Surówka z kapusty i ogórków kiszonych

przez Malwina
Surówka z białej poszatkowanej kapusty, kiszonego ogórka i oleju tłoczonego na zimno

Ostatnio zasypuję Was kolejnymi pomysłami na surówki do obiadu, ale mam nadzieję, że korzystacie z przepisów i uznajecie je za przydatne. Staram się, by były to przede wszystkim szybkie w przygotowaniu potrawy, lekkie i bazujące na sezonowych warzywach. Czyli takie jak lubię najbardziej.

Dziś troszkę inna surówka z kapusty i ogórków kiszonych – wyrazista, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Jeśli lubicie surówki na bazie kapusty, to koniecznie wypróbujcie też przepis na surówkę z kapusty i pora.

Surówka z kapusty i ogórków kiszonych

1 porcja ma 49 kcal (1 B, 3 W, 3 T)

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g białej kapusty
  • 15-centymetrowy kawałek pora
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka erytrolu (ewentualnie pół łyżeczki drobnego cukru)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • Sól i czarny pieprz do samku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno szatkujemy, umieszczamy w misce, oprószamy solą i ugniatamy w dłoni przez 1-2 minuty, aż zmięknie.
  2. Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki. Umieszczamy go na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i odciskamy z wody.
  3. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty wraz z porem.
  4. Kapustę polewamy olejem, dodajemy erytrol lub cukier, doprawiamy w razie potrzeby solą i sporą ilością czarnego pieprzu.

Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Wskazówki:

  • Wiosną można przygotować tę surówkę na bazie młodej kapusty i ogórków małosolnych.
  • Przepis można wzbogacić o dodatek konserwowej kukurydzy.

0 komentarz
3

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies