Zawsze mam ogromny problem z przygotowaniem przystawek dla gości. Te paluszki poleciła mi kiedyś Ewelinka z bloga Lubię to gotowanie. Muszę przyznać, że są rewelacyjne. Robiłam je już kilkakrotnie i zawsze się sprawdzają. Przygotowuje się je bardzo szybko- praktycznie w 25 minut mamy gotową przystawkę. Tym razem robiłam je z oscypka, ale możemy do ich wykonania użyć innego ulubionego sera. Moje nie wyglądają tak zachęcająco, jak u Eve, ale w smaku są wyborne. Serdecznie polecam.
Przepis dodaję do akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni.
PALUSZKI Z OSCYPKIEM I CHILI
Składniki (na około 20 sztuk):
[przepis znaleziony u Ewelinki]
- 85 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 85 g mąki pszennej (dałam typ 650)
- 45 g miękkiego masła
- 45 g oscypka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżeczka chili w proszku
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka (użyłam zimnej wody)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- mąka do podsypania blatu
W misce łączymy mąki, sól, dodajemy masło i wyrabiamy jak na kruszonkę. Dodajemy chili i starty na małych oczkach ser. Jajko mieszamy z wodą, odkładamy łyżeczkę, a resztę wlewamy do mąki. Wyrabiamy około 2 minuty. Blat wysypujemy ostrą papryką, ciasto wałkujemy na kwadrat o szerokości 20 cm, smarujemy pozostałym jajkiem, posypujemy chili i kroimy w paski o szerokości 1 cm. Układamy na blasze i pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni. Do paluszków podałam sos czosnkowy.
25 komentarzy
Do tej pory raczyłam gości grissini, ale następnym razem, dla odmiany zrobię takie paluszki, bo wyglądają bardzo smacznie. 🙂
schrupala bym 🙂
takich z oscypkiem jeszcze nie jadlam
i miseczka jaka fajna 😀
Mniam! Musze kiedyś przygotować taką przystawkę;) O ile oczywiście nie zjem jej wcześniej, niż przybędą goście:) Miłego weekendu!
Tak, jak Gosia chętnie bym się na nie rzuciła:D Pozdrawiam!
bardzo ciekawa propozycja przystawki:) pozdrawiam
świetny pomysł, lubię takie chrupajki
Pozdrawiam i życzę miłego długiego weekendu
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
Malwi, wyglądają cudownie 🙂 A że się nie kręcą? A czy muszą, skoro smakują tak wspaniale?
Miłego dnia!
Swietne..:)) Parę dni temu przeglądałma starą kulinarn a ksiazke i tam znalazłam taki przepis 100g maki, 100g masła,100g sera i przyprawy..zrobiłam wyszły fajne paluchy 🙂
O, uwielbiam oscypki. Sądzę, że i te paluszki bardzo by mi zasmakowały, wyglądają świetnie. 😉
właśnie od paru dni chodzi mi po głowie przepis na ciasteczka z oscypiem (którego mam nadmiar). Twoje paluszki wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Świetny pomysł! Obecnie przebywam w górach i rozmyślałam co zrobię z oscypka, którego przywiozę ze sobą do domu. Na liście potraw znajdą się więc paluszki 🙂
pyszności! bardzo lubię takie słone przekąski:) pozdrowionka :))
Świetne muszą być takie domowe paluszki 😀
jak nie wyglądają tak apetycznie? wyglądają bardzo apetycznie 🙂 ja porywam wszystkie z kubka 😛 wspaniały pomysł wykorzystania oscypków 🙂 i biały layout na blogu widzę, też ładnie 🙂 pozdrowienia!!
już zapisane do wypróbowania 🙂 zaserwuję je pewnie na jakimś spotkaniu ze znajomymi… jeśli tylko doczekają gości. ;))
Wyglądają świetnie, jutro spodziewam się gości więc już wiem co przygotuję na przystawkę
paluszki oscypkowe, ale numer!
podobają mi się, bez dwóch zdań ;]
u Ciebie zawsze tak oryginalnie i z pomysłem:)
Bardzo zachęcające te paluszki!
pochrupalabym bym sobie takie paluszki, wygladaja super:)
super pomysł na domowe snacki:))) zapisuję do wypróbowania:)
Świetne! Uwielbiam takie pikantne smaki.
Ale świetnie się prezentują! Zjadłoby się;-)
przepis juz zapisałam 🙂 Muszą rewelacyjnie smakować! Pozdrawiam 🙂
Jak widać Twoje pomysły nie mają się wcale ku końcowi..
http://www.przysmakiewy.pl