Puree ziemniaczane zapiekane z porem i cheddarem

przez Malwina

Bardzo rzadko podaję do dań obiadowych ziemniaki. O wiele częściej sięgam po kaszę lub ryż. Są jednak potrawy, które aż proszą się o towarzystwo ziemniaków. Wówczas najczęściej  piekę je lub przygotowuje  zapiekane puree z różnymi dodatkami. 

PUREE ZIEMNIACZANE ZAPIEKANE Z POREM I CHEDDAREM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 600 g ziemniaków
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • świeżo utarta gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 por(tylko biała część), umyty, pokrojony w kostkę
  • 100 g cheddara, startego na drobnych oczkach
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, stawiamy garnek z powrotem na palniku i odparowujemy ziemniaki. Zdejmujemy garnek z ognia, do ziemniaków dodajemy masło, ubijamy tłuczkiem, dolewając w trakcie gorące mleko. Kiedy puree będzie gładkie i aksamitne doprawiamy je szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Możemy je dodatkowo przetrzeć przez sito, jeśli w dalszym ciągu są w nim niewielkie grudki. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę (ja używam oliwy i masła), wrzucamy pokrojonego pora, smażymy przez około 3 minuty, aż zmięknie. Pora oraz 3/4 sera dodajemy do puree ziemniaczanego i mieszamy. Masę przekładamy do 4 kokilek, wierzch posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez około 30 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. 

Czas przygotowania: 50 minut.

    15 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    15 komentarzy

    Crispy Biscuits 07/03/2013 - 6:27 pm

    Uwielbiam puree ziemniaczane 🙂 Nigdy nie jadłam wersji zapiekanej 🙂 Chętnie spróbuję 🙂

    Odpowiedz
    Wiewióra 07/03/2013 - 6:42 pm

    pyszne zestawienie smaków 🙂

    Odpowiedz
    MartynCia ^^ 07/03/2013 - 7:01 pm

    ja też jakoś nieczęsto jadam ziemniaki, ale to raczej z lenistwa..bo jak wracam późno do domu, to zwyczajnie nie chcę mi się ich obierać. Jeżeli już mam na nie wielką ochotę, to rzeczywiście zapiekam 😉

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 07/03/2013 - 7:50 pm

    oj bardzo by mi smakowało akie danie, lubię takie rzeczy:D

    Odpowiedz
    Sylvia / Happines is homemade 07/03/2013 - 9:43 pm

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju puree 🙂 czasami jem je juz jako obiad, bez zadnych dodatkow oprocz lyzki smietany 😀 taki nawyk z dziecinstwa 🙂

    Odpowiedz
    Marzena 08/03/2013 - 7:48 am

    Pyszne na pewno jest:-) Fajny popmysł, wykorzystam niebawem:-)
    Pozdrawiam cieplutko:-) I wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet, kobieto:-)

    Odpowiedz
    pasjonatka 08/03/2013 - 8:39 am

    chetnie zrobie 😉

    Odpowiedz
    pasjonatka 08/03/2013 - 8:39 am

    ps. kocham nowy naglowek *.*

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 08/03/2013 - 10:38 am

    Bardzo lubie ziemniaki w wersji pieczonej, jednak puree jeszcze nie zapiekąłam …ale wygląa tak smakowicie, ze zrobie takowe moim chłopakom:) Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet Malwi:)

    Odpowiedz
    Ivka 08/03/2013 - 11:01 am

    Jak dla mnie rewelacja, muszę zrobić!

    Odpowiedz
    magducha 23/03/2013 - 6:29 pm

    Skusiłam się na tę wersję puree bo mój Piękniś uwielbia pora. I muszę powiedzieć, że to bardzo smaczna wariacja a do wątróbki pasuje wyśmienicie 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 23/03/2013 - 6:55 pm

    Nasi panowie mają podejrzanie podobne gusta:) Cieszę się, że smakowało!

    Odpowiedz
    klaudynas 02/06/2015 - 5:44 am

    a można przygotować to puree dzień wcześniej a następnego dnia tylko zapiec?

    Odpowiedz
    Malwina 02/06/2015 - 7:25 am

    Nie jest to zbyt dobry pomysł.Najlepiej zapiekać od razu po przygotowaniu puree. Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie, byś na drugi dzień odgrzała sobie to puree w piekarniku (można przykryć je folią, by wierzch się za bardzo nie spiekł).

    Odpowiedz
    klaudynas 02/06/2015 - 7:49 am

    dzięki za podpowiedź !!!

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies