Dziś zapraszam Was na pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu chleb razowy. Nie wymaga on zbyt wiele pracy, do tego jest niezwykle smaczny. Podstawowy przepis wzbogaciłam o ziarna słonecznika, które dodałam do ciasta.
PROSTY CHLEB RAZOWY
Składniki (na 2 małe bochenki):
[źródło]
- 225 g mąki pszennej typ 650
- 450 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 25 g miękkiego masła
- 450 ml ciepłej wody
- opcjonalnie: 1/3 szklanki uprażonego słonecznika
- 1 jajko do posmarowania
- ulubione ziarna do posypania chleba, np. słonecznik, pestki dyni
Mąkę mieszamy ze sobą, dodajemy sól. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło i wodę (możemy dodać także słonecznik). Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy je w kulę, przekładamy do lekko naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Dwie keksówki (o wymiarach 20×10) smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Przekładamy do nich ciasto i odstawiamy do rośnięcia na około pół godziny. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim bochenki, a następnie posypujemy je ulubionymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy dalej 15-20 minut. Studzimy na kratce.
31 komentarzy
Malwinko, cudowny ten chlebek. Piękny ma kształt i wnętrze. No, a kanapki wyglądają bardzo pyszniasto. 🙂
Świetny chlebek, z pomidorkiem i dymką – samo zdrowie! 🙂
Zjadłabym taki chlebek 😉
Razowy i taki puszysty! muszę zapisać przepis 🙂
alez ja bym zjadła taka pajdke z pomidorem i szczypiorkiem!!! mniam!
Nie wiem, co myślisz o tego typu zabawach, ale nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award – uważam, że w pełni na to zasługujesz! 🙂 Pozdrawiam ciepło
Dziękuję Gosiu;)
Bardzo dawno nie piekłam chleba, ten nie wydaje się zbyt pracochłonny, a taki teraz najbardziej mi odpowiada, więc zapewne zrobię go w niedługim czasie 😉
pyszny i zdrowy chlebek , lubię robić z takiego kanapki ,fajny przepis ;d
Lubię takie proste przepisy:) Wygląda pysznie:)
Fajny chlebek. Spróbuję 🙂
jest cudowny. Nie piekłam jeszcze chleba, chociaż często o tym myślę 🙂
Widzę, że wszyscy próbowali swych sił w konkursie ze Smakowitą 😉
ja jakoś się nie zabrałam za swój chlebek… trochę żałuję, no ale cóz.
Życzę wygranej z tak ładnym chlebkiem;)
Malwinko, mogłabym wiedzieć jakiego aparatu używasz? 🙂
Ola
wspaniały bochenek. a kanapeczki z ostatniego zdjęcia takie, jakie lubię najbardziej 🙂
Wczoraj upiekłam! pyszny i łatwy w przygotowaniu!:)
pozdrawiam
Kasia
Kasiu, bardzo się cieszę;)
Bardzo fajny chlebuś …. życzę powodzenia i trzymam za Ciebie kciuki:)
Planuje jutro zrobić ten chlebek, ale czy mogę zastąpić mąkę pszenną razową mąką żytnią typ 720. Jeśli tak, to w takich samych proporcjach? Z góry dziękuję za odp.
Owszem, możesz użyć mąki żytniej 720. Będzie jasny ale równie smaczny. Zachowaj te same proporcje, w razie potrzeby dodasz odrobinę więcej mąki lub płynu podczas wyrabiania.
Dziękuję bardzo i przepraszam, że się nie podpisałam 🙂
Na pewno będę zaglądać na Twojego bloga 🙂
Pozdrawiam i życzę samych kulinarnych sukcesów 🙂
Kasia
Zapraszam również na bloga mojego i koleżanek: zaulekrozmaitosci.blox.pl
Upiekłam pszenno-żytni 🙂 Bardzo dobry. Następnym razem zrobię z pszennej razowej 🙂
Dzięki i pozdrawiam,
Kasia
Hej 🙂 czy można zastąpić masło oliwą? Jestem weganinem, a bardzo chciałbym zrobić ten chlebek 🙂
Hej 🙂 czy można zastąpić oliwę masłem? Jestem weganinem, a bardzo chciałbym zrobić ten chlebek 🙂
Oczywiście 🙂
Mogę zrobić ciasto wieczorem i upiec chlebek rano na śniadanie?
Czy mozna zrobić ciasto wieczorem i upiec chlebek rano?
Oczywiście. Wyrób ciasto, przełóż do foremek, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc. Rano je ocieplisz przez 30 minut w temp. pokojowej i upieczesz.
ja chcialam zapytac … czy zamiast drozdzy swiezych mozna dodac drozdze instant czy to ma jakies znaczenie? pozdrawiam
Oczywiście można użyć drożdży instant. Nie trzeba z nimi robić rozczynu, tylko od razu dodajemy je do mąki.Na tę ilość mąki dodaj około 5 g drożdży instant.