Paluszki z oscypkiem i chili

przez Malwina

Zawsze mam ogromny problem z przygotowaniem przystawek dla gości. Te paluszki poleciła mi kiedyś Ewelinka z bloga Lubię to gotowanie. Muszę przyznać, że są rewelacyjne. Robiłam je już kilkakrotnie i zawsze się sprawdzają. Przygotowuje się je bardzo szybko- praktycznie w 25 minut mamy gotową przystawkę. Tym razem robiłam je z oscypka, ale możemy do ich wykonania użyć innego ulubionego sera. Moje nie wyglądają tak zachęcająco, jak u Eve, ale w smaku są wyborne. Serdecznie polecam.

Przepis dodaję do akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni

PALUSZKI Z OSCYPKIEM I CHILI



Składniki (na około 20 sztuk):
[przepis znaleziony u Ewelinki]

  • 85 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 85 g mąki pszennej (dałam typ 650)
  • 45 g miękkiego masła
  • 45 g oscypka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka chili w proszku
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka (użyłam zimnej wody)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • mąka do podsypania blatu
W misce łączymy mąki, sól, dodajemy masło i wyrabiamy jak na kruszonkę. Dodajemy chili i starty na małych oczkach ser. Jajko mieszamy z wodą, odkładamy łyżeczkę, a resztę wlewamy do mąki. Wyrabiamy około 2 minuty. Blat wysypujemy ostrą papryką, ciasto wałkujemy na kwadrat o szerokości 20 cm, smarujemy pozostałym jajkiem, posypujemy chili i kroimy w paski o szerokości 1 cm. Układamy na blasze i pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni. Do paluszków podałam sos czosnkowy. 

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Agnieszka 12/08/2011 - 8:55 am

Do tej pory raczyłam gości grissini, ale następnym razem, dla odmiany zrobię takie paluszki, bo wyglądają bardzo smacznie. 🙂

Odpowiedz
Gosia 12/08/2011 - 9:00 am

schrupala bym 🙂
takich z oscypkiem jeszcze nie jadlam
i miseczka jaka fajna 😀

Odpowiedz
Nemi 12/08/2011 - 9:39 am

Mniam! Musze kiedyś przygotować taką przystawkę;) O ile oczywiście nie zjem jej wcześniej, niż przybędą goście:) Miłego weekendu!

Odpowiedz
Nieśka 12/08/2011 - 9:48 am

Tak, jak Gosia chętnie bym się na nie rzuciła:D Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 12/08/2011 - 10:00 am

bardzo ciekawa propozycja przystawki:) pozdrawiam

Odpowiedz
mnemonique 12/08/2011 - 10:01 am

świetny pomysł, lubię takie chrupajki

Pozdrawiam i życzę miłego długiego weekendu
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
EVE 12/08/2011 - 10:04 am

Malwi, wyglądają cudownie 🙂 A że się nie kręcą? A czy muszą, skoro smakują tak wspaniale?
Miłego dnia!

Odpowiedz
Mona 12/08/2011 - 10:12 am

Swietne..:)) Parę dni temu przeglądałma starą kulinarn a ksiazke i tam znalazłam taki przepis 100g maki, 100g masła,100g sera i przyprawy..zrobiłam wyszły fajne paluchy 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/08/2011 - 10:19 am

O, uwielbiam oscypki. Sądzę, że i te paluszki bardzo by mi zasmakowały, wyglądają świetnie. 😉

Odpowiedz
Barbara 12/08/2011 - 10:26 am

właśnie od paru dni chodzi mi po głowie przepis na ciasteczka z oscypiem (którego mam nadmiar). Twoje paluszki wyglądają bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 12/08/2011 - 10:55 am

Świetny pomysł! Obecnie przebywam w górach i rozmyślałam co zrobię z oscypka, którego przywiozę ze sobą do domu. Na liście potraw znajdą się więc paluszki 🙂

Odpowiedz
ilka_86 12/08/2011 - 10:57 am

pyszności! bardzo lubię takie słone przekąski:) pozdrowionka :))

Odpowiedz
slyvvia 12/08/2011 - 11:26 am

Świetne muszą być takie domowe paluszki 😀

Odpowiedz
Kasia 12/08/2011 - 11:59 am

jak nie wyglądają tak apetycznie? wyglądają bardzo apetycznie 🙂 ja porywam wszystkie z kubka 😛 wspaniały pomysł wykorzystania oscypków 🙂 i biały layout na blogu widzę, też ładnie 🙂 pozdrowienia!!

Odpowiedz
slodkiefantazje 12/08/2011 - 12:52 pm

już zapisane do wypróbowania 🙂 zaserwuję je pewnie na jakimś spotkaniu ze znajomymi… jeśli tylko doczekają gości. ;))

Odpowiedz
Iza 12/08/2011 - 12:59 pm

Wyglądają świetnie, jutro spodziewam się gości więc już wiem co przygotuję na przystawkę

Odpowiedz
Karmel-itka. 12/08/2011 - 2:04 pm

paluszki oscypkowe, ale numer!
podobają mi się, bez dwóch zdań ;]

Odpowiedz
Duś 12/08/2011 - 2:35 pm

u Ciebie zawsze tak oryginalnie i z pomysłem:)

Odpowiedz
od-kuchni 12/08/2011 - 2:50 pm

Bardzo zachęcające te paluszki!

Odpowiedz
aga 12/08/2011 - 3:54 pm

pochrupalabym bym sobie takie paluszki, wygladaja super:)

Odpowiedz
goh. 12/08/2011 - 4:06 pm

super pomysł na domowe snacki:))) zapisuję do wypróbowania:)

Odpowiedz
hania-kasia 12/08/2011 - 7:27 pm

Świetne! Uwielbiam takie pikantne smaki.

Odpowiedz
grumko 13/08/2011 - 6:26 am

Ale świetnie się prezentują! Zjadłoby się;-)

Odpowiedz
moje pasje 17/08/2011 - 7:50 am

przepis juz zapisałam 🙂 Muszą rewelacyjnie smakować! Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 30/08/2011 - 7:35 am

Jak widać Twoje pomysły nie mają się wcale ku końcowi..

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies