[źródło]
- 2 bardzo dojrzałe banany
- szklanka płatków owsianych
Obrane banany miksujemy blenderem. Wsypujemy płatki owsiane ( w razie potrzeby dodajemy ich więcej). Za pomocą łyżeczki kładziemy na matę silikonową porcje ciasta. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni. Ciastka nie są zbyt słodkie, możemy do nich dodać łyżkę miodu (w przypadku wegan dosładzamy je cukrem pudrem, ew. stewią). Możemy je wzbogacić o ulubione dodatki, np. posiekane orzechy, rodzynki. Jeśli dbacie o linię, warto dodać do nich 1 łyżkę otrębów żytnich. Przechowujemy je w pojemniku do 3 dni. Jedno ciastko (niedosładzane) zawiera 44 kcal.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
51 komentarzy
Świetny pomysł!
i żadnej mąki, nic?
a to Ci dopiero!
Najprostsze często najlepsze. Pięknie się prezentują 🙂
robiłam je już kiedyś …mnie osobiście smak nie zachwycił, ale to chyba kwestia gustu 🙂
Jej, tylko dwa składniki … Świetne te ciastka! :)) Zdrowe i smaczne, idealne!
Pysznie i zdrowo :>
Całkiem dobry przepis 🙂 Poza tym idealne do urozmaicenia. Dodam też, że można przecież dodać dowolny aromat :d
Ciekawi mnie też, czy dodanie /ubitego/ białka nie zwiększyłoby objętości ciasteczek *a przy tym byłyby przecież bardziej dietetyczne, bo białko to marne kalorie^^*
Wypróbuję, pozdrawiam ;]
Fajneeee ciacha!
Chętnie zjadłabym sobie takie ciacho 🙂
czesto robie ;)) ale zawsze z dodatkami 😀
Aż zrobię swoje owsiane. Przypomniały mi się. A Twoje to widzę, że nad filozofią są podjadane.
Pozdrawiam
A.
wyglądają przepysznie , muszę sobie takie zrobić 😉
Na diecie nie bywam, ale takimi ciasteczkami chetnie bym sie zajadala!
uwielbiam takie!
świetny blog! świetne przepisy 😉
będę tu częstym gościem ;]
fajne , trzeba zakupić banany i wypróbować :)))
śliczne zdjecia
Super pomysł!
Nie wiedziałam, że jesteś weganką (chyba że nie jesteś, a ja źle zinterpretowałam Twoją wypowiedź na facebooku). Pozdrawiam 🙂
Jestem od 10 lat na diecie wegańskiej 🙂
I nie jesz tych wszystkich wspaniałości, które przyrządzasz??? 🙁 Podziwiam!
rewelacja …. w życiu nie wpadłabym na taki pomysł ….
A jak myślicie, czy banana można byłoby zastąpić innym owocem?
Możesz spróbować z prażonymi jabłkami.
Zrobiłam i były pyszne! Tylko lekko zmodyfikowałam przepis: do połowy dodałam garstkę suszonej żurawiny, a do drugiej połowy trochę posiekanej gorzkiej czekolady. Na pewno będę je jeszcze robiła! / Magda
A miód dodać do masy czy polać nim ciastka na końcu lub w trakcie pieczenia?
Miód dodajesz do zmiksowanego banana.
idealnie, coś w sam raz dla mnie! Przy najbliższej okazji zabieram się za działanie:)
idealnie, coś w sam raz dla mnie! Przy najbliższej okazji zabieram się za działanie:)
Mnie wyszły trochę za mało chrupiące. Nie wiem dlaczego 🙁
One nie są z gatunku chrupiących ciasteczek owsianych.
Zrobiłam , pyszne
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/06/normal-0-21-false-false-false.html
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Zaraz biorę się za pieczenie! Dodatkowo dorzucę pestki dyni i trochę rodzynków;) idealne na przed treningową przekąske;D
Możeby tak dodać czystego błonnika
Zrobiłam! 😀 Polecam… bardzo pyszne.
Dodałam kakao, orzechy, troszkę cynamonu oraz płatków kokosowych 🙂 wyszły wyśmienite! Idealne do szkoły 😀 super przepis i polecam dodawać różne inne składniki do nich 🙂 na pewno wyjdą wyśmienite
Pytanie do przepisu. Płatki górskie czy błyskawiczne ??
Najlepiej górskie.
Dzieki wielkie.
Ciasteczka wyszły super. Ja dodałem siekanych orzechów brazylijskich i rodzynek.
Powiedz mi czy robiłaś coś może z wierzchem ciastek. Mnie wyszły bardziej szare (jak obity banan 🙂 ) a tobie na zdjęciach wyszły takie ładnie. Kwestia pieca (mam starą kuchenkę z piekarnikiem na gaz)
Cieszę się, że smakują. Co do koloru, to wydaje mi się, że kwestia użytego banana.
właśnie się pieką ! dodałam zmielone orzechy i migdały 🙂 Jestem ciekawa co wyjdzie 🙂
Uwielbiam je za smak i prostotę. Mój 10 miesięcznik też wcina.
Wyszły cudowne 🙂 Jak zwykle z przepisow od Pani. Dzieki temu blogowi nasze zycie jest smaczniejsze ❤ Dziekujemy
Polecam się na przyszłość 🙂
super ten przepis . Ja dałam mniej płatków owsianych pół szklanki. a za miast tego orzechy włoskie, żurawinę , rodzynki , siemię lniane, słonecznik, nasiona goi, orzechy laskowe , NIEBO W …. WSPANIAŁE.
Są okropne!!!! Po upieczeniu są tak miękkie, że oblepiaja zęby.
Nie polecam.
Prawdopodobnie piekłaś je zbyt krótko lub Twoje banany były dość duże, więc należało dosypać więcej płatków.
Moje właśnie się pieką, zobaczymy… 🙂
Niestety wyszły gorzkie, piekłam nieco dłużej bo po 15 minutach były jeszcze bardzo miękkie i nie mogłam ich chwycić. Co zrobiłam nie tak, dlaczego wyszły gorzkie?
A nie przypaliły Ci się przypadkiem? Jeśli nie, to obstawiam płatki. Ostatnio jedna z czytelniczek pisała, że trafiła na jakieś felerne płatki i wyszły jej gorzkie zarówno placki owsiane, jak i owsianka pieczona.
Hmm, są delikatnie na brzegach rumiane. A płatki owsiane górskie z Kupca. Następnym razem będę piekła krócej no i może dam więcej płatków. To były moje pierwsze ciasteczka owsiane 😉
Są idealne kiedy nie chce się siedzieć w kuchni lub iść do sklepu, a ma się ochotę na coś słodkiego „NATENTYCHMIAST” 😁