Dziś chciałabym podzielić się z Wami prostym przepisem, dzięki któremu w łatwy i smaczny sposób wykorzystacie wcześniej ugotowany makaron (np. taki, który został Wam z obiadu). Ten pieczony omlet (frittata) jest niezwykle pożywny, świetnym dodatkiem okazał się być ser gorgonzola, o który wzbogaciłam masę jajeczną. Oczywiście możecie użyć innego ulubionego sera, np. koziego, fety, goudy lub zupełnie pominąć jego dodatek.
OMLET Z MAKARONEM I GORGONZOLĄ
Śniadanie Mistrzów #44
Śniadanie Mistrzów #44
Składniki:
[przepis własny]
- 2 plastry wędzonego boczku
- 4 jajka
- pół pęczka szczypiorku
- 30 g gorgonzoli
- sól do smaku
- 90 g ugotowanego makaronu
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący. Odsączamy na papierowym ręczniku. Szczypiorek drobno siekamy. Jajka roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy makaron, szczypiorek, doprawiamy do smaku solą. Dodajemy pokruszony ser, mieszamy. Masę przelewamy do kwadratowej formy (o boku 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu), aż masa się zetnie. Masę jajeczną możecie wzbogacić o dodatek ulubionych warzyw, np. posiekanego szpinaku, papryki itp.
Osobom dbającym o linię polecam białkowy omlet z kurczakiem i botwinką.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
Więcej przepisów znajdziecie w dziale
3 komentarze
Dobry pomysł na na smaczny początek dnia 🙂
Bardzo smakowite śniadanie! Gorgonzola to jeden z moich ulubionych serów.
Z pozdrowieniami,
E.
Fantastyczny pomysł na omlet z makaronem:) Tym bardziej że często mi zostaje makaronu z poprzedniego dnia i nigdy nie wiem jak go wykorzystać;)