Dziś chciałabym Wam zaproponować prosty w przygotowaniu posiłek, który na pewno przypadnie do gustu osobom dbającym o linię. Kurczaka zamarynowałam w aromatycznych przyprawach a następnie usmażyłam na patelni grillowej. Podałam do niego pieczone pomidorki koktajlowe oraz szpinak w całych liściach zasmażany z czosnkiem. Na moim bazarku świeży szpinak jeszcze się nie pojawił, użyłam więc mrożonego szpinaku. Mrożony szpinak kojarzył mi się zawsze z papką o niekoniecznie ładnym kolorze. Tym razem wypróbowałam szpinak 1000 listków Bonduelle. Początkowo zniechęciła mnie cena produktu (kosztuje około 10 zł). Uspokoił mnie jednak fakt, iż opakowanie zawiera 15 porcji produktu. Wychodzi na to, że jedna porcja to koszt około 66 groszy. Po poddaniu obróbce termicznej szpinak zachowuje ładny ciemnozielony kolor, listki są w całości i nie rozpadają się w trakcie smażenia, oddaje też mało wody. Produkt ten z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom szpinaku, którzy chcą cieszyć się jego smakiem przez cały rok i szukają alternatywy dla rozdrobionej wersji.
- 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
- marynata do mięsa: 1 łyżka oliwy, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/4 łyżeczki cayenne, 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli, sól i pieprz do smaku
- zasmażany szpinak z czosnkiem: 4 porcje szpinaku 1000 listków Bonduelle, 1 duży ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
9 komentarzy
bardzo lubię w ten sposób podanego kurczaka:)pycha
To fakt, nielatwo o mrozony szpinak w listkach. Zdecydowanie wole go od rozdrobnionej wersji 🙂
Pięknie podane. Osobiście uwielbiam takie połączenie. W sumie jest uniwersalne, z kawałkiem ryby też sprawdzi się świetnie:) pozdrawiam
Z rybką, np. grillowanym łososiem z pewnością byłoby równie smaczne. U mnie jednak problem polega na tym, że Połówek na widok ryb ucieka.
Uderzyłaś w mój gust! Pyszne danie!Ja robię często pałeczki kurczaka pieczone w piekarniku i podaję je na szpinaku zasmażanym na maśle z czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec tylko skrapiam sokiem z cytryny!
Lekkie i takie wiosenne danie. Wkrótce będzie na blogu, robiłam przed wylotem.
Pozdrawiam z Katowic,
Agata
ta, tak, tak! pyszny szpinak i lekki kurczak. danie idealne na majowe popołudnie!
Cudowne kolorystycznie danie. Prawdziwe dzieło sztuki 🙂 Szkoda psuć tak miły dla oka obrazek!
przepysznie , uwielbiam kurczaka z grilla , do tego szpinak -bosko 🙂
mrożonego szpinaku w listkach chyba nie widziałam. w każdym razie dałabym się teraz pokroić za cała michę szpinaku, ale niestety mam na niego "bana" jak to mówi mój Łasuch 🙂 świetna marynata do mięsa, pasowałaby też myślę na grilla 🙂 pozdrowienia!