Prosty chleb razowy

przez Malwina

Dziś zapraszam Was na pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu chleb razowy. Nie wymaga on zbyt wiele pracy, do tego jest niezwykle smaczny. Podstawowy przepis wzbogaciłam o ziarna słonecznika, które dodałam do ciasta. 

PROSTY CHLEB RAZOWY

Składniki (na 2 małe bochenki):
[źródło]

  • 225 g mąki pszennej typ 650
  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 25 g miękkiego masła
  • 450 ml ciepłej wody
  • opcjonalnie: 1/3 szklanki uprażonego słonecznika
  • 1 jajko do posmarowania
  • ulubione ziarna do posypania chleba, np. słonecznik, pestki dyni 
 Mąkę mieszamy ze sobą, dodajemy sól. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło i wodę (możemy dodać także słonecznik). Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy je w kulę, przekładamy do lekko naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 
Dwie keksówki (o wymiarach 20×10) smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Przekładamy do nich ciasto i odstawiamy do rośnięcia na około pół godziny. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim bochenki, a następnie posypujemy je ulubionymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy dalej 15-20 minut. Studzimy na kratce.

31 komentarzy
0

31 komentarzy

Majana 09/09/2012 - 5:41 pm

Malwinko, cudowny ten chlebek. Piękny ma kształt i wnętrze. No, a kanapki wyglądają bardzo pyszniasto. 🙂

Odpowiedz
wedith1 09/09/2012 - 5:43 pm

Świetny chlebek, z pomidorkiem i dymką – samo zdrowie! 🙂

Odpowiedz
Kruszynka 09/09/2012 - 7:04 pm

Zjadłabym taki chlebek 😉

Odpowiedz
Bee 09/09/2012 - 8:09 pm

Razowy i taki puszysty! muszę zapisać przepis 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 09/09/2012 - 8:35 pm

alez ja bym zjadła taka pajdke z pomidorem i szczypiorkiem!!! mniam!

Odpowiedz
Gosia 09/09/2012 - 8:35 pm

Nie wiem, co myślisz o tego typu zabawach, ale nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award – uważam, że w pełni na to zasługujesz! 🙂 Pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Malwina 10/09/2012 - 6:16 am

Dziękuję Gosiu;)

Odpowiedz
Beatrice 09/09/2012 - 8:58 pm

Bardzo dawno nie piekłam chleba, ten nie wydaje się zbyt pracochłonny, a taki teraz najbardziej mi odpowiada, więc zapewne zrobię go w niedługim czasie 😉

Odpowiedz
teenager ;) 10/09/2012 - 3:24 am

pyszny i zdrowy chlebek , lubię robić z takiego kanapki ,fajny przepis ;d

Odpowiedz
Aga 10/09/2012 - 6:53 am

Lubię takie proste przepisy:) Wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Zielaczek 10/09/2012 - 7:23 am

Fajny chlebek. Spróbuję 🙂

Odpowiedz
lekki brzusio 10/09/2012 - 9:31 am

jest cudowny. Nie piekłam jeszcze chleba, chociaż często o tym myślę 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 10/09/2012 - 10:30 am

Widzę, że wszyscy próbowali swych sił w konkursie ze Smakowitą 😉
ja jakoś się nie zabrałam za swój chlebek… trochę żałuję, no ale cóz.

Życzę wygranej z tak ładnym chlebkiem;)

Odpowiedz
Anonimowy 10/09/2012 - 4:09 pm

Malwinko, mogłabym wiedzieć jakiego aparatu używasz? 🙂
Ola

Odpowiedz
Kaś 11/09/2012 - 9:16 pm

wspaniały bochenek. a kanapeczki z ostatniego zdjęcia takie, jakie lubię najbardziej 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/09/2012 - 5:43 am

Wczoraj upiekłam! pyszny i łatwy w przygotowaniu!:)

pozdrawiam
Kasia

Odpowiedz
Malwina 12/09/2012 - 6:04 am

Kasiu, bardzo się cieszę;)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/09/2012 - 1:56 pm

Bardzo fajny chlebuś …. życzę powodzenia i trzymam za Ciebie kciuki:)

Odpowiedz
Anonimowy 05/01/2013 - 4:12 pm

Planuje jutro zrobić ten chlebek, ale czy mogę zastąpić mąkę pszenną razową mąką żytnią typ 720. Jeśli tak, to w takich samych proporcjach? Z góry dziękuję za odp.

Odpowiedz
Malwina 05/01/2013 - 4:31 pm

Owszem, możesz użyć mąki żytniej 720. Będzie jasny ale równie smaczny. Zachowaj te same proporcje, w razie potrzeby dodasz odrobinę więcej mąki lub płynu podczas wyrabiania.

Odpowiedz
Anonimowy 05/01/2013 - 5:57 pm

Dziękuję bardzo i przepraszam, że się nie podpisałam 🙂
Na pewno będę zaglądać na Twojego bloga 🙂
Pozdrawiam i życzę samych kulinarnych sukcesów 🙂
Kasia

Odpowiedz
Anonimowy 05/01/2013 - 6:25 pm

Zapraszam również na bloga mojego i koleżanek: zaulekrozmaitosci.blox.pl

Odpowiedz
Anonimowy 06/01/2013 - 3:41 pm

Upiekłam pszenno-żytni 🙂 Bardzo dobry. Następnym razem zrobię z pszennej razowej 🙂
Dzięki i pozdrawiam,
Kasia

Odpowiedz
fan 08/11/2013 - 7:02 am

Hej 🙂 czy można zastąpić masło oliwą? Jestem weganinem, a bardzo chciałbym zrobić ten chlebek 🙂

Odpowiedz
fan 08/11/2013 - 7:06 am

Hej 🙂 czy można zastąpić oliwę masłem? Jestem weganinem, a bardzo chciałbym zrobić ten chlebek 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/11/2013 - 7:14 am

Oczywiście 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/09/2014 - 7:03 pm

Mogę zrobić ciasto wieczorem i upiec chlebek rano na śniadanie?

Odpowiedz
Anonimowy 04/09/2014 - 7:35 pm

Czy mozna zrobić ciasto wieczorem i upiec chlebek rano?

Odpowiedz
Malwina 05/09/2014 - 5:58 am

Oczywiście. Wyrób ciasto, przełóż do foremek, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc. Rano je ocieplisz przez 30 minut w temp. pokojowej i upieczesz.

Odpowiedz
Anonimowy 02/12/2015 - 7:25 am

ja chcialam zapytac … czy zamiast drozdzy swiezych mozna dodac drozdze instant czy to ma jakies znaczenie? pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 02/12/2015 - 7:37 am

Oczywiście można użyć drożdży instant. Nie trzeba z nimi robić rozczynu, tylko od razu dodajemy je do mąki.Na tę ilość mąki dodaj około 5 g drożdży instant.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies