Gofry z karobem |
Dzień rozpoczęty od pysznych gofrów z całą pewnością będzie udany. Tym razem przygotowałam gofry z dodatkiem karobu. Czym jest tajemniczy karob? Większości z Was jest to produkt zapewne doskonale znany. To inaczej mączka chleba świętojańskiego. Jest smacznym zamiennikiem kakao i czekolady. Zawiera też sporo witamin z grupy B oraz magnez, wapń i żelazo.
To już dwusetny post w ramach cyklu „Śniadanie Mistrzów”. Nie sądziłam, że uda mi się zgromadzić na blogu tak wiele śniadaniowych przepisów. Cieszę się, że tak chętnie z nich korzystacie. A teraz idźcie do kuchni i wyczarujcie sobie mistrzowskie śniadanie.
GOFRY Z KAROBEM
Śniadanie Mistrzów #200
Składniki (na 4 sztuki):
- 150 g mąki
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 50 g masła, stopionego i ostudzonego
- 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 270 ml mleka
- do podania: bita śmietana, sezonowe owoce, cukier puder
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, karob i cukier. Dodajemy sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Dolewamy stopniowo pozostałe mleko i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy ją masłem. Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta, zamykamy gofrownicę. Pieczemy przez 3-4 minuty do preferowanego zrumienienia. Gofry wyjmujemy i odkładamy na metalową kratkę. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z owocami i bitą śmietaną.*bazowałam na przepisie M. Roux
Czas przygotowania: 30 minut.
5 komentarzy
Świetnie wyglądają Twoje gofry! *.*
Super przepis!
Trafiłam na Twojego bloga wczoraj i przejrzałam już ponad połowę 😉 Jest niesamowity!! Najbardziej podoba mi się seria o bento. Teraz pozostanę stałym czytelnikiem Twoich przepisów 😉 A gofry na śniadanie przyrządzam zawsze w sobotę, z płatków owsianych z różnymi dodatkami. Twoje wyglądają przepysznie. Pozdrawiam serdecznie;) Ania
Aniu, dziękuję za miłe słowa. Rozgość się proszę i korzystaj z przepisów 🙂
Jednego jestem pewna. Jak tylko pojawi się TA gofrownica, to ją kupuję!
Wyglądają super 🙂