Kiełbaski wieprzowe w szynce

przez Malwina
Kiełbaski wieprzowe w szynce
Bardzo często wykorzystuję w kuchni mielone mięso. Tym razem postanowiłam przygotować z niego „kiełbaski” faszerowane papryką i zawinięte w plaster długodojrzewającej szynki. Potrawa jest nie tylko smaczna, ale i bardo fajnie prezentuje się na talerzu. Polecam Wam wypróbować przepis.

Kiełbaski wieprzowe w szynce
KIEŁBASKI WIEPRZOWE W SZYNCE


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 cienkich plastrów czerwonej papryki
  • 8 plastrów szynki długodojrzewającej
  • 1 jajko plus kilka łyżek bułki tartej (lub bułka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta)
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego czosnek, zioła prowansalskie, słodką paprykę. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Jeśli mięso jest stosunkowo chude, dodajcie do niego 1 łyżkę oliwy. Z masy formujemy kuleczkę. Jeśli będzie się rozpadać, dodajemy do masy małe jajko i odrobinę bułki tartej i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, na środku układamy plaster papryki, sklejamy tworząc podłużną kiełbaskę. Każdą kiełbaskę zawijamy w plaster szynki. Kiełbaski układamy na metalowej kratce/ruszcie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20-25 minut. Do przygotowania tej potrawy możecie wykorzystać także drób albo wołowinę. Jako dodatek do faszerowanych kiełbasek proponuję pieczone frytki lub zapiekane puree ziemniaczane. Ciekawym dodatkiem będzie także sos tzatziki. 
Kiełbaski wieprzowe w szynce
Kiełbaski wieprzowe w szynce

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy
0

5 komentarzy

Justyna Bąk 28/05/2013 - 5:34 pm

fajny pomysł, nie jadłam jeszcze czegoś takiego:)

Odpowiedz
Maggie 29/05/2013 - 6:37 am

Faktycznie swietnie sie prezentuje!

Odpowiedz
Antenka 29/05/2013 - 7:09 am

Malwinko, bardzo kuszące danie:) wygląda ślicznie i z całą pewnością trafiłoby w nasze kubki smakowe:) pychota!

Odpowiedz
Ivka 29/05/2013 - 8:06 am

Bardzo apetyczne kiełbaski 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 31/05/2013 - 4:54 pm

Bardzo fajny pomysł na mielone:) pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies