Ostatnio w mojej kuchni znów króluje kurczak pod przeróżnymi postaciami. Dziś chciałabym Wam zaproponować roladki z kurczaka faszerowane mozzarellą i musztardą. Początkowo połączenie to wydawało mi się niezbyt trafione, mimo tego postanowiłam przygotować to danie. Efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Każdy filet z kurczaka otula chrupiąca warstwa boczku, w środku zaś kryje się pyszny i wyrazisty kremowy sos. Serdecznie Wam polecam.
PIERSI Z KURCZAKA FASZEROWANE MUSZTARDĄ I MOZZARELLĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
- 125 g mozzarelli
- łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 8 plastrów wędzonego boczku
- sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Mięso myjemy, czyścimy i osuszamy. Mozzarellę kroimy w kostkę, mieszamy z musztardą. W każdym filecie robimy kieszonkę, umieszczamy w niej nadzienie i spinamy dokładnie wykałaczkami. Każdą pierś oprószamy solą i pieprzem, obwijamy dwoma plastrami boczku i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 25 minut w temp. 180-200 stopni.
Danie najlepiej podawać z ryżem i lekką sałatką na bazie pomidorów.
Całkowity czas przygotowania: 35 minut.
Przepis dodaję do akcji Viva Italia, jako secondi piatti.
32 komentarze
Ale pysznie wyglądaja mniam,mniam 🙂
Rewelacyjne to wnętrze piersi:)
wygląda smakowicie
A mnie sie to polaczenie spodobalo od razu – moze dlatego, ze wszystko, co z musztarda, biore w ciemno? Na pewno przetestuje.
Ale to świetnie wygląda w przekroju 🙂 Bardzo apetyczne danie.
to musi smakować znakomicie,super pomysł!
Super pomysł Malwinko 😉
na pewno jest pyszne…
Wow fajny pomysl:) Chyba wyprobuje;)
Robiłam wczoraj bardzo podobne, tylko zamiast mozzarelli użyłam cheddara. Pyyyszne 🙂
Smakowitości,aż ślinka cieknie:)
lubię takie mięcho! :))))
Kiedyś robiłam karkówkę z mozzarellą 🙂 Coś w tym stylu
Brzmi i wygląda pysznie. Z chęcią wypróbuję przepisu.
Śliczne!!! i moje smaki 🙂 muszę zrobić 😉
Uwielbiam piersi z kurczaka zawijane w boczku, pyszności! 🙂
Super pomysł:)
pięknie wyglądają te roladki. Mozarellą już nadziewałam, ale nie przypuszczałam że mozarella pasuje do musztardy… 🙂
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
genialne!!! proste i nieskomplikowane a wygląda świetnie 🙂 Zapisuję 🙂
Bardzo ciekawe połącznie! Koniecznie do przetestowania!
Podoba mi się proste i ciekawe połączenie 😉
wspaniałe pyszności 😉
alez zgłodniałam przez Ciebie, cudownie wygląda
Jak ja uwielbiam takie dania 🙂
do wypróbowania 🙂
O, widzę tu musztardę francuską.. już mi się podoba ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Jak tylko pokazałam ten przepis mężowi to powiedział, żebym natychmiast robiła. No i niedługo wypróbuję, bo smakowicie i rewelacyjnie wygląda.
Pyszne! zjedliśmy dzisiaj na obiadek w towarzystwie ziemniaczków i sałatki z pomidorów. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia a szkoda bo obiad prezentował się naprawdę wspaniale 🙁 dzięki za przepis 🙂
@Wiewiórko kochana, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu;)
Niestety z przykrością przyznaję że po raz pierwszy nie wyszedł mi przepis z tej strony :(. Zapewne dlatego że piersi z kurczaka były olbrzymie a boczek wędzony gotowany (nie polecam do tego przepisu)
Bardzo mi przykro, kilka osób próbowało tego przepisu i było zadowolonych. Może to po prostu kwestia smaku? Chyba że rzeczywiście nie ten rodzaj boczku.
pozdrawiam ciepło
Czy mozzarella ma byc w kulce czy taka do tarcia.dziekuje za odp
Mozzarella w kulce.