Długo pieczona karkówka

przez Malwina
 Soczysta i miękka karkówka
Długo pieczona karkówka 
Tym razem mam dla Was przepis na długo pieczoną, rozpływającą się w ustach karkówkę wieprzową.  Takie mięso to świetna baza do wszelkiej maści sandwichy, ale i nie tylko. Ja wykorzystuję je jako dodatek do sałatek, zapiekanych jajek, a także robię chili z jego dodatkiem.

Karkówkę przed pieczeniem należy zamarynować na minimum 12-24 godziny, a najlepiej na dwie doby, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Później pozostaje nam już tylko pieczenie. Aby mięso było mięciutkie, należy je piec odpowiednio długo. Nie ma tu mowy o pośpiechu i podkręcaniu temperatury. Karczek pieczemy w temperaturze około 110 stopni bez termoobiegu, przyjmując około 1,5 godziny pieczenia na 500 g mięsa.  Ja karkówkę wstawiłam do pieczenia rano i wyłączyłam po powrocie do domu. 

Karkówka pieczona w niskiej temperaturze

DŁUGO PIECZONA KARKÓWKA


Składniki:

  • 2,5 kg karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 3/4 łyżeczki imielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 3/4 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (nie kminku)
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 5 łyżeczek soli
  • 3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
Długo pieczony karczek- przygotowanie:
Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie sypkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Mięso nacieramy czosnkiem i przyprawami, umieszczamy w dużym pojemniku, polewamy olejem. Pojemnik zmykamy i odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. 
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je pokrywką (lub jeśli jej nie mamy- folią aluminiową). Pieczemy w temp. 110 stopni przez około 7-8 godzin pod przykryciem. W trakcie pieczenia z mięsa wytopi się spora ilość tłuszczu i wody. Warto na około 30 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie z mięsem. Mięso wyjmujemy z piekarnika. Odczekujemy około 20 minut i dzielimy na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców (lub rwiemy je dłońmi).

Mrożenie długo pieczonej karkówki: Po podzieleniu na włókna, mięso warto polać kilkoma łyżkami tłuszczu i soków, które wytopiły się podczas pieczenia i odstawić mięso do lodówki. Kolejnego dnia dzielimy mięso na porcje, przekładamy do woreczków i mrozimy. Po rozmrożeniu karczek jest w dalszym ciągu miękki i soczysty. 
Wypróbuj także przepis na inne 
mięsa pieczone w niskiej temperaturze:

Pulled beef przepis
Długo pieczona wołowina
Pulled pork jak zrobić
Długo pieczona łopatka wieprzowa
Jak upiec karkówkę
Długo pieczona karkówka 

Całkowity czas przygotowania: 7 godzin.

3 komentarze
0

3 komentarze

Roztrzepana Babeczka 02/05/2016 - 7:19 am

Ale wygląda 😀

Odpowiedz
Anonimowy 02/05/2016 - 6:11 pm

Poniedzialek i nie ma bento 🙁
Ania

Odpowiedz
Malwina 03/05/2016 - 5:40 am

Aniu, weekend majowy rządzi się swoimi prawami 😉 Po porcję bento zapraszam na blog jutro rano.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies