Ciasto z lemon curd i kokosową bezą

przez Malwina

Ciasto z lemon curd i kokosową bezą

Doskonale wiecie, że są pewne połączenia, które zawsze się sprawdzają. Jednym z nich jest zestawienie cytryny i kokosu. To ciasto cytrynowe chciałam przygotować od dłuższego czasu. Umówiłam się nawet z Maggie, że je wspólnie upieczemy. Kiedy Połówek sam przygotował lemon curd, wiedziałam już na jakie ciasto ma ochotę.  Muszę przyznać, że ta krajanka jest naprawdę wyśmienita. Z pewnością będę ją piekła bardzo często.

Ciasto z lemon curd i kokosową bezą
CIASTO Z LEMON CURD I KOKOSOWĄ BEZĄ

Składniki (na foremkę 22cm x 22cm):
  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/3-1/2 szklanki lemon curd
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę z sodą i proszkiem, miksujemy. Blachę kwadratową o boku 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blachy (ciasto jest dość gęste, ma konsystencję masy na ciastka). Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu), aż wierzch się zrumieni. W tym czasie przygotowujemy piankę. Białko ubijamy na sztywną pianę. Kiedy zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej masy wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy. Wierzch ciasta smarujemy lemon curd, następnie nakładamy masę kokosową (jest dość gęsta i nakładanie może być troszkę męczące). Ciasto wkładamy z powrotem do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut, aż beza lekko się zrumieni. Ciasto studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.

*jeśli chcecie otrzymać klasyczną bezę z kokosem na cieście, wówczas ubijcie na sztywną pianę 3 białka, pod koniec stopniowo dodając około 120 g cukru pudru. Tak przygotowaną bezę możecie wyłożyć na lemon curd i posypać wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15-20 minut. Moim zdaniem wysoka i delikatna beza będzie lepiej pasowała do tego ciasta. 

Ciasto z lemon curd i kokosową bezą

Przepis na ciasto z lemon curd w wykonaniu czytelników:

Całkowity czas przygotowania: 40 minut

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

monika.edin 21/05/2013 - 2:43 pm

A ile maki? Ja nawet na wakacjach nie moge sie powatrzymac od sprawdzenia twojego bloga:)

Odpowiedz
Malwina 21/05/2013 - 6:55 pm

Moniko, ech drugi dzień już jakaś roztargniona jestem ( a rzadko zdarza mi się to). Dziękuję za uwagę. A Ty wypoczywaj i łap słońce 🙂

pozdrawiam

Odpowiedz
Przypraw mnie 21/05/2013 - 3:06 pm

Piękna kompozycja zdjęcia. I konwalie. 🙂
Pozdrawiam Cię Malwiś
A.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/05/2013 - 3:33 pm

Ależ wiosennie i smacznie u Ciebie!

Porywam kawałek tego ciasta!

Agata

Odpowiedz
Kinga Kręciwilk 21/05/2013 - 3:50 pm

Jadłam to cudo. Szczerze polecam!

Odpowiedz
Malwina 21/05/2013 - 6:54 pm

Kingo, miło mi słyszeć, że to ciacho Ci smakowało 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 21/05/2013 - 4:33 pm

lemon curd najlepsze na świecie:)

Odpowiedz
Kamila 21/05/2013 - 8:12 pm

Wspaniałe połączenie!

Odpowiedz
gin 23/05/2013 - 4:08 pm

Mmm, cudowne słodko-kwaśne połączenie. Ideał 🙂

Odpowiedz
Magda 23/05/2013 - 7:06 pm

Ależ u Ciebie klimatycznie! Cudne zdjęcia 🙂 Jeśli u mnie jest dużo słońca, to u ciebie jest go… jeszcze więcej 🙂 Obserwuję Twojego bloga już dość długo- co prawda nic nie komentowałam, ale cichutko podziwiałam 😉
A jest co podziwiać!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/05/2013 - 12:57 pm

Fantastyczne ciasto … uwielbiam konwalie:)

Odpowiedz
magducha 26/09/2015 - 6:08 pm

Piecze sie 😉

Odpowiedz
magducha 26/09/2015 - 6:54 pm

Ciacho oblednie pachnie cytryna i kokosem!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies