Pieczona kiełbasa

przez Malwina
Kiełbasa pieczona przepis

Kiełbasę najczęściej przygotowuję na patelni lub grillu. Podaję ją wówczas ze smażoną cebulką. Kiedy mam więcej czasu, wtedy piekę ją w piekarniku. Dodatek miodu, musztardy i wędzonej papryki sprawia, że tak przygotowana kiełbasa smakuje wyśmienicie. Oczywiście możecie ją także przygotować na grillu ogrodowym. Ja kiełbasę podałam z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem, ale Wy zamiast nich możecie przygotować lekką sałatkę. 

Kiełbasa z musztardą przepis

PIECZONA KIEŁBASA


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 kg kiełbasy
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
Kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki (możemy ją lekko nakłuć, w przypadku kiełbasy dobrej jakości nie ma takiej potrzeby). W miseczce mieszamy musztardę, miód i paprykę. Powstałą glazurą smarujemy kiełbaski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Pieczemy przez około 30-45 minut. Co 10 minut kiełbaski smaruję marynatą i odwracam na drugą stronę. Kiełbaski są gotowe, kiedy będą ładnie zrumienione. Kiełbaski podałam z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem. Kiełbaski możemy przygotować także na ogrodowym grillu.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Kiełbasa z piekarnika
6 komentarzy
0

6 komentarzy

JestSmak 30/04/2013 - 5:52 pm

Fantastyczna propozycja! Uwielbiam kiełbasę, jakiś czas temu zrezygnowałam ze smażonej na rzecz zdrowszej pieczonej 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 30/04/2013 - 8:32 pm

Taka kiełbaska to coś dla mnie, już od dłuższego czasu za mną chodzi. I młode ziemniaczki do tego 🙂

Odpowiedz
Beatrice 30/04/2013 - 9:34 pm

Jutro chyba wypróbuję, tylko że z białą kiełbaską 🙂

Odpowiedz
Kamciss 30/04/2013 - 10:11 pm

Mniam! Tak podaną kiełbaskę z chęcią bym zjadła :>

Odpowiedz
Maggie 01/05/2013 - 10:16 am

Miod i musztarda to jedno z moich ukochanych polaczen 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/05/2013 - 4:20 pm

Oj tak, jak już wiesz glazura z miodu i musztardy to moje smaki 🙂 Taką kiełbaską nie pogardzę! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies