Placki burczano-ziemniaczane z wędzonym łososiem i sosem chrzanowo-koperkowym

przez Malwina

To danie szczególnie przypadło do gustu mojej Mamie, która uwielbia placki ziemniaczane. Połączenie buraków z łososiem okazało się bardzo smacznym pomysłem. Połówkowi przeszkadzało tylko jedno- wędzona ryba. Nakładając potrawę na talerze, zupełnie zapomniałam, że nie znosi on ryb, tym bardziej łososia. Z racji tego, że mieliśmy gości, grzecznie zjadł ten mały kawałek rybki. Po jego minie wnioskuję jednak, że chyba nigdy nie przekona się do łososia, podobnie jak do większości innych ryb. 

BURCZANO-ZIEMNIACZNE PLACKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SOSEM CHRZANOWO-KOPERKOWYM

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g ziemniaków
  • 250 g buraków
  • 1 małe jajko
  • 2-3 czubate łyżki mąki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany (opcjonalnie)
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • sos: 200 g kremowego serka, 1 łyżeczka soku z cytryny, 3-4 łyżki drobno posiekanego koperku, 2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżeczka oliwy, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie odrobiona skórki otartej z cytryny
Ziemniaki i buraki obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach. Odlewamy z nich sok, dodajemy roztrzepane jajko, mąkę, czosnek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Wykładamy porcje ciasta, nadając mu kształt placuszków. Smażymy z dwóch stron, aż ładnie się zrumienią. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Placuszki podajemy z plastrami wędzonego łososia i kremowym sosem. Jeśli chcecie otrzymać rzadszy sos, wówczas do jego przygotowania użycie jogurtu greckiego.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Polecam także inne przepisy z wykorzystaniem buraków
(salatka z marynowanymi burakami (salatka z burakami i sosem tahini (salatka z burakami i kasza kuskus
15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Lidia Krawczyk 27/10/2012 - 4:19 pm

Cudne są te placuszki, a jak muszą smakować:)

Odpowiedz
Beatrice 27/10/2012 - 4:26 pm

Bardzo ciekawe, kolor jest niesamowity. W połączeniu z łososiem muszą świetnie smakowac 🙂

Odpowiedz
Olka 27/10/2012 - 5:34 pm

To chyba najoryginalniejsza wersja urozmaicenia placków ziemniaczanych jaką widziałam. Superrr!!!

Odpowiedz
Anna i Grzegorz 27/10/2012 - 6:21 pm

Świetny pomysł, mniam!

Odpowiedz
Zuza 27/10/2012 - 7:24 pm

obłędne! 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 27/10/2012 - 7:32 pm

musze zaserwowac mamie 😉

Odpowiedz
Lena 27/10/2012 - 7:52 pm

Piękny kolor, genialna wariacja na temat placków ziemniaczanych:)

Odpowiedz
Osia 27/10/2012 - 8:55 pm

Mmm, cóż za bogactwo estetycznych i smakowych doznań!

Odpowiedz
Marzena 27/10/2012 - 9:53 pm

Bardzo intrygujące są te Twoje placuszki…:-)

Odpowiedz
Ewa 28/10/2012 - 7:34 am

O raju! To takie połączenie dwóch klasyków: placuszków z serkiem i łososiem, oraz gravlaxa, wspólny mianownik to łosoś, a wszystko przetasowane jak się patrzy. Chciałabym tego spróbować. Świetne!

Odpowiedz
Mała kuchareczka 28/10/2012 - 9:37 am

Jej jestem w szoku że takie placuszki są:))

Odpowiedz
Tomek gotuje 28/10/2012 - 4:37 pm

Bardzo fajny pomysł, z chęcią spróbuję takich placków, bo ciągle szukam jakichś ciekawych inspiracji na buraki 🙂

Odpowiedz
Maggie 29/10/2012 - 11:01 am

A wiesz, ze od jakiegos czasu nosze sie z mysla, by zrobic takie buraczane placuszki? Pieknie u ciebie wygladaja, a ten sos musi oblednie smakowac.

Odpowiedz
Magda Obada 30/10/2012 - 8:32 pm

Jestem ostatnio bardzo buraczana, ale na pomysł purpurowych placuchów jeszcze nie wpadłam. Zapisuję, koniecznie muszę spróbować!

Odpowiedz
Centrum Spawalnicze 14/10/2021 - 12:43 pm

Wyglądają pysznie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies