Make bento, not war! #132

przez Malwina
Dzień dobry, 
Jak minął Wam weekend majowy? Mam nadzieję, że pogoda dopisała i spędziliście ten czas w miłym towarzystwie. My z Połówkiem zrobiliśmy sobie wycieczkę za miasto, oczywiście z bento w torbie. Mamy w tym roku plan zwiedzić przynajmniej połowę zamków znajdujących się na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Wczoraj udało nam się zawitać do pierwszego zamku na liście. Fajnie dla odmiany pofotografować coś innego, aniżeli jedzenie 🙂

Zamek w Bobolicach
Przy okazji mam dla Was kilka ogłoszeń. Na blogu powstała nowa kategoria Przepisy na grilla, została ona dodatkowo podzielona na kilka bardziej szczegółowych podkategorii, aby łatwiej było Wam z niej korzystać. W planach mam rozbudowanie menu z podziałem na pory roku (menu w prawej szpalcie bloga). Najprawdopodobniej pojawi się dodatkowe sezonowe menu w formie obrazkowej w górnej belce bloga. Z czasem podzielona zostanie także kategoria Śniadanie Mistrzów, Sałatki i przystawki oraz Słodkie wypieki i desery. Pojawi się również kilka nowych kategorii w menu (m.in. przepisy bezglutenowe). Jeśli macie jakieś propozycje lub sugestie, co do menu, piszcie w komentarzach. Od razu zaznaczam, że wszystkie zmiany będą wprowadzane stopniowo. Całe menu piszę i uaktualniam ręcznie, więc zajmuje to naprawdę mnóstwo czasu (tym bardziej, że na blogu znajduje się prawie 2500 przepisów).   
Nie przywiązuję zbyt dużej uwagi do dat, dlatego raz kolejny zapomniałam o tym, że blog miał swoje urodziny. To już 6 lat, odkąd piszę i fotografuję dla Was. Kilka dni temu minęły też 3 lata cyklu Make bento, not war!. Dziękuję, że jesteście ze mną już tak długo 🙂 

PONIEDZIAŁEK
Posiłek białkowo-tłuszczowy to sałatka z długo pieczoną karkówką, miksem sałat (mieszanka florencka), ogórkiem, pomidorem, granatem, cebulką, serem danish blue i oliwkami. W pojemniczku dressing z oliwy, soku z cytryny i oregano.

Na drugim pięterku placuszki gryczane z truskawkami plus porcja owoców (truskawki, borówka, maliny). 

U mnie pudding śniadaniowy z chia plus owoce (truskawki, borówki), orzechy nerkowca i nasiona konopi.

Na drugim pięterku gotowany bób i lekka sałatka (miks sałat, rzodkiewka, pomidor malinowy, ogórek, cebulka, oliwki, zatar, bazylia). W małym pojemniczku dressing z octem balsamicznym.  

WTOREK

W pudełku porcja placuszków na mące ryżowej, frużelina z czereśni oraz owoce. 

Na pięterku kasza gryczana z warzywami

U mnie sałatka z miksu sałat, pomidorów, awokado, karczochów, oliwek, granatu, cebulki. W małym pojemniku dressing z odrobiną czosnku.

Na drugim pięterku kasza gryczana z warzywami (taka sama, jak u Połówka) plus koktajl z pomarańczy i malin (wyciśnięty sok z pomarańczy zblendowany z mrożonymi malinami).

ŚRODA
Pierwszy posiłek u Połówka to sałatka z szarpaną karkówką, sałatą rzymską, jajkiem, pomidorem, czarnymi oliwkami, cebulką, ogórkiem, oregano, serem bursztyn (plus dressing z oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, soku z cytryny, oregano i suszonych pomidorów). 

Na drugim pięterku naleśniki jaglane, domowa konfitura truskawkowa i owoce.


CZWARTEK

W pojemniczku niezawodne placuszki na mące kokosowej, dżem z wiśni i owoce (kiwi, maliny i borówka). 

Na drugim pięterku pyszny hummus z suszonymi pomidorami posypany zatarem plus porcja warzyw (papryka, rzodkiewki, ogórek, seler naciowy).

U mnie w pojemniku hummus pomidorowy plus warzywa (szparagi, fasolka szparagowa, ogórek, seler naciowy, pomidor, papryka, rzodkiewka).

Na drugim pięterku sałatka z kuskusu i szparagów (niestety bez groszku, bo tego niestety zabrakło w mojej zamrażarce) oraz gotowany na parze brokuł. 

PIĄTEK
U Połówka sałatka ziemniaczana ze szparagami (grzanki w pudełku położone tylko do zdjęcia, później wyjęłam je i przełożyłam do woreczka, aby nie zamokły od dressingu). 


Na drugim pięterku szaszłyki w marynacie jogurtowej, paluszki grissini z ziołami (na mące orkiszowej), tzatziki oraz warzywa. 
5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

AZgotuj! 04/05/2016 - 8:35 am

Ja odkryłam spaniałe pałace i dworki na Mazowszu- Pysznie u Ciebie było – tyle inspiracji :):):)

Odpowiedz
Justyna Pietryszak 04/05/2016 - 6:22 pm

Gratulacje urodzin bloga! Miałam szczęście trafić tu 4 lata temu i od tamtej pory ciężko zliczyć z ilu pysznych przepisów skorzystałam 😉 Dziękuję za mnóstwo inspiracji kulinarnych jakie czerpię z Twojego bloga 🙂
Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Malwina 05/05/2016 - 7:27 am

Justyno, dziękuję za wszystkie miłe słowa 🙂

Odpowiedz
rabarbarowo 05/05/2016 - 7:22 am

6 lat! Gratulacje ogromne! Życzę dalszych wspaniałych lat z blogiem 🙂
Cudowne dania, zawsze masz świetne pomysły na wynos, jest z czego czerpać inspiracje.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/05/2016 - 7:27 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies