Sałatka z halloumi i pomidorów |
Dzień dobry,
Dziś mam dla Was prostą i pełną smaku sałatkę w letnim klimacie. Jak na lato przystało, na talerzach wylądowały pomidory, a dokładniej miks różnej maści pomidorków koktajlowych. Do tego podrasowana czerwona cebulka, roszponka (świeżo rwana z własnego balkonu), nadziewane oliwki i pyszny serek halloumi. Do tego dressing z octem balsamicznym, bo nic tak jak on nie podbija smaku pomidorów.
Taka sałatka z halloumi to dobry pomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację. Możecie do niej podać opieczone i natarte delikatnie czosnkiem grzanki z bagietki lub ciabatty. A jeśli jecie ją na kolację, to serwujcie ją z białym półwytrawnym winem.
Gdzie kupić ser halloumi? Szukajcie go na lodówkach w dużych supermarketach. Najczęściej sprzedawany jest w formie zapaczkowanej. Na pewno znajdziecie go w dyskontach przy okazji akcji tematycznej poświęconej kuchni greckiej.
Sałatka z halloumi i pomidorami
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g sera halloumi
- 250 g pomidorów koktajlowych (u mnie kilka odmian)
- pół czerwonej cebulki plus 1-2 łyżki octu z czerwonego wina i szczypta cukru
- garść roszponki
- kilka zielonych oliwek lub oliwek kalamata (użyłam zielonych oliwek Halkidiki faszerowanych serem feta i mizithra)
- kilka listów bazylii
- 1 łyżeczka kaparów
- dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
- do podania: grzanki z bagietki lub ciabatty delikatnie natarte czosnkiem
Jak zrobić sałatkę z halloumi i pomidorów?
Halloumi odsączamy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry. Pomidorki kroimy na pół. Cebulkę siekamy w piórka, umieszczamy w małej miseczce, posypujemy szczyptą cukru, polewamy octem winnym, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Oliwki kroimy na pół, roszponkę myjemy i osuszamy. Składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy, potrząsamy do połączenia. W misce umieszczamy pomidory, odsączoną cebulkę, roszponkę, oliwki, bazylię, kapary. Polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy plastry halloumi, smażymy z obu stron do zrumienienia. Plastry sera dokładamy do sałatki i podajemy od razu po przygotowaniu. Do sałatki możecie podać opieczone grzanki z bagietki lub ciabatty (na patelni, w piekarniku lub tosterze) i natarte ząbkiem czosnku. Fajnie sprawdzi się tu także białe półwytrawne wino.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
27 komentarzy
Nigdy takiej nie jadłam, ale wygląda imponująco.
Musi być pyszna.
Pozdrawiam 🙂
Gdyby nie brak sera, sałatkę mogłabym przygotować natychmiast. Nie dorzucę jednak oliwek, bo ich nie lubię. Sałatka na przecudnych talerzach prezentuje się baaardzo apetycznie:)
Jeszcze nigdy nie jadłam sera halloumi 🙂 Sałatka wygląda pysznie 🙂
Nigdy nie jadłam tego sera 🙂 Musze spróbować, bo zawsze mnie kusi!
Halloumi bardzo lubię. Zazwyczaj zajadam na działce, z grilla. Bardzo apetyczna propozycja 🙂
Na ciepło z grilla najlepsze!
Świeżutko i zdrowo 😉
Tego sera jeszcze nie miałam okazji skosztować, ale skusze się na niego, bo bardzo mnie zaciekawił 🙂 Sałatka prezentuje się mega smacznie – jak wszystko co prezentujesz 🙂
Aniu, polecam, bo to bardzo fajny serek. Na ciepło po ugrillowaniu lub zapieczeniu smakuje wyśmienicie 🙂
Zjadłabym:) moje pierwsze podejście do halloumi było nieudane i na długo zniechęciło mnie, by ponownie po ten ser sięgnąć:/
A to co było nie tak?
Nie miałam pojęcia, jak mam się zabrać za ten ser i go usmażyłam…chyba za długo, bo był mega gumiasty:/
Mam słabość do sałatek, szczególnie takich ładnych 🙂 Pozdrawiam!
Rewelacyjnie wygląda 🙂
Wygląda bardzo apetycznie i kolorowo 🙂 W iście śródziemnomorskim klimacie.
Taki właśnie był zamysł 🙂
Nigdy nie jadłam sera a sałatka wygląda smacznie 😉
Uwielbiam ser halloumi, świetnie pasuje do sałatek 🙂
Nigdy nie próbowałam sera halloumi 🙂
Bardzo lubie ser halloumi – idealnie nadaje sie do wszelkiego rodzaju salatek 🙂
Nie jadłyśmy jeszcze tego sera a na blogach pojawia sie bardzo często 😉
Nie słyszałam o takim serku ale sałatka wygląda super. lubię takie:)
Nie przepadam za tym serem, ale bardzo podoba mi się ta sałatka wizualnie – wygląda tak lekko i letnio 🙂
Sałatka wygląda bardzo apetycznie 😉
twoje zdjęcia są prześliczne, uwielbiam je!
a halloumi, ehhh, mogłabym jeść i jeść 🙂
Dziękuję 🙂
ser ten namiętnie zajadam w Grecji i nie tylko, także i Twój sposób podania na pewno by mi smakował:)