Dzień dobry,
Dział z przepisami na surówki do obiadu szybko się rozrasta. Dziś mam dla Was prostą i lekką surówkę z dwóch rodzajów kapusty, ogórka konserwowego i marchewki. Pasuje i do poczciwego kotleta (zarówno mięsnego, jak i w wersji wege), i do hamburgera.
Jeśli lubicie surówki na bazie kapusty, to polecam także wypróbować surówkę z kapusty i ogórka kiszonego oraz moją ulubioną surówkę z kapusty, pora i kukurydzy.
Surówka z kapusty białej i czerwonej
Składniki (na 3 porcje):
- 100 g białej kapusty
- 100 g czerwonej kapusty
- Pół marchewki (50 g)
- 1 ogórek konserwowy (50 g)
- Pół małej czerwonej cebuli
- Sos: 160 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru lub erytrolu, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapusty drobno szatkujemy i umieszczamy w misce. Oprószamy je delikatnie solą i ugniatamy dłonią przez około 2 minuty, aż zmiękną.
- Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, z kolei ogórka na dużych oczkach tarki i dodajemy do miski.
- Cebulę drobno siekamy. Składniki sosu łączymy w osobnej miseczce.
- Do kapusty dodajemy cebulę i sos. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut przed podaniem.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz pikantne smaki, to dodaj do surówki ogórki konserwowe z chili.
- Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 2-3 dni. Sos można przechowywać osobno.
Wersja wegańska
Sos przygotuj na bazie jogurtu sojowego lub silken tofu. Silken tofu należy najpierw zmiksować przy pomocy blendera żyrafy do osiągnięcia kremowej i puszystej konsystencji.