Długo pieczona karkówka |
Tym razem mam dla Was przepis na długo pieczoną, rozpływającą się w ustach karkówkę wieprzową. Takie mięso to świetna baza do wszelkiej maści sandwichy, ale i nie tylko. Ja wykorzystuję je jako dodatek do sałatek, zapiekanych jajek, a także robię chili z jego dodatkiem.
Karkówkę przed pieczeniem należy zamarynować na minimum 12-24 godziny, a najlepiej na dwie doby, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Później pozostaje nam już tylko pieczenie. Aby mięso było mięciutkie, należy je piec odpowiednio długo. Nie ma tu mowy o pośpiechu i podkręcaniu temperatury. Karczek pieczemy w temperaturze około 110 stopni bez termoobiegu, przyjmując około 1,5 godziny pieczenia na 500 g mięsa. Ja karkówkę wstawiłam do pieczenia rano i wyłączyłam po powrocie do domu.
DŁUGO PIECZONA KARKÓWKA
Składniki:
- 2,5 kg karkówki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 3/4 łyżeczki imielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 3/4 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (nie kminku)
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 5 łyżeczek soli
- 3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
Długo pieczony karczek- przygotowanie:
Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie sypkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Mięso nacieramy czosnkiem i przyprawami, umieszczamy w dużym pojemniku, polewamy olejem. Pojemnik zmykamy i odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je pokrywką (lub jeśli jej nie mamy- folią aluminiową). Pieczemy w temp. 110 stopni przez około 7-8 godzin pod przykryciem. W trakcie pieczenia z mięsa wytopi się spora ilość tłuszczu i wody. Warto na około 30 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie z mięsem. Mięso wyjmujemy z piekarnika. Odczekujemy około 20 minut i dzielimy na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców (lub rwiemy je dłońmi).
Mrożenie długo pieczonej karkówki: Po podzieleniu na włókna, mięso warto polać kilkoma łyżkami tłuszczu i soków, które wytopiły się podczas pieczenia i odstawić mięso do lodówki. Kolejnego dnia dzielimy mięso na porcje, przekładamy do woreczków i mrozimy. Po rozmrożeniu karczek jest w dalszym ciągu miękki i soczysty.
Wypróbuj także przepis na inne
mięsa pieczone w niskiej temperaturze:
Długo pieczona wołowina |
Długo pieczona łopatka wieprzowa |
Długo pieczona karkówka |
Całkowity czas przygotowania: 7 godzin.
3 komentarze
Ale wygląda 😀
Poniedzialek i nie ma bento 🙁
Ania
Aniu, weekend majowy rządzi się swoimi prawami 😉 Po porcję bento zapraszam na blog jutro rano.