Szaszłyki z kurczakiem i papryką

przez Malwina
Szaszłyki na grilla przepis

Szaszłyki zawsze kojarzą mi się z latem i sezonem grillowym. Możemy także przygotować je w domu piekąc w piekarniku lub smażąc na patelni grillowej. Najczęściej podaję je z sosem na bazie jogurtu oraz lekką sałatką, np. sałatką z fetą i sałatą lodową.

Szaszłyki z kurczaka z warzywami przepis

SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • marynata: 1 łyżka oliwy, 1 łyża soku z limonki (ew. soku z cytryny), szczypta mielonego kolorowego pieprzu, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • patyczki do szaszłyków, namoczone przez 30 minut w zimnej wodzie*
Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty, a następnie wkładamy do niej posolone mięso. Odstawiamy na 30 minut. Papryki oczyszczamy kroimy w grubszą kostkę. Na patyczki nabijamy na przemian kawałki mięsa i papryki. Gotowe szaszłyki układamy na blasze lub ruszcie do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut. Szaszłyki podajemy z ulubionym sosem, np. sosem jogurtowym ze szczypiorkiem, tzatziki, pikantnym sosem z harissą.  Szaszłyki można usmażyć na patelni grillowej lub przygotować na grillu ogrodowym. 
*zapobiegnie to przypalaniu patyczków w trakcie pieczenia
** szaszłyki możemy wzbogacić także o dodatek innych warzyw, np. czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych  pieczarek.

Całkowity czas przygotowania (bez czasu marynowania): 30 minut.

Polecam Wam także inne przepisy na szaszłyki z kurczaka:
szaszłyki w marynacie miodowo-musztardowej
szaszłyki Pięć Smaków
yakitori, czyli japońskie szaszłyki
shis taouk, czyli szaszłyki po libańsku
szaszłyki z sumakiem

11 komentarzy
0

11 komentarzy

Kamila 18/02/2013 - 6:17 pm

Fantastycznie przygotowane! Pycha!

Odpowiedz
Magda111 18/02/2013 - 6:50 pm

szaszłyk w środku zimy czemu nie zwłaszcza jak tak apetycznie wygląda;)

Odpowiedz
Justyna Bąk 18/02/2013 - 8:56 pm

świetnie wyglądają i tak przyjemnie kojarzą się z latem i grillem:D

Odpowiedz
Zdrowsza Kuchnia 18/02/2013 - 9:28 pm

Bardzo apetyczne:)

Odpowiedz
Paulina 18/02/2013 - 10:26 pm

wyglądają bardzo apetycznie:)

Odpowiedz
Majana 19/02/2013 - 8:58 am

Pyszne, kolorowe 🙂

Odpowiedz
Opalanka 19/02/2013 - 9:14 am

Nic skomplikowanego, nic pracochłonnego, a efektowne to kurczę;)

Odpowiedz
Maggie 19/02/2013 - 11:22 am

O tak, szaszlyki to prawdziwie letni przysmak! Juz nie moge sie doczekac sezonu grillowego.

Odpowiedz
MartynCia ^^ 19/02/2013 - 7:19 pm

trochę lata na talerzu:)

Odpowiedz
kuchenny bałagan 20/02/2013 - 7:19 am

Bardzo apetyczne, latem, takie pachnące dymem są najlepsze, ale ja zimą też robię, takie w piekarniku 🙂

Odpowiedz
madlen 18/10/2013 - 6:30 am

Ale apetycznie wyglądają 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies