Ptysie z kremem toffi i czekoladą

przez Malwina
Ptysie z kremem

Po ptysiach z bitą śmietaną przyszła kolej na ptysie nadziane pysznym kremem toffi. Jest to ulubiony krem Połówka, dlatego też dość często go robię. Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmie Wam kilka minut. Moje ptysie dodatkowo ozdobiłam czekoladą. Miałam ogromną ochotę posypać ich wierzch krokantem, okazało się jednak, że jakiś łasuch zjadł wszystkie orzechy. Z ich dodatkiem, czy bez, ptysie są niezwykle smaczne.

Ptysie z kremem przepis

PTYSIE Z KREMEM TOFFI I CZEKOLADĄ

Składniki (na około 25 sztuk):
  • domowe ptysie
  • krem toffi: 250 g mascarpone, 100 ml kremówki, 150 g gotowej masy kajmakowej
  • do polania: rozpuszczona czekolada do polania ptysiów lub gotowa kuwertura/polewa
Ptysie przygotowujemy zgodnie z przepisem. Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy krótko z masą kajmakową do połączenia składników. Dodajemy ubitą kremówkę, ponownie krótko miksujemy do połączenia. Krem wkładamy do lodówki. Upieczone i ostudzone ptysie kroimy na pół. Krem przekładamy do szprycy, napełniamy nim spody ptysiów, przykrywamy czapeczkami. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, polewamy nim ptysie (możecie też zanurzać czapeczki w rozpuszczonej czekoladzie). Ptysie możecie dodatkowo dowolnie ozdobić, np. krokantem.
Ptysie z kremem toffi

Ptysie z kremem krówkowym

Czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

mnemonique 09/02/2014 - 5:38 pm

uwielbiam ptysie, i jeść i robić. Bardzo lubię ciasto ptysiowe. Twoje nadzienie jest grzechu warte 🙂
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Angie 09/02/2014 - 5:45 pm

TEN KREM<3

Odpowiedz
Magda C. 09/02/2014 - 6:22 pm

Prześliczne te ptysie! 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 10/02/2014 - 8:57 am

rewelacyjnie wyglądają, pyszności:)

Odpowiedz
Aurora 10/02/2014 - 12:58 pm

Boskości 🙂

Odpowiedz
gin 10/02/2014 - 1:25 pm

O mniam, ależ to musi być dobre… 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/02/2014 - 9:26 am

Śliczne małe cudeńka!

Odpowiedz
JustInka 11/02/2014 - 12:47 pm

Piękne ptysie 🙂 Ja też niedawno upiekłam. Trochę jeszcze nieporadne, ale obłędne w smaku 🙂 Uwielbiam ptysie!

Odpowiedz
Gosia Z. 11/02/2014 - 7:55 pm

Super ptysie 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies