Piersi z kurczaka faszerowane musztardą i mozzarellą

przez Malwina

Ostatnio w mojej kuchni znów króluje kurczak pod przeróżnymi postaciami.  Dziś chciałabym Wam zaproponować roladki z kurczaka faszerowane mozzarellą i musztardą. Początkowo połączenie to wydawało mi się niezbyt trafione, mimo tego postanowiłam przygotować to danie. Efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Każdy filet z kurczaka otula chrupiąca warstwa boczku, w środku zaś kryje się pyszny i wyrazisty kremowy sos. Serdecznie Wam polecam. 

PIERSI Z KURCZAKA FASZEROWANE MUSZTARDĄ I MOZZARELLĄ

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 125 g mozzarelli
  • łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Mięso myjemy, czyścimy i osuszamy. Mozzarellę kroimy w kostkę, mieszamy z musztardą. W każdym filecie robimy kieszonkę, umieszczamy w niej nadzienie i spinamy  dokładnie wykałaczkami. Każdą pierś oprószamy solą i pieprzem, obwijamy dwoma plastrami boczku i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 25 minut w temp. 180-200 stopni. 
Danie najlepiej podawać z ryżem i lekką sałatką na bazie pomidorów. 

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

Przepis dodaję do akcji Viva Italia, jako secondi piatti. 
32 komentarze
0

32 komentarze

evita0007 03/11/2011 - 5:34 pm

Ale pysznie wyglądaja mniam,mniam 🙂

Odpowiedz
Aciri 03/11/2011 - 5:39 pm

Rewelacyjne to wnętrze piersi:)

Odpowiedz
leonkot 03/11/2011 - 5:39 pm

wygląda smakowicie

Odpowiedz
Maggie 03/11/2011 - 5:41 pm

A mnie sie to polaczenie spodobalo od razu – moze dlatego, ze wszystko, co z musztarda, biore w ciemno? Na pewno przetestuje.

Odpowiedz
slyvvia 03/11/2011 - 5:44 pm

Ale to świetnie wygląda w przekroju 🙂 Bardzo apetyczne danie.

Odpowiedz
Dorotas30 03/11/2011 - 6:02 pm

to musi smakować znakomicie,super pomysł!

Odpowiedz
Gotuję, więc jestem! 03/11/2011 - 6:03 pm

Super pomysł Malwinko 😉

Odpowiedz
kachna 03/11/2011 - 6:04 pm

na pewno jest pyszne…

Odpowiedz
Marzena 03/11/2011 - 6:24 pm

Wow fajny pomysl:) Chyba wyprobuje;)

Odpowiedz
tu-tusia 03/11/2011 - 6:31 pm

Robiłam wczoraj bardzo podobne, tylko zamiast mozzarelli użyłam cheddara. Pyyyszne 🙂

Odpowiedz
co by tu zjeść? 03/11/2011 - 6:31 pm

Smakowitości,aż ślinka cieknie:)

Odpowiedz
Bazylia 03/11/2011 - 6:59 pm

lubię takie mięcho! :))))

Odpowiedz
Bazylia 03/11/2011 - 6:59 pm

Kiedyś robiłam karkówkę z mozzarellą 🙂 Coś w tym stylu

Odpowiedz
Kama 03/11/2011 - 8:37 pm

Brzmi i wygląda pysznie. Z chęcią wypróbuję przepisu.

Odpowiedz
Wiewióra 03/11/2011 - 8:40 pm

Śliczne!!! i moje smaki 🙂 muszę zrobić 😉

Odpowiedz
Majana 03/11/2011 - 8:56 pm

Uwielbiam piersi z kurczaka zawijane w boczku, pyszności! 🙂

Odpowiedz
Król 04/11/2011 - 6:19 am

Super pomysł:)

Odpowiedz
mnemonique 04/11/2011 - 6:32 am

pięknie wyglądają te roladki. Mozarellą już nadziewałam, ale nie przypuszczałam że mozarella pasuje do musztardy… 🙂

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
"moje pasje" 04/11/2011 - 7:08 am

genialne!!! proste i nieskomplikowane a wygląda świetnie 🙂 Zapisuję 🙂

Odpowiedz
Angie 04/11/2011 - 7:37 am

Bardzo ciekawe połącznie! Koniecznie do przetestowania!

Odpowiedz
Kermeet 04/11/2011 - 12:34 pm

Podoba mi się proste i ciekawe połączenie 😉

Odpowiedz
shy 04/11/2011 - 2:28 pm

wspaniałe pyszności 😉

Odpowiedz
Duś 04/11/2011 - 3:21 pm

alez zgłodniałam przez Ciebie, cudownie wygląda

Odpowiedz
Emma 04/11/2011 - 8:30 pm

Jak ja uwielbiam takie dania 🙂

do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 06/11/2011 - 7:13 pm

O, widzę tu musztardę francuską.. już mi się podoba ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Obsesja Kasiulka 14/11/2011 - 6:33 am

Jak tylko pokazałam ten przepis mężowi to powiedział, żebym natychmiast robiła. No i niedługo wypróbuję, bo smakowicie i rewelacyjnie wygląda.

Odpowiedz
Wiewióra 20/11/2011 - 4:02 pm

Pyszne! zjedliśmy dzisiaj na obiadek w towarzystwie ziemniaczków i sałatki z pomidorów. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia a szkoda bo obiad prezentował się naprawdę wspaniale 🙁 dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/11/2011 - 1:14 pm

@Wiewiórko kochana, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu;)

Odpowiedz
Anonimowy 01/02/2012 - 3:59 pm

Niestety z przykrością przyznaję że po raz pierwszy nie wyszedł mi przepis z tej strony :(. Zapewne dlatego że piersi z kurczaka były olbrzymie a boczek wędzony gotowany (nie polecam do tego przepisu)

Odpowiedz
Malwina 01/02/2012 - 4:10 pm

Bardzo mi przykro, kilka osób próbowało tego przepisu i było zadowolonych. Może to po prostu kwestia smaku? Chyba że rzeczywiście nie ten rodzaj boczku.

pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Anonimowy 26/02/2016 - 1:15 pm

Czy mozzarella ma byc w kulce czy taka do tarcia.dziekuje za odp

Odpowiedz
Malwina 26/02/2016 - 1:23 pm

Mozzarella w kulce.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies