Pikantny kurczak na arabską nutę. Pełna witamin sałatka i ziołowy sos z ogórków.

przez Malwina
Jakiś czas temu prezentowałam Wam już pikantnego kurczaka marynowanego w paści harissa. Ostatnio, kiedy przygotowywałam domową harissę, użyłam na prawdę piekielnych papryczek. Tym razem nie obyło się więc bez dodatku do nich sosu. Postawiłam na lekki i delikatny ziołowy sos ogórkowy, który był świetnym dopełnieniem całości. Do tego podałam pełną witamin sałatkę z żółtych pomidorów, papryki i natki pietruszki. Cudowna bomba witaminy C. 

Oczywiście jeśli nie lubimy zbyt pikantnych dań, kurczaka możemy przyrządzić w dowolny i ulubiony sposób. Świetnie sprawdzi się tutaj marynata z sosu vinaigrette. 

Przepis dodaję do akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny.

PIKANTNE PIERSI Z KURCZAKA W MARYNACIE Z HARISSY 

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 łyżeczki pasty harissa (lub mniej wg preferencji)
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 4 piersi z kurczaka
Mięso myjemy, czyścimy z błonek. W naczyniu łączymy oliwę z pastą harissa, dodajemy kolendrę, sól i pieprz. Do powstałej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Smażymy na patelni (ja użyłam patelni grillowej) bądź pieczemy w piekarniku (temp. 180 stopni około 25 minut lub dłużej w zależności od wielkości piersi). 

WITAMINOWA SAŁATKA Z ŻÓŁTYCH POMIDORÓW

Składniki:
  • 2 duże żółte pomidory
  • pół małej czerwonej cebulki
  • pół zielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy ich pestek, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. W misce łączymy pomidory, cebulę, natkę, posiekaną paprykę. Oliwę ucieramy z octem, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Sosem zalewamy sałatkę i od razu podajemy. 

Przepis dodaję do akcji Ani- Warzywa psiankowate. 

ZIOŁOWY SOS OGÓRKOWY

Składniki:
  • 2 średniej wielkości ogórki gruntowe (lub pół krótkiego ogórka szklarniowego)*
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • łyżka oliwy 
  • łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • łyżeczka suszonej mięty
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • ewentualnie 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Ogórki obieramy, pozbawiamy pestek i trzemy na tarce o grubych oczkach. W miseczce łączymy jogurt z oliwą i octem. Dodajemy zioła, czosnek i ogórki, przyprawiamy solą i pieprzem.

* jeśli ogórki mają dużo pestek, usuwamy je

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Małgosia 11/08/2011 - 4:37 pm

wyglada cudownie, az sie glodna zrobilam.
to na pewno sa moje smaki (poczytalam przed chwila o waszej przygodzie z sushi ;))
zajrzalam tez do tego kurczaczka marynowanego w winegrecie. tamten przepis tez mi sie bardzo podoba. Zapisuje sobie obydwa, bo my jestesmy kurczakozercami 😉
ps. wreszcie odpisalam 😉

Odpowiedz
dagmara_65 11/08/2011 - 5:08 pm

Na takie pyszne jedzonko chętnie się piszę! Wspaniałe i kuszące fotki! Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Maggie 11/08/2011 - 5:17 pm

Lubie takie arabskie smaki, lubie harisse i ta salatka tez bardzo mi sie podoba. U ciebie nawet szybkie obiady sa obledne!

Odpowiedz
Duś 11/08/2011 - 5:21 pm

noo rewelacyjnie wygląda, pewnie dla mnie byłoby za ostro ale dla reszty domowników jak ulał:)

Odpowiedz
Anonimowy 11/08/2011 - 6:08 pm

Piersiory z kurczaka mogłabym jeść zawsze i wszędzie, te wyglądają idealnie:)pozdrawiam

Odpowiedz
małgo 11/08/2011 - 7:06 pm

przepadam za harissą, ale z kurczakiem jeszcze nie jadłam. już czas:)

Odpowiedz
Nemi 11/08/2011 - 7:08 pm

Mmmm…jaka fantastyczna propozycja obiadu:) Uwielbiam ostre dania:)

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 11/08/2011 - 7:39 pm

Wszystko apetyczne, interesujący sosik z ogórkiem, kurczak o arabskiej nucie i sałatka z soczystych, żółtych pomidorów 🙂

Odpowiedz
od-kuchni 11/08/2011 - 8:18 pm

Nigdy nie próbowałam harissy, ale ten kurczak wygląda tak pysznie, że na pewno następnym razem zapytam o nią w arabskim sklepie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/08/2011 - 9:27 pm

Hi hi : najpierw zobaczylam 'kurczak' i 'arabski' i od razu o Tobie pomyslalam! 🙂 I popatrz, jakiego mam nosa! :):):)

http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Odpowiedz
bastamb 12/08/2011 - 4:07 am

Kurczak świetny, ja bardzo dużo robie dań z piersi z kurczaka…pomidory dla męza bo ja nie bardzo i sos super….prosto i smacznie….pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
shy 12/08/2011 - 7:07 am

najbardziej podoba mi się oczywiście kurczak na ostro z harrisa, choć nie wiem czy gdziekolwiek bym ja dostała.. :/

Odpowiedz
Gosia 12/08/2011 - 8:05 am

uwielbiam takie smaczki 🙂 a do tego sosu zdecydowanie polecam swieza miete. Calosc zdecydowanie na pewno pyszna 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/08/2011 - 8:18 am

@Gosiu- z reguły używam świeżej, niestety kiedy ostatnio robiłam tabbouleh całą zużyłam, więc ratowałam się suszoną;)

Odpowiedz
kikimora 12/08/2011 - 8:24 am

Pierś kurczaka najlepiej smakuje tak ostro doprawiona i jeszcze ta sałatka- bardzo ładna kolorystycznie 🙂

Odpowiedz
Gosia 15/08/2011 - 10:37 am

aaaa…..jasne 🙂 🙂 duzo sie rozni w smakach??? bo ja suszonej nie uzywalam nigdy jeszcze.

Odpowiedz
Malwina 15/08/2011 - 5:18 pm

@Gosiu- ja używam libańskiej suszonej mięty (czymkolwiek ma różnić się libańska od naszej)- w smaku jest troszkę inna. Jeśli masz pod ręką świeżą, zdecydowanie polecam użycie jej.

Odpowiedz
tu-tusia 23/08/2011 - 1:25 pm

Wszystko mi się podoba i na pewno jest pycha!
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/08/2011 - 5:58 pm

Zrobiłam dzisiaj – poezja!!! Ze względu na to, że musiałam wziąć również młodszą siostrę pod uwagę, która niestety nie lubi potraw bardzo ostrych, zrobiłam trochę lżejszą wersję, ale równie aromatyczną. Poprostu dodałam mniej papryczek do pasty. Sosik ogórkowy w połączeniu z ostrzejszym kurczaczkiem zrobił furorę i otrzymałam dużo pochwał od rodziny. Dziękuję za przepis, potrawa napewno nie raz jeszcze zagości na moim stole. Szczerze polecam! 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/08/2011 - 7:02 am

@Anonimowy- bardzo się cieszę, że danie Wam posmakowało;) niezmiernie mi miło

Odpowiedz
Biedr_ona 30/08/2011 - 7:35 am Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies