstnieć. Potem dodaj musztardę wg uznania i śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotowe;)
no cóż… już jesteśmy po konsumpcji… zacznę od tego że zasmażka nie wyszła- gdy odlałam troche sosu i zagęściłam mąką zrobiły się krupy straszne, dopiero gdy wzięłam zimnej wody i mąki to zaczął się robić sos, ale było go strsznie mało ( jakieś 2 łyżki) wiec dolewałam wody, dodawałam więcej musztardy, śmietany…. wyszło takie sobie, kwaśne… jednak to nie nasz smak….ale dziekuje za odpowiedzi
@Anonimowy- danie nie powinno być w żadnym wypadku kwaśne. Zapewne jest to kwestia musztardy, bądź za dużej ilości śmietany.
Mój mąż przyrządził nam taki obiadek w niedzielę – rewelacyjny! Na pewno będzie w naszym stałym menu.
@Anonimowy- cieszę się , że danie Wam smakowało;)