Kiełbasę najczęściej przygotowuję na patelni lub grillu. Podaję ją wówczas ze smażoną cebulką. Kiedy mam więcej czasu, wtedy piekę ją w piekarniku. Dodatek miodu, musztardy i wędzonej papryki sprawia, że tak przygotowana kiełbasa smakuje wyśmienicie. Oczywiście możecie ją także przygotować na grillu ogrodowym. Ja kiełbasę podałam z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem, ale Wy zamiast nich możecie przygotować lekką sałatkę.
PIECZONA KIEŁBASA
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 1 kg kiełbasy
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
Kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki (możemy ją lekko nakłuć, w przypadku kiełbasy dobrej jakości nie ma takiej potrzeby). W miseczce mieszamy musztardę, miód i paprykę. Powstałą glazurą smarujemy kiełbaski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Pieczemy przez około 30-45 minut. Co 10 minut kiełbaski smaruję marynatą i odwracam na drugą stronę. Kiełbaski są gotowe, kiedy będą ładnie zrumienione. Kiełbaski podałam z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem. Kiełbaski możemy przygotować także na ogrodowym grillu.
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
6 komentarzy
Fantastyczna propozycja! Uwielbiam kiełbasę, jakiś czas temu zrezygnowałam ze smażonej na rzecz zdrowszej pieczonej 🙂
Taka kiełbaska to coś dla mnie, już od dłuższego czasu za mną chodzi. I młode ziemniaczki do tego 🙂
Jutro chyba wypróbuję, tylko że z białą kiełbaską 🙂
Mniam! Tak podaną kiełbaskę z chęcią bym zjadła :>
Miod i musztarda to jedno z moich ukochanych polaczen 🙂
Oj tak, jak już wiesz glazura z miodu i musztardy to moje smaki 🙂 Taką kiełbaską nie pogardzę! 🙂