Gofry z karobem

przez Malwina
Gofry z karobem
Gofry z karobem

 

Dzień rozpoczęty od pysznych gofrów z całą pewnością będzie udany. Tym razem przygotowałam gofry z dodatkiem karobu. Czym jest tajemniczy karob? Większości z Was jest to produkt zapewne doskonale znany. To inaczej mączka chleba świętojańskiego. Jest smacznym zamiennikiem kakao i czekolady. Zawiera też sporo witamin z grupy B oraz magnez, wapń i żelazo.
To już dwusetny post w ramach cyklu „Śniadanie Mistrzów”. Nie sądziłam, że uda mi się zgromadzić na blogu tak wiele śniadaniowych przepisów. Cieszę się, że tak chętnie z nich korzystacie. A teraz idźcie do kuchni i wyczarujcie sobie mistrzowskie śniadanie.


Chrupiące gofry przepis

 

GOFRY Z KAROBEM
Śniadanie Mistrzów #200



Składniki (na 4 sztuki):

  • 150 g mąki
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g masła, stopionego i ostudzonego
  • 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 270 ml mleka
  • do podania: bita śmietana, sezonowe owoce, cukier puder
Przygotowanie:

 

Do miski przesiewamy mąkę, karob i cukier. Dodajemy sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Dolewamy stopniowo pozostałe mleko i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy ją masłem. Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta, zamykamy gofrownicę. Pieczemy przez 3-4 minuty do preferowanego zrumienienia. Gofry wyjmujemy i odkładamy na metalową kratkę. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z owocami i bitą śmietaną.*bazowałam na przepisie M. Roux

Gofry jak z budki

 

Gofry z bitą śmietaną

 

Czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Martha 02/08/2014 - 8:53 am

Świetnie wyglądają Twoje gofry! *.*
Super przepis!

Odpowiedz
Anonimowy 03/08/2014 - 6:50 am

Trafiłam na Twojego bloga wczoraj i przejrzałam już ponad połowę 😉 Jest niesamowity!! Najbardziej podoba mi się seria o bento. Teraz pozostanę stałym czytelnikiem Twoich przepisów 😉 A gofry na śniadanie przyrządzam zawsze w sobotę, z płatków owsianych z różnymi dodatkami. Twoje wyglądają przepysznie. Pozdrawiam serdecznie;) Ania

Odpowiedz
Malwina 04/08/2014 - 7:17 am

Aniu, dziękuję za miłe słowa. Rozgość się proszę i korzystaj z przepisów 🙂

Odpowiedz
JustInka 04/08/2014 - 11:19 am

Jednego jestem pewna. Jak tylko pojawi się TA gofrownica, to ją kupuję!

Odpowiedz
Magda C. 07/08/2014 - 6:08 pm

Wyglądają super 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies