Kokosanki na białkach

przez Malwina

Te kokosanki powstały zupełnie przypadkiem. Zostały mi dwa białka po pieczeniu spodów do babeczek, które postanowiłam przerobić na bezy. Kiedy ubijałam białka przypomniało mi się, że Połówek nie znosi bezy. Wyciągnęłam z szafki wiórki kokosowe i przygotowałam masę na kokosanki. Wyszły bielusieńkie i aromatyczne. Z pewnością jeszcze nie raz je upiekę.
KOKOSANKI

Składniki (na 15-20 większych ciastek):
[przepis własny]

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g cukru pudru
  • 150 g wiórek kokosowych
Białka ubijamy za pomocą miksera z solą. Kiedy zaczną gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder wymieszany z proszkiem do pieczenia. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy do niej wiórki i całość mieszamy łyżką, starając się aby białka nie opadły. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki kładziemy na nią porcje ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 12-15 minut. Upieczone ciastka będą miały lekko zwarte brzegi i miękki środek (spód ciastek musi być podpieczony). Należy je pozostawić na blasze przez około 5 minut i kiedy stwardnieją przenieść na metalową kratkę.

*kokosanki należy przechowywać w zamkniętej puszce. Najlepiej je zjeść w ciągu 3 dni, później kruszeją.

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

21 komentarzy
0

21 komentarzy

Marzena 26/10/2012 - 8:37 am

Uwielbiam kokosanki:-))

Odpowiedz
Droczilka 26/10/2012 - 8:43 am

Domowe kokosanki są przepycha! 🙂

Odpowiedz
Marta 26/10/2012 - 9:24 am

O! Z nieba spadł mi ten przepis. Akurat mam 4 białka pozostałe od robienia sosu cytrynowego:) Czegoś takiego właśnie szukałam. Dzięki!

Odpowiedz
Kamila 26/10/2012 - 9:31 am

Już je lubię! Pozdrawiam

Odpowiedz
Zielaczek 26/10/2012 - 10:34 am

Musiały być pyszne!

Odpowiedz
Zuza 26/10/2012 - 11:13 am

wyglądają jak chmurki 🙂

Odpowiedz
Ivka 26/10/2012 - 11:15 am

Fajny i szybki sposób na wykorzystanie pozostałych białek

Odpowiedz
agnieszka 26/10/2012 - 1:04 pm

Nie przepadam za kokosem, ale takie ciasteczka wyglądają przepysznie 😉

Odpowiedz
pasjonatka 26/10/2012 - 5:36 pm

wole chyba klasyczne, ale na te tez bym sie skusila 😉

Odpowiedz
Kamciss 26/10/2012 - 5:57 pm

Świetny pomysł. Nic się nie zmarnuje 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 26/10/2012 - 7:40 pm

urocze ciasteczka 😉

Odpowiedz
Beatrice 26/10/2012 - 7:43 pm

Kokosanki bardzo lubię, ale jakoś wolę je jeść, gdy ktoś mi je zrobi 🙂

Odpowiedz
JustInka 26/10/2012 - 8:01 pm

No genialnie! Już zapomniałam o tych pysznych ciasteczkach 🙂

Odpowiedz
Majana 26/10/2012 - 8:24 pm

Lubię , bardzo lubię:)

Odpowiedz
Magdalena M 26/10/2012 - 10:06 pm

Pomysłowo! Trochę inne kokosanki, uwielbiam <3

Odpowiedz
teenager ;) 27/10/2012 - 3:25 am

szybki sposób na smaczne ciasteczka ;d kokos uwielbiam !

Odpowiedz
Anonimowy 23/12/2012 - 11:31 pm

Mniam, są pyszne a do tego pozwoliły na wykorzystanie białek, które właśnie mi zostały 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/12/2012 - 7:49 am

Cieszę się, że smakowały:)

Odpowiedz
Anonimowy 14/02/2013 - 9:50 am

od dzisiaj mogę wykorzystać białka do tej pory robiłem bezy

Odpowiedz
Nowa historia Harrego Pottera 28/08/2013 - 9:10 pm

Czym można zastąpić papier do pieczenia?

Odpowiedz
Malwina 29/08/2013 - 6:18 am

Możesz posmarować blachę masłem. Ale i tak polecałabym zakup papieru do pieczenia, jest niedrogi i dzięki niemu ciastka nie przywrą do blachy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies