Surówka z selera ze śliwkami

przez Malwina
Surówka z selera z jabłkiem

Dzień dobry,

Przed weekendem podrzucam Wam przepis na nową surówkę z selera korzeniowego. To dość niedoceniane w polskiej kuchni warzywo, które swój żywot kończy najczęściej w rosole lub sałatce warzywnej. Osobiście uwielbiam go w formie smażonej z dodatkiem musztardy, ziół i syropu klonowego. Od czasu do czasu przygotowuję też surówki na jego bazie.

Surówka z selera ze śliwkami

1 porcja ma 144 kcal (4 B, 27 W, 2 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 150 g obranego selera korzeniowego
  • 50 g kwaśnego jabłka obranego ze skórki
  • 40 g suszonych śliwek, drobno posiekanych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Seler i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach lub małych oczkach (wg preferencji), umieszczamy w misce, polewamy sokiem z cytryny, mieszamy.
  2. Do selera dodajemy śliwki, jogurt, całość doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Zamienniki:

  • Zamiast śliwek można użyć rodzynek lub suszonej żurawiny.
  • W wersji bardziej kalorycznej można użyć kwaśnej śmietany 12 %.

Wersja wegańska

W wersji wegańskiej polecam użyć do sosu jogurtu sojowego doprawionego odrobiną soku z cytryny. Dobrze sprawdzi się też silken tofu. Blenduję je na gładki sos z dodatkiem soku z cytryny przy pomocy blendera żyrafy. Wychodzi delikatny i bardzo puszysty. Później wystarczy doprawić je solą i pieprzem.

2 komentarze
0

2 komentarze

Zuza 29/01/2021 - 11:47 am

Ojej! To smak dzieciństwa (bez śliwki :D), ale uwielbiam tego rodzaju surówki!

Odpowiedz
Bartek 29/01/2021 - 12:22 pm

Ale super przepis! Koniecznie muszę spróbować. A podajesz to jako dodatek do obiadu czy raczej jako… hm, przekąskę?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies