Ostatnio zasypuję Was kolejnymi pomysłami na surówki do obiadu, ale mam nadzieję, że korzystacie z przepisów i uznajecie je za przydatne. Staram się, by były to przede wszystkim szybkie w przygotowaniu potrawy, lekkie i bazujące na sezonowych warzywach. Czyli takie jak lubię najbardziej.
Dziś troszkę inna surówka z kapusty i ogórków kiszonych – wyrazista, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Jeśli lubicie surówki na bazie kapusty, to koniecznie wypróbujcie też przepis na surówkę z kapusty i pora.
Surówka z kapusty i ogórków kiszonych
1 porcja ma 49 kcal (1 B, 3 W, 3 T)
Składniki (na 4 porcje):
- 200 g białej kapusty
- 15-centymetrowy kawałek pora
- 2 duże ogórki kiszone
- 1 łyżeczka erytrolu (ewentualnie pół łyżeczki drobnego cukru)
- 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- Sól i czarny pieprz do samku
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno szatkujemy, umieszczamy w misce, oprószamy solą i ugniatamy w dłoni przez 1-2 minuty, aż zmięknie.
- Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki. Umieszczamy go na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i odciskamy z wody.
- Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty wraz z porem.
- Kapustę polewamy olejem, dodajemy erytrol lub cukier, doprawiamy w razie potrzeby solą i sporą ilością czarnego pieprzu.
Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Wskazówki:
- Wiosną można przygotować tę surówkę na bazie młodej kapusty i ogórków małosolnych.
- Przepis można wzbogacić o dodatek konserwowej kukurydzy.