Fit fasolka po bretońsku

przez Malwina
Fasolka po bretońsku wegańska
Wegańska fasolka po bretońsku
Dzień dobry,
Moja dzisiejsza propozycja to odchudzona fasolka po bretońsku w aromatycznym sosie z dodatkiem ziół. Bez mięsnej wkładki i innych tłustych dodatków. W jednej porcji takiej potrawki znajduje się aż 25 g białka, jest więc to dobra propozycja na posiłek potreningowy, szczególnie w połączeniu z kaszą owsianą lub ryżem.
Do fasolki dodaję wędzone tofu. Czy tofu jest fu? Ależ nie. Wszystko zależy od tego, jakie tofu kupimy i jak je przygotujemy. Tofu wędzone, choć będzie miało podobny skład, może się znacznie różnić samą strukturą i smakiem. Mnie najbardziej smakuje tofu czeskie (Sunfood) oraz ekologiczne tofu z Kauflanda. Obecnie, ze względu na lepszą dostępność w moim mieście, kupuję przede wszystkim to ostatnie.Z czym podawać fasolkę po bretońsku? Zapewne większość z Was sięgnęłaby po pieczywo, ja jednak stawiam na zdrowszą opcję i do fasolki podaję zazwyczaj kaszę owsianą lub jaglaną.

Fit fasolka po bretońsku wegańska

Wegańska fasolka po bretońsku

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 600 g ugotowanej fasoli Jaś (waga po ugotowaniu), można użyć zamiast niej białej fasoli w puszce
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g dobrej jakości wędzonego tofu
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku (ja lubię sypnąć jej odrobinę więcej)
  • 1/4-1/2 łyżeczki cayenne (ilość wg preferencji), można też użyć sosu sriracha, ostrej papryki w proszku, Tabasco itp. Jeśli nie lubicie pikantnych dań, pomińcie ten podpunkt.
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: pieczywo, ryż, ugotowana kasza.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku z tofu?

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Tofu wyjmujemy z opakowania, osuszamy, kroimy w niedużą kostkę. Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy tofu, przesmażamy przez 2-3 minuty. Wsypujemy wędzoną paprykę, smażymy, mieszając, przez minutę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy go na patelni przez około minutę. Wlewamy stopniowo wodę, cały czas mieszając. Ja na początku wlałam 300 ml wody, później w trakcie gotowania dolałam jeszcze około 100 ml. Do sosu wkładamy liść laurowy, ziele angielskie. Wlewamy ocet balsamiczny (jeśli używamy), wsypujemy roztarty w palcach tymianek i majeranek, cayenne (jeśli używamy). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy przez około 7-10 minut. Kolejno dokładamy fasolę (odcedzoną) i gotujemy kolejne 5 minut.
Fasolkę po bretońsku podajemy z ulubionymi dodatkami, np. pieczywem, ryżem, kaszą. Ja jadłam ją z dodatkiem kaszy owsianej.
Fasolka jest smaczniejsza kolejnego dnia, dlatego warto przygotować ją wcześniej.

 

Fasolka po bretońsku wegańska

 

Fasolka po bretońsku wegańska
Fit fasolka po bretońsku

 

Lubicie potrawy z dodatkiem tofu, czy za nimi nie przepadacie? 

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

nika 06/02/2018 - 8:53 pm

O, i ta czarna wędzona sól się wreszcie przyda 🙂

Odpowiedz
Natalie 06/02/2018 - 9:13 pm

Uwielbiam! A wieki już nie jadłam 😉 Muszę zrobić, ale koniecznie z taka ogromną fasolą.

Odpowiedz
Malwina 07/02/2018 - 5:56 pm

Pierwszy raz miałam aż tak wielką. To Fasola Wrzawska. Absolutnie przepyszna, choć raczej trudno dostępna.

Odpowiedz
Dorota 06/02/2018 - 9:16 pm

Muszę wypróbować tę odchudzoną wersję fasolki, choć nie wiem, czy dodatek tofu nie sprawi, że to jednak nie moje klimaty:)

Odpowiedz
Malwina 07/02/2018 - 5:57 pm

Uwierz mi, nawet nie zorientowałabyś się, że jesz coś z tofu 😉

Odpowiedz
czerwona filiżanka 06/02/2018 - 10:08 pm

no proszę i wegańska potrawa jest, jest:)

Odpowiedz
Daria 07/02/2018 - 6:48 am

uwielbiam fasolkę po bretońsku z wędzonym tofu, chyba jedno z moich ulubionych dań, bo trochę taki smak dzieciństwa, mama bardzo często robiła tradycyjną wersję, a teraz na szczęście mogę cieszyć się wegańską wersją 🙂

Odpowiedz
Ania S 07/02/2018 - 8:50 am

Bardzo smakowicie się zapowiada, dawno już nie robiłam fasolki po bretońsku, więc może niedługo wypróbuję Twój przepis. Tofu na pewno świetnie tutaj pasuje 😉

Odpowiedz
Zuza 07/02/2018 - 9:31 am

z wędzonym tofu musi być pyszna 🙂 muszę spróbować z naturalnym

Odpowiedz
Ervisha 07/02/2018 - 9:39 am

Lubię wege fasolkę po bretońsku – robię bez tofu ale z dodatkiem włoszczyzny 🙂 I polubiłam się z wędzoną papryką 😉

Odpowiedz
Malwina 07/02/2018 - 5:58 pm

Wędzona papryka jest przepyszna (rzecz jasna nie w nadmiarze). Podobnie jak wędzona sól 🙂

Odpowiedz
Ervisha 08/02/2018 - 5:02 pm

Sól u mnie odpada 😀

Odpowiedz
Kosmetyka by Monika 07/02/2018 - 10:05 am

Fajny pomysł , muszę kiedyś spróbować tofu :d

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 07/02/2018 - 2:59 pm

Podoba mi się ten pomysł! Jak dotychczas nie jadłam jeszcze fasoli po bretońsku w wersji bezmięsnej. Na pewno spróbuję 🙂

Odpowiedz
Chocolade 07/02/2018 - 3:44 pm

Nie przepadam za fasolami, bigosami, flakami, itp., ale może fasolka w tej wersji by mi posmakowała 😉

Odpowiedz
Malwina 07/02/2018 - 5:59 pm

Nie przepadasz, bo zapewne kojarzą Ci się z czymś ciężkim i tłustym (i ja mam podobnie).

Odpowiedz
Anna J. 10/02/2018 - 7:48 am

Ja ogólnie nie lubię fasolki po bretońsku ale Twoją bym spróbowała 😉 ta fasola fajnie wyglada 🙂

Odpowiedz
Lonna 10/02/2018 - 1:15 pm

Nie jestem fanką fasolki po bretońsku, ostatni raz chyba jadłam ją w dzieciństwie 😀 Ta prezentuję się naprawdę pysznie. Może jakbym spróbowała to by mi posmakowała… W końcu z wiekiem smaki się troszkę zmieniają 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies