Kurczak caprese

przez Malwina
Kurczak z mozzarellą i pomidorami

Dziś proponuję bardzo prosty przepis na pieczone piersi z kurczaka. Jeśli lubicie połączenie pomidorów, mozzarelli i bazylii, to danie powinno przypaść Wam do gustu. Kurczaka możecie podać z lekką sałatką lub tak jak ja z pieczonymi młodymi ziemniakami. 

Kurczak caprese

KURCZAK CAPRESE


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
  • 2 duże pomidory
  • suszona bazylia
  • listki bazylii do dekoracji
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdej piersi kładziemy po 2-3 plastry pomidora. Lekko solimy i przyprawiamy suszoną bazylią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez około 25 minut. Na 5 minut przed końcem na pomidorach kładziemy plasterki mozzarelli. Przed podaniem każdy filet przybieramy listkami bazylii. Ja kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami.

Kurczak caprese

Czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

annaz 29/05/2013 - 4:32 pm

Zdecydowanie coś dla mnie! Zapisuję i z pewnością zrobię.

Odpowiedz
tordis 29/05/2013 - 4:48 pm

Oj, lubie to polaczenie!

Odpowiedz
Majana 30/05/2013 - 9:13 am

Bardzo lubię takiego kurczaczka 🙂

Odpowiedz
Nemi 30/05/2013 - 12:01 pm

Lubię:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 31/05/2013 - 8:36 pm

Jadłam kiedyś poersi kurczaka przyrządzone w ten sposób, były pyszne:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies