Grillowane piersi z kurczaka

przez Malwina
Piersi z kurczaka z grilla przepis

Gdy kupię większą ilość drobiu, wówczas często przygotowuję marynatę i zostawiam w niej mięso na 1-2 doby. Później grilluje je na patelni lub jeśli mam taką możliwość na grillu ogrodowym. Tak przygotowane mięso jest niezwykle aromatyczne. Ugrillowaną pierś podałam razem z frytkami upieczonymi w piekarniku oraz sosem na bazie roszponki.

Grillowane piersi z kurczaka

GRILLOWANE PIERSI Z KURCZAKA

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • marynata: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego tymianku, skórka otarta z połowy cytryny, sól do smaku
Piersi możecie pozostawić w całości, bądź tak jak ja przeciąć je w połowie grubości wzdłuż (nie do końca) i rozłożyć na kształt motyla. Mięso przyprawiamy solą. W małym słoiczku umieszczamy oliwę, sok i skórkę z cytryny, słodką paprykę, bazylię, tymianek i pieprz. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do połączenia się składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso, przykrywamy i odkładamy do lodówki. Mięso marynujemy 1-2 doby. Przed smażeniem należy ocieplić mięso wyjmując je 30 minut wcześniej z lodówki. Mięso smażymy z obu stron na patelni grillowej, aż ładnie się zrumieni. Piersi można przygotować także na grillu ogrodowym. Można je również upiec w piekarniku (temp. 180 stopni około 25 minut dla całej piersi z kurczaka). Mięso podałam razem z frytkami pieczonymi w piekarniku. 
Całkowity czas przygotowania (bez marynowania): 10 minut.

Grillowany filet z kurczaka
10 komentarzy
0

10 komentarzy

Alina Waliczek 01/05/2013 - 7:58 am

soczyste i aromatyczna,pycha

Odpowiedz
Szpinakożerca 01/05/2013 - 8:00 am

uwielbiam 🙂 wygląda przepysznie
a z marynaty skorzystam – takiej jeszcze nie próbowałam 🙂

Odpowiedz
Sto Łyżek Szczęścia 01/05/2013 - 8:04 am

Mmm, z takiego obiadku każdy u mnie byłby zadowolony 😉

Odpowiedz
me. 01/05/2013 - 9:33 am

super pomysł ..:)

Odpowiedz
teenager ;) 01/05/2013 - 10:32 am

grillowane bardzoo lubię , fajnie ,ze zaczyna się sezon 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/05/2013 - 12:21 pm

Pyszne danie!
Idealne na majówkę 🙂

Z wiosennymi pozdrowieniami,

Agata

Odpowiedz
asieja 01/05/2013 - 12:40 pm

strasznie lubię Twoje obiadowe obrazki!

Odpowiedz
Karmel-itka. 01/05/2013 - 2:42 pm

poproszę taki piękny zestaw.

Odpowiedz
bartoldzik 03/05/2013 - 10:40 am

Musze spróbować marynować tak długo kurczaka. Zazwyczaj pierś przyrządzam na szybko i bez wcześniejszego zamysłu, tym razem pomyślę wcześniej 🙂

Odpowiedz
Christina Heidi 24/09/2013 - 12:23 am

Looks delicious. Is there an English translation.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies