Bardzo często wykorzystuję w kuchni mielone mięso. Tym razem postanowiłam przygotować z niego „kiełbaski” faszerowane papryką i zawinięte w plaster długodojrzewającej szynki. Potrawa jest nie tylko smaczna, ale i bardo fajnie prezentuje się na talerzu. Polecam Wam wypróbować przepis.
KIEŁBASKI WIEPRZOWE W SZYNCE
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 500 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 8 cienkich plastrów czerwonej papryki
- 8 plastrów szynki długodojrzewającej
- 1 jajko plus kilka łyżek bułki tartej (lub bułka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta)
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego czosnek, zioła prowansalskie, słodką paprykę. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Jeśli mięso jest stosunkowo chude, dodajcie do niego 1 łyżkę oliwy. Z masy formujemy kuleczkę. Jeśli będzie się rozpadać, dodajemy do masy małe jajko i odrobinę bułki tartej i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, na środku układamy plaster papryki, sklejamy tworząc podłużną kiełbaskę. Każdą kiełbaskę zawijamy w plaster szynki. Kiełbaski układamy na metalowej kratce/ruszcie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20-25 minut. Do przygotowania tej potrawy możecie wykorzystać także drób albo wołowinę. Jako dodatek do faszerowanych kiełbasek proponuję pieczone frytki lub zapiekane puree ziemniaczane. Ciekawym dodatkiem będzie także sos tzatziki.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
5 komentarzy
fajny pomysł, nie jadłam jeszcze czegoś takiego:)
Faktycznie swietnie sie prezentuje!
Malwinko, bardzo kuszące danie:) wygląda ślicznie i z całą pewnością trafiłoby w nasze kubki smakowe:) pychota!
Bardzo apetyczne kiełbaski 🙂
Bardzo fajny pomysł na mielone:) pozdrawiam