Jak zrobić świnkę z ryżu? |
Składniki:
– ryż do sushi
– zalewa z marynowanych buraków
– płaty nori
– marchewka
– 1 plaster jasnoróżowej wędliny
Ryż możemy dosmaczyć awase-zu lub nie. Ja uważam, że jest dzięki temu o wiele smaczniejszy, dlatego ryż praktycznie zawsze zaprawiam. Aby go dodatkowo zabarwić, należy dodać do awase-zu odrobinę zalewy z marynowanych buraczków. Zaczynamy od pół łyżeczki zalewy, dolewając w razie potrzeby więcej. Awase-zu na tę ilość ryżu przygotowujemy z 1 łyżki octu ryżowego, 1/4 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru (instrukcję, jak zaprawić ryż, znajdziecie we wspomnianym wpisie o gotowaniu ryżu do sushi).
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
13 komentarzy
Bajeczne! 🙂
Prześliczna!
Super… Takie śniadanie każdy wciągnie 😉
Brzóski Falki
Wygląda smacznie! 🙂
Jakie piękne świnki!!!!
Fantastyczne!
rozkoszne. Brawo!!! wrócę po nie za jakiś czas. w końcu świnka to ulubione zwierzątko Poli 😉
Genialne!
Opisałaś wspaniale, wygląda na to, że sama bym mogła je przygotować. Są śliczne!
Twoje bento to dla mnie dzieła sztuki. Obserwuję od dawna. Nie wiem, czy mi wypada zapytać? Ale Ty naprawdę, magiczna kobieto, robisz te dzieła sztuki do pracy dla siebie lub domowników? Czy robisz i zajadacie w domu? Już sobie wyobrażam, jak wyciągam takie cudo w pracy :))
A tak na poważnie, to kupiłam sobie pojemniczek do bento, bo się u Ciebie napatrzyłam i mi się one spodobały. Do tej pory surówki nakładałam do zwykłych plastikowych pojemniczków. Ale to już nie wygląda tak samo. Bento jest magiczne :))
Pozdrawiam :))
Pojemniki zapełniam 5 dni w tygodniu, czy to do pracy, na uczelnię, siłownię, piknik. Jednak obrazkowego bento nie robię zbyt często, raptem raz na kilka tygodni.
Fajne, że kupiłaś nowy pojemnik. Mam nadzieję, że będzie się sprawdzał. Witam w takim razie w klubie bentomaniaków 🙂
To Twoim znajomym ślinka cieknie, gdy takie cuda wyciągasz. Twoje bento jest tak smakowite, że mogłoby być w jakiejś kampanii społecznej, reklamą zdrowego stylu życia. Żyjąc zdrowo, żyjesz kolorowo. Wymyśliłam Ci slogan reklamowy.
Podziwiam i będę się wzorować 🙂