MBNW #238

przez Malwina

Dzień dobry,

Na rozpoczęcie nowego tygodnia przygotowałam dla Was kilka pomysłów na smaczne i szybkie lunchboxy. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie w dzisiejszym wpisie odrobinę inspiracji na dania do pudełka. Jeśli szukacie przepisów na posiłki na wynos, to zachęcam Was do lektury pozostałych wpisów w cyklu Make bento, not war!

Śniadanie na wynos

Pojemnik przygotowany w kilka minut, a w środku: skyr wymieszany z domowym jogurtem naturalnym, dżem z porzeczki od Mamy Ewy, migdały i musli z patelni.

Zestaw lunchowy z gyrosem i makaronem

Domowy gyros z indyka (tu przepis na domową przyprawę do gyrosa), makaron z sosem ze smutnej i powiędłej rukoli (miksuję rukolę z odrobiną czosnku, oliwą, sokiem z cytryny, na koniec dodaję troszkę tartego parmezanu lub nieaktywnych płatków drożdżowych plus odrobina soli do smaku). Do tego warzywa – kalarepka i pomidory.

Zestaw na wypasie

Jako główny posiłek sałatka: miks sałat, ogórki kiszone, oliwki z migdałami, tuńczyk wędzony, pomidorki, cebulka, kukurydza. W małym pojemniku dressing z oliwy, musztardy i syropu klonowego. Jako przekąska greckie gołąbki plus kalarepa i caprese.

Pojemnik ze zdjęcia to Yummii Yummii – tu przeczytacie o nim więcej – test stalowego lunchboxu Yummii Yummi.

Szybki makaron soba z warzywami – idealny na sprzątanie lodówki z resztek

Soba z warzywami to zawsze mój lunchboxowy pewniak. Przez około 3-4 minuty smażę w woku warzywa na dużym ogniu, w garnku gotuję makaron, dodaję do warzyw, wlewam sos – mieszam i gotowe. Tu wykorzystałam por, paprykę, groszek, kolby kukurydzy, pieczarki, marchewkę i pak choi. Danie możecie przygotować wzorując się na przepisie na sobę z boczniakami lub sobę ze szparagami. Dodatki dobierzcie wg uznania.

A co dobrego gościło w Waszych lunchboxach?

Udanego nowego tygodnia. Czuć już wiosnę w powietrzu 🙂

0 komentarz
2

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies