Sałatka ze szparagami i parmezanem

przez Malwina
Sałatka ze szparagami i serem
Sałatka ze szparagami i parmezanem
Szparagi, ser i oliwa– te trzy składniki były tematem wspólnego gotowania z Mirabelką. Początkowo miałam w planach upiec szparagi w szynce z dodatkiem cheddara, jednak ostatecznie stanęło na prostej i pełnej smaku sałatce. Taka sałatka to fajny pomysł na lekką wiosenną kolację lub przystawkę na spotkaniu z przyjaciółmi.

Delikatne szparagi niezwykle dobrze komponują się z wyrazistą w smaku szynką serrano oraz parmezanem. Dodatek jajka sprawia, że całość jest bardziej pożywna. Taką sałatkę warto serwować w towarzystwie grzanek z bagietki lub ciabatty i lekkiego białego wina.
Sałatka ze szparagami i jajkiem

 

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I PARMEZANEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 4 plastry szynki serrano
  • 1 pomidor malinowy
  • 2-3 jajka ugotowane na półtwardo lub twardo
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebulki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych kaparów
  • 1-2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • tarty parmezan do posypania
  • dressing: 2-3 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcinamy zdrewniałe końce od szparagów. Warzywo gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będzie al dente. Szparagi przekładamy do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Kolejno wyjmujemy je z wody i osuszamy. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w kostkę, jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Na półmisku układamy szparagi, kawałki szynki, pomidora, pokrojone na ćwiartki jajka. Posypujemy cebulką, kaparami i koperkiem. Składniki dressingu łączymy ze sobą w słoiczku. Sałatkę polewamy dressingiem, posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Warto przygotować do niej grzanki z bagietki lub ciabatty.
Inne przepisy na sałatki ze szparagami 
znajdziecie w dziale Dania ze szparagów:
 Sałatki ze szparagami przepisy
Przepisy ze szparagami
Sałatka ze szparagami i serem

 

Sałatka ze szparagami i kaparami

 

Sałatka ze szparagami i serem przepis
Sałatka ze szparagami i parmezanem

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Anonimowy 06/05/2016 - 5:38 pm

Pyszna jest:-) Szparagi smażyłam na patelni grillowej, szynkę też. Zamiast koperku- szczypiorek. Do tego grzanki. Jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam (na pewno wpływ na taką ocenę ma moje uwielbienie do zielonych szparagów;-). Trafiłam na ten blog niedawno, stanowczo za późno:-) Jutro planuje ciasto jogurtowe z rabarbarem z tego bloga (może go w końcu polubię:-) Mariolka.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies