- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/3-1/2 szklanki lemon curd
- 1 białko
- 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
*jeśli chcecie otrzymać klasyczną bezę z kokosem na cieście, wówczas ubijcie na sztywną pianę 3 białka, pod koniec stopniowo dodając około 120 g cukru pudru. Tak przygotowaną bezę możecie wyłożyć na lemon curd i posypać wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15-20 minut. Moim zdaniem wysoka i delikatna beza będzie lepiej pasowała do tego ciasta.
Przepis na ciasto z lemon curd w wykonaniu czytelników:
Całkowity czas przygotowania: 40 minut
13 komentarzy
A ile maki? Ja nawet na wakacjach nie moge sie powatrzymac od sprawdzenia twojego bloga:)
Moniko, ech drugi dzień już jakaś roztargniona jestem ( a rzadko zdarza mi się to). Dziękuję za uwagę. A Ty wypoczywaj i łap słońce 🙂
pozdrawiam
Piękna kompozycja zdjęcia. I konwalie. 🙂
Pozdrawiam Cię Malwiś
A.
Ależ wiosennie i smacznie u Ciebie!
Porywam kawałek tego ciasta!
Agata
Jadłam to cudo. Szczerze polecam!
Kingo, miło mi słyszeć, że to ciacho Ci smakowało 🙂
lemon curd najlepsze na świecie:)
Wspaniałe połączenie!
Mmm, cudowne słodko-kwaśne połączenie. Ideał 🙂
Ależ u Ciebie klimatycznie! Cudne zdjęcia 🙂 Jeśli u mnie jest dużo słońca, to u ciebie jest go… jeszcze więcej 🙂 Obserwuję Twojego bloga już dość długo- co prawda nic nie komentowałam, ale cichutko podziwiałam 😉
A jest co podziwiać!
Fantastyczne ciasto … uwielbiam konwalie:)
Piecze sie 😉
Ciacho oblednie pachnie cytryna i kokosem!