Miska śniadaniowa ze smażoną ciecierzycą i pomidorami

przez Malwina

Miska śniadaniowa w mocno zerowastowym klimacie, bo z wykorzystaniem pomarszczonych pomidorków koktajlowych i zalegających w lodówce cebulek dymek. Bardzo często przygotowuję takie śniadania pod koniec tygodnia, bo doskonale sprawdzają się do tego, by pozbyć się różnych warzywnych resztek. Do takiego śniadania obowiązkowo podajcie pieczywo, np. podpłomyki lub chlebki naan.

Miska śniadaniowa ze smażoną ciecierzycą i pomidorami

1 porcja ma 460 kcal (18 B, 31 W, 31 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy

Składniki (na 1 porcję):

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z cytryny do smaku
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • Sól do smaku
  • 2 cebulki dymki bez szczypioru
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 60 g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej (waga po odcieku)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Pół łyżeczki syropu klonowego lub więcej do smaku
  • 1-2 jajka ugotowane na półtwardo, przekrojone na pół
  • Czarnuszka i za’atar do posypania
  • Garść miksu sałat + oliwa do skropienia
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy oregano, doprawiamy solą i sokiem z cytryny do smaku. Odstawiamy do lodówki.
  2. Cebulki kroimy w ósemki, pomidorki na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulki i smażymy przez 5 minut. Dokładamy pomidorki i ciecierzycę, smażymy przez około 3 minuty, aż pomidory zaczną puszczać sok. Wlewamy ocet i syrop klonowy, doprawiamy solą do smaku. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty.
  3. Do miski nakładamy jogurt, miks sałat, zawartość patelni, jajko. Posypujemy czarnuszką i za’atarem lub innymi ulubionymi przyprawami. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Nie lubię ciecierzycy, czy mogę dać coś innego zamiast niej?

Jasne, super sprawdzi się biała fasola, choćby popularny Jaś. Z brązową soczewicą też będzie smakować super.

3 komentarze
0

3 komentarze

Magda 02/02/2021 - 10:56 pm

Ostatnio mam przesyt cieciorki gotowanej lub puszkowej. Muszę wreszcie spróbować tej smażonej.
Micha wygląda pięknie!

Odpowiedz
Kasia 11/02/2021 - 9:28 pm

Jakiś zamiennik zaataru? 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/02/2021 - 8:23 am

Pomiń lub dodaj to, co lubisz 🙂 Możesz posypać prażonym sezamem, płatkami ostrej papryki. Co do samego za’ataru, to u mnie jest dostępny w fajnej cenie w Auchan (w małych słoiczkach z zieloną etykietą – jest naprawdę super jakości).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies