Sałatka ze szparagami i parmezanem |
Szparagi, ser i oliwa– te trzy składniki były tematem wspólnego gotowania z Mirabelką. Początkowo miałam w planach upiec szparagi w szynce z dodatkiem cheddara, jednak ostatecznie stanęło na prostej i pełnej smaku sałatce. Taka sałatka to fajny pomysł na lekką wiosenną kolację lub przystawkę na spotkaniu z przyjaciółmi.
Delikatne szparagi niezwykle dobrze komponują się z wyrazistą w smaku szynką serrano oraz parmezanem. Dodatek jajka sprawia, że całość jest bardziej pożywna. Taką sałatkę warto serwować w towarzystwie grzanek z bagietki lub ciabatty i lekkiego białego wina.
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I PARMEZANEM
Składniki (na 2 porcje):
- 1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
- 4 plastry szynki serrano
- 1 pomidor malinowy
- 2-3 jajka ugotowane na półtwardo lub twardo
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebulki
- 1 łyżeczka drobno posiekanych kaparów
- 1-2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
- tarty parmezan do posypania
- dressing: 2-3 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcinamy zdrewniałe końce od szparagów. Warzywo gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będzie al dente. Szparagi przekładamy do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Kolejno wyjmujemy je z wody i osuszamy. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w kostkę, jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Na półmisku układamy szparagi, kawałki szynki, pomidora, pokrojone na ćwiartki jajka. Posypujemy cebulką, kaparami i koperkiem. Składniki dressingu łączymy ze sobą w słoiczku. Sałatkę polewamy dressingiem, posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Warto przygotować do niej grzanki z bagietki lub ciabatty.
Inne przepisy na sałatki ze szparagami
znajdziecie w dziale Dania ze szparagów:
Sałatka ze szparagami i parmezanem |
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
1 komentarz
Pyszna jest:-) Szparagi smażyłam na patelni grillowej, szynkę też. Zamiast koperku- szczypiorek. Do tego grzanki. Jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam (na pewno wpływ na taką ocenę ma moje uwielbienie do zielonych szparagów;-). Trafiłam na ten blog niedawno, stanowczo za późno:-) Jutro planuje ciasto jogurtowe z rabarbarem z tego bloga (może go w końcu polubię:-) Mariolka.