Szaszłyki zawsze kojarzą mi się z latem i sezonem grillowym. Możemy także przygotować je w domu piekąc w piekarniku lub smażąc na patelni grillowej. Najczęściej podaję je z sosem na bazie jogurtu oraz lekką sałatką, np. sałatką z fetą i sałatą lodową.
SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
[przepis własny]
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- marynata: 1 łyżka oliwy, 1 łyża soku z limonki (ew. soku z cytryny), szczypta mielonego kolorowego pieprzu, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- patyczki do szaszłyków, namoczone przez 30 minut w zimnej wodzie*
Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty, a następnie wkładamy do niej posolone mięso. Odstawiamy na 30 minut. Papryki oczyszczamy kroimy w grubszą kostkę. Na patyczki nabijamy na przemian kawałki mięsa i papryki. Gotowe szaszłyki układamy na blasze lub ruszcie do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut. Szaszłyki podajemy z ulubionym sosem, np. sosem jogurtowym ze szczypiorkiem, tzatziki, pikantnym sosem z harissą. Szaszłyki można usmażyć na patelni grillowej lub przygotować na grillu ogrodowym.
*zapobiegnie to przypalaniu patyczków w trakcie pieczenia
** szaszłyki możemy wzbogacić także o dodatek innych warzyw, np. czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych pieczarek.
Całkowity czas przygotowania (bez czasu marynowania): 30 minut.
Polecam Wam także inne przepisy na szaszłyki z kurczaka:
– szaszłyki w marynacie miodowo-musztardowej
– szaszłyki Pięć Smaków
– yakitori, czyli japońskie szaszłyki
– shis taouk, czyli szaszłyki po libańsku
– szaszłyki z sumakiem
11 komentarzy
Fantastycznie przygotowane! Pycha!
szaszłyk w środku zimy czemu nie zwłaszcza jak tak apetycznie wygląda;)
świetnie wyglądają i tak przyjemnie kojarzą się z latem i grillem:D
Bardzo apetyczne:)
wyglądają bardzo apetycznie:)
Pyszne, kolorowe 🙂
Nic skomplikowanego, nic pracochłonnego, a efektowne to kurczę;)
O tak, szaszlyki to prawdziwie letni przysmak! Juz nie moge sie doczekac sezonu grillowego.
trochę lata na talerzu:)
Bardzo apetyczne, latem, takie pachnące dymem są najlepsze, ale ja zimą też robię, takie w piekarniku 🙂
Ale apetycznie wyglądają 😉