W przewodniku po kuchni azjatyckiej dotarliśmy do katsuobushi. To popularny w Japonii produkt, wykorzystywany do przygotowania dashi. Jeśli gotowaliście kiedyś jakąś japońską zupę, być może już spotkaliście się z tym terminem. Dziś o tym, czym właściwie jest katsuobushi, gdzie je kupić i jak wykorzystać w kuchni.
Co to jest katsuobushi?
To płatki suszonego, wcześniej gotowanego i fermentowanego wędzonego tuńczyka bonito (tuńczyk pasiasty).
Gdzie kupić katsuobushi?
Katsuobushi kupicie w dobrze wyposażonych sklepach z asortymentem kuchni świata. Jest dość drogie – za 1 kg płatków zapłacimy +/- 450 zł. Jest za to bardzo lekkie i zamawiając paczuszkę 100 g może nas mocno zdziwić jej wielkość. Polecam zamawiać katsuobushi w małych opakowaniach po 20 g i wykorzystywać możliwie jak najszybciej po otwarciu. Napoczęte opakowanie najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu. Ja do tego celu używam toreb silikonowych, o których kiedyś Wam wspominałam (czytaj więcej: Torby silikonowe Yuggen).
Do czego używać katsuobushi?
Katsuobushi to podstawowy składnik dashi, czyli wywaru wykorzystywanego w kuchni japońskiej. Bulion ten jest bazą dla wielu dań, m.in. zup i sosów. Doprawia się nim także masę jajeczną na japoński omlet tamagoyaki. Płatków tuńczyka używa się także jako posypkę, np. do placka okonomiyaki.