Cheeseburgery z serem cheddar i guacamole

przez Malwina
Dziś domowych fast foodów ciąg dalszy- przyszła pora na domowe cheeseburgery z dodatkiem guacamole. To połączenie okazało się być strzałem w dziesiątkę, w końcu cheeseburger to nie tylko wołowy kotlet z dodatkiem sera. Do guacamole, które zazwyczaj robię, dodałam dodatkowo natkę pietruszki i odrobinę chili w proszku, by nadać mu charakteru. Kotlet zamiast smażyć, upiekłam w piekarniku na ruszcie, dzięki czemu jest delikatny i nie ocieka tłuszczem. Mój domowy fast food nie kojarzy się więc w żaden sposób z niezdrowymi i tuczącymi cheeseburgerami, które możecie zakupić na mieście. 

Przepis dodaję do akcji Peli- (Nie)codzienne kanapki. 

CHEESEBURGERY Z SEREM CHEDDAR I GUACAMOLE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 300 g mielonej wołowiny
  • pół małej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonego tymianku
  • pół łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 plastry sera cheddar
  • 4 liście sałaty
  • guacamole: 2 awokado, 2 łyżki drobno posiekanej cebulki, 1 mały pomidor pozbawiony nasion, 1 ząbek czosnku, 1-2 łyżki soku z limonki, 1/4 łyżeczki chili w proszku,  łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 bułki do hamburgerów
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobno czosnek, cebulkę i pozostałe przyprawy. Z masy formujemy 4 okrągłe kotlety, spłaszczamy i lekko smarujemy je oliwą z obu stron. Układamy je na ruszcie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Po 15 minutach układamy na nich kawałki sera i pieczemy dalej 5 minut. Możemy je także usmażyć na patelni. 
Przygotowujemy guacamole- awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki. Rozgniatamy je dokładnie za pomocą widelca. Pomidorka kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Do awokado dodajemy posiekaną natkę, pomidora, chili, czosnek i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. 
Bułki kroimy na pół, podgrzewamy w piekarniku przez 3 minuty. Układamy na nich liście sałaty, burgery, łyżkę guacamole. 
18 komentarzy
0

18 komentarzy

slyvvia 29/11/2011 - 5:13 pm

Mmm, z awokado nigdy nie jadłam, ale musi być świetny. Koniecznie do wypróbowania 😀

Odpowiedz
Domi w kuchni 29/11/2011 - 5:27 pm

Hamburger z guacamole? Intrygujące i niecodzienne, a do tego tak ładnie podane 🙂

Odpowiedz
pasja na talerzu 29/11/2011 - 5:28 pm

Wyglądają smacznie i zdrowo. Ach to awokado! 🙂

Odpowiedz
Aleksandra 29/11/2011 - 5:34 pm

pycha, wersja domowa zawsze najlepsza!

Odpowiedz
Sue 29/11/2011 - 6:54 pm

Nie ma to jak domowy fast food 😀

Odpowiedz
Majana 29/11/2011 - 7:37 pm

Wspaniały ten burger! Z guacamole , chętnie bym skosztowała:)
Pozdrowienia

Odpowiedz
Wiewióra 29/11/2011 - 8:23 pm

Mniam mniam mniam takie fast foody lubię 🙂 przekonałam się ostatnio do awokado więc kto wie…

Odpowiedz
delikatessen 29/11/2011 - 11:04 pm

PYCHA! – zdecydowanie coś, co lubię:)

Odpowiedz
"moje pasje" 30/11/2011 - 7:43 am

wygląda pyszne 🙂 Z avocado jeszcze nie jadłam 🙂 Warte wypróbowania – pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
klliisiaa 30/11/2011 - 4:18 pm

mój zołądek domaga się takiego 😀

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 30/11/2011 - 4:43 pm

Mój Boże! Ale to wygląda apetycznie! Cheddar i guacamole na burgerze to prawdziwa fast foodowa rozpusta 🙂

Odpowiedz
Marzena 30/11/2011 - 5:19 pm

O tak zdecydowanie nie wyglada mi to na typowy fast food:) Apetyczne i zdrowe jedzonko:) Super! Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Biedr_ona 30/11/2011 - 7:28 pm

Czyli teraz trzeba by było odszukać przepis na upieczenie własnych bułeczek 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Pela 03/12/2011 - 11:53 pm

Malwi – dziękuję za udział w akcji 🙂
Przygotowałaś takie pyszności, że tylko apetyt wzrasta niemożliwie.

Odpowiedz
pozycjonowanie cennik 09/12/2011 - 12:24 pm

Fastwood ale zrobiony w domu ze świeżych produktów a nie z nędznej budy na rogu! wiec najlepszy!

Odpowiedz
grumko 30/07/2012 - 2:34 am

Bardzo sympatyczny zestaw, który przypadł nam do gustu!;-)

Odpowiedz
Anonimowy 13/07/2013 - 5:34 pm

Super! Przepis wypróbowany parę tygodni temu, ale tak mi z mężem zasmakowały, że dziś zabieram się za nie jeszcze raz! mmmm
ps: byłoby miło dołożyć do tego bułeczki własnej roboty

pozdrawiam,
monika

Odpowiedz
Malwina 13/07/2013 - 6:07 pm

Moniko, cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu. Co do bułeczek, to przepis jest tutaj http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/09/hamburgery-i-inne-zjawiska-pogodowe.html

pozdrawiam serdecznie

Malwinna

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies