Lemon curd, czyli krem cytrynowy to świetny dodatek do ciast i deserów. Tym razem jego przygotowanie zajął się od początku do końca Połówek. Sam twierdzi, że to najlepszy lemon curd, jaki jadł. W końcu to on go zrobił 🙂 A ja już dziś zapraszam Was na ciasto z lemon curd i kokosem, które pojawi się wkrótce na blogu.
LEMON CURD
Składniki:
[przepis własny]
- 1 szklanka cukru (ilość cukru możecie spokojnie zmniejszyć do 3/4 szklanki)
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 100 g masła
- skórka otarta z 2-3 cytryn
- 3 jajka, dokładnie roztrzepane
Na garnku wypełnionym wodą stawiamy metalową miskę (dno miski nie może dotykać wody). Do miski wlewamy sok, dodajemy cukier, skórkę i pokrojone masło. Podgrzewamy mieszając, aż powstanie jednolita masa. Miskę zdejmujemy z garnka, wlewamy jajka, szybko mieszamy trzepaczką bądź widelcem do połączenia. Miskę stawiamy z powrotem na garnku i gotujemy dalej ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Po około 7-10 minutach krem cytrynowy powinien być gotowy. Miskę zdejmujemy z garnka, zawartość przekładamy do słoika (krem możemy dodatkowo przetrzeć przez sito, ja jednak tego nie robię). Kiedy krem ostygnie wkładamy go do lodówki. Można go przechowywać w lodówce przez około tydzień czasu. Krem w trakcie stygnięcia mocno zgęstnieje, mój miał następnego dnia konsystencję gęstego budyniu. Nie ma potrzeby zagęszczania kremu przy użyciu mąki itp. Lemon curd wykorzystujemy do ciast i deserów. Świetnie smakuje z naleśnikami, muffinami, lodami.
Polecam Wam także krem cytrynowo-kokosowy.
*Mrożenie lemon curdu: lemon curd możecie mrozić. Wystarczy przełożyć go do słoika, zakręcić i włożyć do zamrażarki. Można go przechowywać w zamrażarce przez 1-2 miesiące. Rozmrażamy lemon curd pozostawiając słoik w temperaturze pokojowej.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
31 komentarzy
1/3 soku z cytryny? czy chodzi o 1/3 szklanki ? 🙂
Dziękuję za czujne oko 🙂 Dwukrotnie sprawdzałam dziś przepis i chyba jestem zbyt zmęczona, bo nie zauważyłam błędu.
Lubię 🙂
Bardzo lubię! 🙂 A z wariacji na temat uwielbiam również mango curd – również rewelacja 🙂
Nie próbowałam jeszcze. W planach mam póki co curd z truskawek i z jeżyn.
najlepszy krem do ciast i bez:) piękny intensywny kolor:)
Uwielbiam lemon curd! Do tego piękne zdjęcia 🙂
Cudowny kolor! Lemon curd jest taki pyszny 🙂
Przepiękne zdjęcia!
Pięknie wygląda , muszę go w końcu zrobić 🙂
Wczoraj dostałam 2 słoiczki w prezenice, ale jeszcze nie spróbowałam;-)
och jak tu smacznie!
http://www.strefaksiazek.blogspot.com
Piękne zdjęcia! I jaki kolor 🙂
Ten słoneczny kolor zawsze mnie zachwyca 🙂
Robiłam, jest pyszny. kto się jeszcze zastanawia, to szczerze polecam 🙂
Ma obłędnie słoneczny kolor, nie można mu się oprzeć 🙂
Ma przepiękny kolor …jak kaczeńce:) …bardzo lubię lemon curd:) buziaki zasyłam …a dla Połówka brawa:)
A czy można go zamrozić?
Nigdy nie próbowałam, ale czytałam, że spokojnie można go mrozić. Następnym razem sprawdzę 🙂
Dzięki 🙂
a ile go wychodzi? wystarczy na klasyczną tartę czy trzeba zwiększyć proporcje?
Magdo, wyszedł mi niepełny dość sporej wielkości słoik, który widzisz na zdjęciu. Myślę, że na tartę o średnicy 26 cm ta ilość spokojnie wystarcz:)
dziękuję 🙂
chyba wiem co zrobię w weekend :))
pozdrawiam 🙂
zrobiłam pierwszy raz, wyszedł pyszny, gęsty ale jak dla mnie za słodki, następnym razem mniej cukru 😉 dziękuję za przepis 🙂 pozdrawiam
zrobiłam dzisiaj pierwszy raz, wyszedł pyszny, gęsty ale jak dla mnie za słodki, następnym razem będzie mniej cukru 😉 dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Zrobiłam wszystko według przepisu, dlaczego nie chcę zgęstnieć? Zgęstnieje w lodówce? 🙁 HELP!!!!
Po ostudzeniu i pobycie w lodówce zgęstnieje. Nie wiem, jaką ma aktualnie konsystencję. Może zbyt krótko gotowałaś go? Włóż na spokojnie ostudzony do lodówki i zobacz, jak będzie wyglądał jutro. Jeśli nadal będzie zbyt rzadki, możesz go odratować zagęszczając niewielką ilością skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej.
Dziękuję 🙂 Na razie nie chce zgęstnieć, a ciasto w makowe kropki gotowe 🙂
Robiliśmy z partnerem ciasto cytrynowe z makiem więc siłą rzeczy musieliśmy też zrobić lemon curd 😉
Muszę przyznać, ze działania zespołowe wychodzą nam dobrze 😉 więc lemon curd musiał wyjść dobrze 🙂
Słodko kwaśny z posmakiem skórki cytrynowej- idealne połączenie ze słodkim ciastem 🙂 Reszta się mrozi na inny wypiek.
Uwielbiam lemon curd i wszystkie desery z jego dodatkiem. Mniam!