Jajka zapiekane z papryką i fetą

przez Malwina

W 14 odsłonie cyklu Śniadanie Mistrzów chciałabym Wam zaproponować jajka zapiekane w kokilkach z papryką i serem feta. Bardzo lubię taką formę podania jajek, wystarczy tylko przesmażyć kilka składników na patelni a następnie wszystko przełożyć do foremek, wbić jajko i włożyć do piekarnika. A później już tylko cieszyć się smacznym i zdrowym śniadaniem. 

JAJKA ZAPIEKANE Z PAPRYKĄ I FETĄ
Śniadanie Mistrzów #14

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała cebulka, posiekana w kostkę
  • 8 łyżek przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • pół łyżeczki suszonego oregano lub więcej wg preferencji
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 jajka
  • suszona zielona czubrica do przyprawienia jajek
Paprykę oczyszczamy, kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wrzucamy paprykę, dodajemy przecier, smażymy około 5-6 minut, aż całość zgęstnieje a papryka lekko zmięknie. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Masę paprykową przekładamy do miseczki, mieszamy z serem feta. Rozkładamy ją pomiędzy 4 kokilki. Do każdej kokilki wbijamy jajko, lekko je solimy i przyprawiamy czubricą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (lub dłużej jeśli nie lubicie całkowicie płynnego żółtka). Podajemy ze świeżym pieczywem.

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

Wypróbujcie także 
17 komentarzy
0

17 komentarzy

Anonimowy 17/02/2013 - 8:05 am

Dziękujemy za pyszny przepis i życzę ci spokojnej niedzieli.

Odpowiedz
anytsujx 17/02/2013 - 8:21 am

Pyszne śniadanie !:-).

Odpowiedz
patison w kuchni 17/02/2013 - 8:42 am

Prawdziwe mistrzowskie śniadanie. Jeszcze lepsze jak ktoś nam je poda 🙂

Odpowiedz
Kulinarny Zenit 17/02/2013 - 9:05 am

oj uwielbiam wszystkie rodzaje jaj! Taaaakie niedzielne śniadanko, że palce lizać 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 17/02/2013 - 9:06 am

mmm jajuszka zapiekane z tak pysznymi dodatkami , wygląda bardzoo apetycznie !

Odpowiedz
Anonimowy 17/02/2013 - 10:23 am

A pewnie, że wypróbuję. Jeden i drugi przepis, a co 😉

Odpowiedz
Antenka 17/02/2013 - 10:24 am

świetne śniadanie:) z miłą chęcią bym sobie zjadła jajeczka w takim wydaniu:)

Odpowiedz
pollynka 17/02/2013 - 10:30 am

super pomysł na pewno zrobię 🙂

Odpowiedz
Beatrice 17/02/2013 - 11:20 am

Genialne! jakie miłe urozmaicenie takie jajeczko z papryką i fetą 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 17/02/2013 - 12:27 pm

W sam raz do Klubu Śniadaniowego .
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
przecinkowa 17/02/2013 - 1:51 pm

Uwielbiam takie śniadanko 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 17/02/2013 - 8:40 pm

Ciekawa propozycja 🙂

Odpowiedz
myibali 18/02/2013 - 9:17 am

Bardzo lubie jajka w kokilkach

Odpowiedz
benek 18/02/2013 - 6:30 pm

Z chęcią wypróbuję przepis

Odpowiedz
Asia 22/02/2013 - 3:14 am

oo to już wiem co zjem na śniadanie 😀

Odpowiedz
Chase 03/03/2013 - 10:11 am

Wypróbowałem i mogę powiedzieć tylko jedno: pycha 🙂

Odpowiedz
Olga Pawluk 02/04/2013 - 12:45 am

Wczoraj podalam rodzince jako jedna z jajecznych swiatecznych przekasek …pycha . Zamiast przecieru pomidorowego uzylam sosu salsa …

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies