Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami i mozzarellą

przez Malwina

Filety z mozzarellą przepis

Kiedy nie mam ochoty na przesiadywanie w kuchni,  przygotowuję  najczęściej faszerowane piersi z kurczaka. Można je nadziać na wiele sposobów. Ja tym razem postawiłam na połączenie mozzarelli i suszonych pomidorów. Dodatkowo każdą pierś obwinęłam plastrami wędzonego boczku. Jako dodatek do mięsa podałam lekką sałatkę z awokado i pomarańczy. 

Filety z suszonymi pomidorami przepis
PIERSI Z KURCZAKA FASZEROWANE 
SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 duże piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 200 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 8 plastrów wędzonego boczku
Mięso myjemy, osuszamy. W każdej piersi robimy kieszonkę przy pomocy noża. Przygotowujemy farsz: pomidory kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z mozzarellą. W każdą kieszonkę wkładamy 1/4 farszu, spinamy rozcięcie w piersi przy pomocy wykałaczek. Mięso solimy i pieprzymy, zawijamy każdą pierś w 2 plastry boczku. Układamy na blasze, wykładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika piersi możecie krótko obsmażyć na patelni, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste po upieczeniu.

Czas przygotowania: 30 minut

Piersi z mozzarellą przepis

Polecam Wam także wypróbować przepis 
12 komentarzy
0

12 komentarzy

Wiewióra 26/01/2013 - 7:00 pm

bardzo fajne połączenie 🙂 mniam 🙂

Odpowiedz
Roz Airad 26/01/2013 - 7:07 pm

Pysznie wygląda ;D

Odpowiedz
Dota|oneginetatopa 26/01/2013 - 7:27 pm

fajny przepis i jak zwykle śliczne zdjęcia:)

Odpowiedz
Justyna Bąk 26/01/2013 - 8:25 pm

fajny pomysł na obiad, dzięki boczkowi, kurczak jest bardziej soczysty:)

Odpowiedz
Ola 27/01/2013 - 8:31 am

Robię podobnie pierś, ale bez pomidorów 🙂 Smakuje wybornie.

Odpowiedz
Majana 27/01/2013 - 9:35 am

Bardzo smakowicie. Muszę wypróbować.:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/01/2013 - 5:20 pm

Robię takie roladki od dawna i w moim domu cieszą się ogromnym powodzeniem. Dosłownie wczoraj robiłam je dla siostry, która studiuje i nie ma czasu na gotowanie. A te roladki są jej ulubionymi.

Odpowiedz
yulkaa 27/01/2013 - 6:49 pm

mmmm.. mniam. A czy jest szansa na przepis na sałatke? bo juz ją prawie zjadłam oczami:)

Odpowiedz
yulkaa 27/01/2013 - 6:49 pm

mmm.. mniam. czy jest szansa na przepis na sałatke? już ją prawie zjadłam oczami.:)

Odpowiedz
NG 10/02/2013 - 4:44 pm

Zaskakujące i bardzo smakowite połączenie. Wczoraj robiłam obiad z Twojego przepisu i dziś również :d Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 11/02/2013 - 5:10 am

🙂

Odpowiedz
U mnie w kuchni 15/02/2013 - 8:41 am

też bardzo lubię takie roladki 🙂 ale częściej robię je z żółtym serem- a wyglądają tak: http://umniewkuchni.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?5 🙂
Sałatka faktycznie wygląda apetycznie:) Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies