Te kokosanki powstały zupełnie przypadkiem. Zostały mi dwa białka po pieczeniu spodów do babeczek, które postanowiłam przerobić na bezy. Kiedy ubijałam białka przypomniało mi się, że Połówek nie znosi bezy. Wyciągnęłam z szafki wiórki kokosowe i przygotowałam masę na kokosanki. Wyszły bielusieńkie i aromatyczne. Z pewnością jeszcze nie raz je upiekę.
KOKOSANKI
Składniki (na 15-20 większych ciastek):
[przepis własny]
- 2 białka
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g cukru pudru
- 150 g wiórek kokosowych
Białka ubijamy za pomocą miksera z solą. Kiedy zaczną gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder wymieszany z proszkiem do pieczenia. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy do niej wiórki i całość mieszamy łyżką, starając się aby białka nie opadły. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki kładziemy na nią porcje ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 12-15 minut. Upieczone ciastka będą miały lekko zwarte brzegi i miękki środek (spód ciastek musi być podpieczony). Należy je pozostawić na blasze przez około 5 minut i kiedy stwardnieją przenieść na metalową kratkę.
*kokosanki należy przechowywać w zamkniętej puszce. Najlepiej je zjeść w ciągu 3 dni, później kruszeją.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
21 komentarzy
Uwielbiam kokosanki:-))
Domowe kokosanki są przepycha! 🙂
O! Z nieba spadł mi ten przepis. Akurat mam 4 białka pozostałe od robienia sosu cytrynowego:) Czegoś takiego właśnie szukałam. Dzięki!
Już je lubię! Pozdrawiam
Musiały być pyszne!
wyglądają jak chmurki 🙂
Fajny i szybki sposób na wykorzystanie pozostałych białek
Nie przepadam za kokosem, ale takie ciasteczka wyglądają przepysznie 😉
wole chyba klasyczne, ale na te tez bym sie skusila 😉
Świetny pomysł. Nic się nie zmarnuje 🙂
urocze ciasteczka 😉
Kokosanki bardzo lubię, ale jakoś wolę je jeść, gdy ktoś mi je zrobi 🙂
No genialnie! Już zapomniałam o tych pysznych ciasteczkach 🙂
Lubię , bardzo lubię:)
Pomysłowo! Trochę inne kokosanki, uwielbiam <3
szybki sposób na smaczne ciasteczka ;d kokos uwielbiam !
Mniam, są pyszne a do tego pozwoliły na wykorzystanie białek, które właśnie mi zostały 🙂
Cieszę się, że smakowały:)
od dzisiaj mogę wykorzystać białka do tej pory robiłem bezy
Czym można zastąpić papier do pieczenia?
Możesz posmarować blachę masłem. Ale i tak polecałabym zakup papieru do pieczenia, jest niedrogi i dzięki niemu ciastka nie przywrą do blachy.