Dietetyczne ciasteczka owsiane z bananem

przez Malwina
Ciastka owsiane z bananem przepis

Co Wy na to, by będąc na diecie zajadać się ciasteczkami? I to nie byle jakimi, bo zdrowymi i niskokalorycznymi. Ich wykonanie jest niezwykle proste, wystarczą Wam tylko dwa składniki. Ciasteczka nie zawierają produktów odzwierzęcych, mogą je z powodzeniem jeść osoby będące na diecie wegańskiej. Jest to przepis podstawowy, który możecie wzbogacić o ulubione dodatki. 

Ciastka dietetyczne przepis

DIETETYCZNE CIASTKA OWSIANE Z BANANEM
Składniki (na 15 sztuk):
[źródło]
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • szklanka płatków owsianych

Obrane banany miksujemy blenderem. Wsypujemy płatki owsiane ( w razie potrzeby dodajemy ich więcej). Za pomocą łyżeczki kładziemy na matę silikonową porcje ciasta. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni. Ciastka nie są zbyt słodkie, możemy do nich dodać łyżkę miodu (w przypadku wegan dosładzamy je cukrem pudrem, ew. stewią). Możemy je wzbogacić o ulubione dodatki, np. posiekane orzechy, rodzynki. Jeśli dbacie o linię, warto dodać do nich 1 łyżkę otrębów żytnich. Przechowujemy je w pojemniku do 3 dni. Jedno ciastko (niedosładzane) zawiera 44 kcal.

Ciastka z bananem przepis

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

51 komentarzy
0

Podobne posty:

51 komentarzy

cote 01/05/2013 - 5:47 pm

Świetny pomysł!

Odpowiedz
Karmel-itka. 01/05/2013 - 5:52 pm

i żadnej mąki, nic?
a to Ci dopiero!

Odpowiedz
Mimi 01/05/2013 - 5:58 pm

Najprostsze często najlepsze. Pięknie się prezentują 🙂

Odpowiedz
me. 01/05/2013 - 6:04 pm

robiłam je już kiedyś …mnie osobiście smak nie zachwycił, ale to chyba kwestia gustu 🙂

Odpowiedz
Magda 01/05/2013 - 6:18 pm

Jej, tylko dwa składniki … Świetne te ciastka! :)) Zdrowe i smaczne, idealne!

Odpowiedz
Kamciss 01/05/2013 - 6:35 pm

Pysznie i zdrowo :>

Odpowiedz
Aikee 01/05/2013 - 7:17 pm

Całkiem dobry przepis 🙂 Poza tym idealne do urozmaicenia. Dodam też, że można przecież dodać dowolny aromat :d
Ciekawi mnie też, czy dodanie /ubitego/ białka nie zwiększyłoby objętości ciasteczek *a przy tym byłyby przecież bardziej dietetyczne, bo białko to marne kalorie^^*
Wypróbuję, pozdrawiam ;]

Odpowiedz
Kamila 01/05/2013 - 7:41 pm

Fajneeee ciacha!

Odpowiedz
przecinkowa 01/05/2013 - 9:03 pm

Chętnie zjadłabym sobie takie ciacho 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 01/05/2013 - 9:12 pm

czesto robie ;)) ale zawsze z dodatkami 😀

Odpowiedz
Przypraw mnie 02/05/2013 - 9:37 am

Aż zrobię swoje owsiane. Przypomniały mi się. A Twoje to widzę, że nad filozofią są podjadane.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Anonimowy 02/05/2013 - 10:07 am

wyglądają przepysznie , muszę sobie takie zrobić 😉

Odpowiedz
Maggie 02/05/2013 - 10:58 am

Na diecie nie bywam, ale takimi ciasteczkami chetnie bym sie zajadala!

Odpowiedz
Wegan Nerd 02/05/2013 - 2:27 pm

uwielbiam takie!

Odpowiedz
Daria (Dietetycznie. Moja rzeczywistość.) 02/05/2013 - 3:08 pm

świetny blog! świetne przepisy 😉
będę tu częstym gościem ;]

Odpowiedz
margot 02/05/2013 - 3:53 pm

fajne , trzeba zakupić banany i wypróbować :)))
śliczne zdjecia

Odpowiedz
Anonimowy 03/05/2013 - 4:51 pm

Super pomysł!
Nie wiedziałam, że jesteś weganką (chyba że nie jesteś, a ja źle zinterpretowałam Twoją wypowiedź na facebooku). Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/05/2013 - 5:07 pm

Jestem od 10 lat na diecie wegańskiej 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/05/2013 - 6:15 pm

I nie jesz tych wszystkich wspaniałości, które przyrządzasz??? 🙁 Podziwiam!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/05/2013 - 9:03 pm

rewelacja …. w życiu nie wpadłabym na taki pomysł ….

Odpowiedz
Anonimowy 04/05/2013 - 8:33 am

A jak myślicie, czy banana można byłoby zastąpić innym owocem?

Odpowiedz
Malwina 04/05/2013 - 8:52 am

Możesz spróbować z prażonymi jabłkami.

Odpowiedz
Anonimowy 18/05/2013 - 7:51 pm

Zrobiłam i były pyszne! Tylko lekko zmodyfikowałam przepis: do połowy dodałam garstkę suszonej żurawiny, a do drugiej połowy trochę posiekanej gorzkiej czekolady. Na pewno będę je jeszcze robiła! / Magda

Odpowiedz
Anonimowy 06/06/2013 - 11:27 am

A miód dodać do masy czy polać nim ciastka na końcu lub w trakcie pieczenia?

Odpowiedz
Malwina 06/06/2013 - 11:42 am

Miód dodajesz do zmiksowanego banana.

Odpowiedz
anua 11/06/2013 - 3:08 pm

idealnie, coś w sam raz dla mnie! Przy najbliższej okazji zabieram się za działanie:)

Odpowiedz
anua 11/06/2013 - 3:08 pm

idealnie, coś w sam raz dla mnie! Przy najbliższej okazji zabieram się za działanie:)

Odpowiedz
Anonimowy 16/06/2013 - 12:48 pm

Mnie wyszły trochę za mało chrupiące. Nie wiem dlaczego 🙁

Odpowiedz
Malwina 16/06/2013 - 1:42 pm

One nie są z gatunku chrupiących ciasteczek owsianych.

Odpowiedz
Malwina 17/06/2013 - 1:06 pm

Bardzo mnie to cieszy 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/09/2013 - 6:09 am

Zaraz biorę się za pieczenie! Dodatkowo dorzucę pestki dyni i trochę rodzynków;) idealne na przed treningową przekąske;D

Odpowiedz
Anonimowy 02/02/2014 - 8:45 am

Możeby tak dodać czystego błonnika

Odpowiedz
Anonimowy 04/05/2014 - 2:29 pm

Zrobiłam! 😀 Polecam… bardzo pyszne.

Odpowiedz
Anonimowy 04/02/2015 - 9:01 pm

Dodałam kakao, orzechy, troszkę cynamonu oraz płatków kokosowych 🙂 wyszły wyśmienite! Idealne do szkoły 😀 super przepis i polecam dodawać różne inne składniki do nich 🙂 na pewno wyjdą wyśmienite

Odpowiedz
adam kuzmiak 03/11/2015 - 11:20 am

Pytanie do przepisu. Płatki górskie czy błyskawiczne ??

Odpowiedz
Malwina 03/11/2015 - 5:47 pm

Najlepiej górskie.

Odpowiedz
adam kuzmiak 05/12/2015 - 12:24 pm

Dzieki wielkie.
Ciasteczka wyszły super. Ja dodałem siekanych orzechów brazylijskich i rodzynek.

Powiedz mi czy robiłaś coś może z wierzchem ciastek. Mnie wyszły bardziej szare (jak obity banan 🙂 ) a tobie na zdjęciach wyszły takie ładnie. Kwestia pieca (mam starą kuchenkę z piekarnikiem na gaz)

Odpowiedz
Malwina 05/12/2015 - 12:46 pm

Cieszę się, że smakują. Co do koloru, to wydaje mi się, że kwestia użytego banana.

Odpowiedz
Sylla 21/02/2016 - 10:41 am

właśnie się pieką ! dodałam zmielone orzechy i migdały 🙂 Jestem ciekawa co wyjdzie 🙂

Odpowiedz
Ania 30/07/2016 - 2:15 pm

Uwielbiam je za smak i prostotę. Mój 10 miesięcznik też wcina.

Odpowiedz
Unknown 30/01/2017 - 3:43 pm

Wyszły cudowne 🙂 Jak zwykle z przepisow od Pani. Dzieki temu blogowi nasze zycie jest smaczniejsze ❤ Dziekujemy

Odpowiedz
Malwina 31/01/2017 - 6:01 am

Polecam się na przyszłość 🙂

Odpowiedz
Wggios -eze 08/02/2017 - 1:41 pm

super ten przepis . Ja dałam mniej płatków owsianych pół szklanki. a za miast tego orzechy włoskie, żurawinę , rodzynki , siemię lniane, słonecznik, nasiona goi, orzechy laskowe , NIEBO W …. WSPANIAŁE.

Odpowiedz
Dora 12/03/2017 - 4:02 pm

Są okropne!!!! Po upieczeniu są tak miękkie, że oblepiaja zęby.
Nie polecam.

Odpowiedz
Malwina 13/03/2017 - 8:04 am

Prawdopodobnie piekłaś je zbyt krótko lub Twoje banany były dość duże, więc należało dosypać więcej płatków.

Odpowiedz
Ela xyz 27/03/2017 - 9:04 am

Moje właśnie się pieką, zobaczymy… 🙂

Odpowiedz
Ela xyz 27/03/2017 - 9:46 am

Niestety wyszły gorzkie, piekłam nieco dłużej bo po 15 minutach były jeszcze bardzo miękkie i nie mogłam ich chwycić. Co zrobiłam nie tak, dlaczego wyszły gorzkie?

Odpowiedz
Malwina 27/03/2017 - 11:26 am

A nie przypaliły Ci się przypadkiem? Jeśli nie, to obstawiam płatki. Ostatnio jedna z czytelniczek pisała, że trafiła na jakieś felerne płatki i wyszły jej gorzkie zarówno placki owsiane, jak i owsianka pieczona.

Odpowiedz
Ela xyz 30/03/2017 - 12:13 pm

Hmm, są delikatnie na brzegach rumiane. A płatki owsiane górskie z Kupca. Następnym razem będę piekła krócej no i może dam więcej płatków. To były moje pierwsze ciasteczka owsiane 😉

Odpowiedz
Joanna 19/01/2019 - 3:38 pm

Są idealne kiedy nie chce się siedzieć w kuchni lub iść do sklepu, a ma się ochotę na coś słodkiego „NATENTYCHMIAST” 😁

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies